De Waag in Nijmegen
Monument uit rijk verleden

Foto Ruud van Capelleveen: De Waag in Nijmegen
Aan de Grote Markt in Nijmegen staat het rond 1613 gebouwde waaggebouw; door sommigen ook wel Boterwaag genoemd. Het waaggebouw werd ontworpen door stadsarchitect Cornelis Janssen van Delft. Het is een rijk gedecoreerd gebouw dat doet denken aan de creaties van Hendrick de Keyser. De Waag is tegenwoordig een restaurant en 'sfeervolle vergaderlocatie'. Het etablissement kreeg een historisch klinkende naam: 'De Waagh'.Centrum
De Waag staat op een mooie plaats in het centrum. Het vormt met de gebouwen aan de westzijde met de Stevenskerk op de achtergrond een fraai ensemble in het hart van het door het bombardement van 1944 verminkte stadscentrum. Het rijk versierde gebouw uit 1613 verving een vermoedelijk nog uit de veertiende eeuw daterend gebouw dat vrijwel uitsluitend dienst deed voor de van stadswege gecontroleerde vleesverkoop en daarom als vleeshuis werd aangeduid.Stank en vuiligheid
Het waaggebouw werd in de zeventiende eeuw niet alleen gebruikt voor het wegen van goederen. Hier stond de door de gemeente geijkte en onder toezicht staande weegschaal, waardoor het gebouw haar naam ontleent, maar het waaggebouw was meer: de gemeenteraad van Nijmegen bestemde het gebouw voor een aantal diensten, waardoor ook het stadhuis ontlast zou worden. Aan de westzijde van de Waag vestigde zich in 1614 het slagersgilde. Het slagersgilde kreeg daar een eigen appartement waarin het tot het einde van de achttiende eeuw gevestigd bleef, schreef Jan Brinkhoff. Het gemeentebestuur bracht in dit fraaie gebouw ook de burgerwacht en het stadsgarnizoen onder. Het besluit hiertoe werd door de raad in 1611 toegelicht: "om meer zekerheid en betere wacht te verkrijgen, alsmede tot verschoning van het Raadhuis van 'alsulcken stank ende vulichheit, die door die wachter veroorsaeckt worden'."Burgerlijke renaissance
De Waag is het typische voorbeeld van rijke ontplooiing van de Hollandse burgerlijke renaissance, die de weelderige Italiaanse decoratie-motieven tot strakke lijnen in het front versobert, maar de dartelheid van speelse contouren uitviert in geconstrueerde geveltoppen, die een omspeling zijn van het typisch Hollandse trapgevelmotief, schreef Jan Brinkhoff.Cornelis Janssen van Delft betrok Peter Henricus van Delft uit Amsterdam voor de gebeeldhouwde natuursteen bij de bouw. Volgens J.A.B.M. de Jong is het Amsterdamse karakter van het waaggebouw aan hem te danken. Peter Henricus zou beïnvloed zijn door het werk van de Amsterdamse architect Hendrick de Keyser.
Karakteristiek gebouw
J.A.B.M. de Jong in 'Nijmegen: monumenten uit een rijk verleden': "De monumentale trap, de sierlijke dakkapellen en rijk bewerkte zijgevels verdienen de bijzondere aandacht om hun beheerste vormgeving." Karakteristiek zijn de boogtrommels met gebeeldhouwde kopjes boven de vensters van de geveltoppen, vond Brinkhoff. "Zij kenmerken eveneens de smaakvolle geest, die architect, beeld- en steenhouwers eigen was. In hun gemeenschappelijk streven naar ware schoonheid wisten zij alle overdaad te vermijden en ook in de rijke verscheidenheid van decoratiemotieven die eenvoud en beheerstheid te betrachten, welke ook in de bouwkunst het kenmerk van de waarheid is."Statietrap
De Nijmeegse Waag ademt de evenwichtige rust van een Griekse tempel, vond historicus Jan Brinkhoff. De toegang tot de vleeshal op de begane grond kreeg een rondboogpoort omlijst door een monumentale statietrap.In het midden van de achttiende eeuw raakte De Waag in verval. De trap werd verwijderd en vervangen door een galerij in classicistische stijl. In 1886 maakte de restaurateur, de stadsarchitect J.J. Weve, gebruik van een tekening Abraham de Haen uit 1732 om de oorspronkelijke trap te herstellen.
Herstel
De Waag kreeg tijdens het bombardement geen voltreffer, maar aan de directe omgeving werd grote schade toegebracht. Men ging kordaat aan de slag om de oude entourage bij de Stevenskerk en de Grote Markt zoveel mogelijk terug te brengen, schreef Guus Pikkemaat. "Daar herkregen de Latijnse School, de Kerkboog met de daarboven gelegen Chirurgijnenskamer en het waaggebouw hun voormalige luister."De restauratie van de Stevenskerk werd in 1969 voltooid: "Het mooiste monument van Nijmegen verhief zich weer in volle luister op de Hundisberg en vormde daar als vanouds de glorieuze bekroning van de stadscontouren."
Restaurant
De Waag werd jarenlang gebruikt als expositieruimte voor de Stichting Nijmeegs Museum voor Beelden Kunsten. De bouw van het door Ben van Berkel ontworpen Museum Het Valkhof op Kelfkensbos maakte een tentoonstellingsruimte aan de Grote Markt overbodig. Het restaurant De Waagh kon nu over het gehele gebouw beschikken.Lees Door de Nederlandse Geschiedenis en Leven in de delta als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederland.
Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Lees verder: geschiedenis Nijmegen
GelderlandNijmegen
Monumenten in Nijmegen
Leestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Geschiedenis Nederland

Leven in de delta
Geschiedenis Nederland

'Door de Nederlandse geschiedenis' is een bundeling van de beste artikelen van Ruud van Capelleveen over de geschiedenis van Nederland.
Door de Nederlandse geschiedenis
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.