Kasteel Moyland
Tekst: Ben Hendriks
Kastelenkenner en auteur van Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats en Kastelen in Nederland
Kastelenkenner en auteur van Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats en Kastelen in Nederland
Kasteel in het Rijnland

Alexander van Spaen
Alexander van Spaen was in zijn tijd een belangrijk man. Hij werd geboren in 1619 in Kranenburg (Duitsland). Zijn ouders waren Wolter van Spaen tot Cruysfort en Agnes Schimmelpenninck van der Oye. Alexander werd op jonge leeftijd page aan het Hof van Frederik Hendrik in Den Haag, waardoor hij een uitstekende culturele vorming kreeg. In deze kringen leerde hij wellicht ook de belangrijke bouwmeesters uit die tijd kennen, zoals Constantijn Huygens en Jacob van Campen. Na zijn pagetijd werd hij militair in Franse dienst, waarna hij door de Keurvorst werd benoemd als Drost in Gennep. Hij huwde met Hendrika van Arnhem, een dochter van Zeger van Arnhem, die in het bezit was van kasteel Nederhagen te Velp bij Arnhem. Alexander maakte een bliksemcarrière. Als officier klom hij op tot veldmaarschalk en in bestuurlijke zaken werd hij onder meer gouverneur van Wezel.Landgoederen

Middeleeuwen
Kasteel Moyland duikt al kort na 1300 in de geschiedenis op. Een zekere Jacob van den Eger krijgt de hof van Moyland dan in erfpacht van graaf Otto van Kleef. Jacob versterkte de Hof tot een kasteel, door het aanleggen van grachten en wallen. Hij noemde zich al gauw Van Moyland, naar het door hem verworven bezit. Jacob was een priester en werd later in zijn leven zelfs aartsdiaken van Luik. Hij verkocht Moyland in 1332 aan Roland van Hagedoorn. Bij de vernieuwing van de pacht werd in het contract daarover tussen van Hagedoorn en de graaf van Kleef nu voor het eerst gesproken van een burcht. Ridder Roland van Hagedoorn bouwde Moyland waarschijnlijk uit tot een echte middeleeuwse burcht.Latere bewoners kasteel Moyland

In 1695 verkocht Van Spaen kasteel Moyland aan de keurvorst van Brandenburg, de latere koning van Pruisen, die zijn oog op het slot had laten vallen. Enkele tientallen jaren later werd kasteel Moyland, in de loop van de achttiende eeuw, allerwegen bekend door de ontmoeting tussen koning Frederik II de Grote van Pruisen (1712-1786) en de filosoof Voltaire in 1740, waarbij zij zich onderhielden over hun inzichten over het staatsbestel, maar vooral ook over de schone kunsten, die ze beiden een warm hart toedroegen.
In deze zelfde eeuw nog kwam kasteel Moyland in handen van de Nederlandse familie van Steengracht, die het kasteel door een Keulse bouwmeester liet verbouwen.
De Tweede Wereldoorlog was rampzalig voor kasteel Moyland. In deze streek werd eind 1944, begin 1945, fel gevochten en ook kasteel Moyland moest hier zijn tol betalen. Mede door roof en vandalisme ging het gehele interieur verloren en het kasteel werd een ruïne. Pas in 1954 werden vitale delen provisorisch afgedekt, maar - mede door een brand - schreed het verval toch verder voort. Er waren genoeg ideeën om het slot te redden, maar geen er van was realistisch genoeg om uitgevoerd te worden.
Gebroeders van der Grinten

Openstelling museum

Het kasteel ligt nu weer in zijn dubbele gracht te pronken en te wachten op bezoekers. Het park eromheen is weer hersteld en er is een kruidentuin aangelegd.
Ligging kasteel Moyland
Het kasteel is gemakkelijk te vinden. Het staat links van de oude weg van Kleef naar Kalkar (de B57), en heeft een eigen afslag via een rotonde in het plaatsje Bedburg-Hau. Op de snelweg Arnhem-Oberhausen staan er zelfs al aanwijzingen hoe de automobilist (via Rees en Kalkar) naar Moyland kan rijden.PS
Lees Kastelen in Duitsland als u uw vakantie wilt voorbereiden of gewoon meer wilt weten over de prachtige Duitse kastelen. In deze uitgave staan 150 interessante reisdoelen. Hierdoor krijgt u een goede indruk van elk kasteel en ontstaat vanzelf de lust om weer eens naar Duitsland te reizen. In onze gewaardeerde nieuwsbrief schenken wij veel aandacht aan de geschiedenis van Duitsland en de mooiste plekjes in dit land. Kasteel Moyland komt ook voor in onze uitgave Kastelen in Duitsland.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Lees verder: geschiedenis Duitsland
Geschiedenis DuitslandKastelen in Duitsland
Leestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Kastelen in Duitsland

Bekijk: Kastelen in Duitsland
Duitsland

Duitsland
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.