Stadhuis van Nijmegen

Het historische stadhuis van Nijmegen uit de zestiende eeuw staat aan de Burchtstraat, waar eerder een aantal huizen dienst deed als raadhuis. Hier zaten de burgemeesters en de schepenen, maar was ook de rechtelijke macht gevestigd. Dat is nog te zien in de kelder van het raadhuis aan de
Burchtstraat. In de kelder van het stadhuis was een folterkamer ingericht.
Stadhuis van Nijmegen
Sint-Stevenskerk

Het is eerste dat opvalt als u Sint-Stevenskerk in Nijmegen bezoekt, is de schitterende ligging van de kerk boven op de heuvel. Deze locatie is niet toevallig gekozen. In de zevende eeuw, toen Kunibert van Keulen de streek rond Nijmegen zijn geloof kwam verspreiden, werd een eerste kerk gebouwd bij het huidige Kelfkensbos. Deze kerk werd in de dertiende eeuw door Otto II van Gelre verplaatst naar de Hundisburg.
Sint-Stevenskerk in Nijmegen
Sint-Nicolaaskapel

De Sint-Nicolaaskapel werd in de elfde eeuw gesticht op het Valkhof in Nijmegen. Over de ouderdom van de kapel is veel geschreven. Men heeft zelfs gedacht dat de Sint-Nicolaaskapel in de Romeinse tijd werd gebouwd als 'hydense kapel'. De heuvel waar later de Valkhofburcht verrees, werd aan het begin van onze jaartelling al bewoond door de Bataven en in de jaren die volgden waren de Romeinen hier.
Sint-Nicolaaskapel
Barbarossa-ruïne

De Barbarossa-ruïne of Sint-Maartenskapel in Nijmegen is het overblijfsel van het Valkhof, het kasteel dat in het midden van de twaalfde eeuw werd gebouwd door keizer Frederik Barbarossa. Van dit eens machtige kasteel resteren slechts enkele ruïnes. Hiervan zijn de Sint-Maartenskapel en de Sint-Nicolaaskapel de belangrijkste.
Barbarossa-ruïne
Belvédère

De Belvédère was vroeger een wachttoren. Vanaf deze plaats kunt u tot ver in de Betuwe en de Ooijpolder kijken. De Belvédère staat aan de oostzijde van het Valkhof bij het Hunnerpark.
Belvédère
Mariënburgkapel

De Mariënburgkapel behoorde tot het klooster Mons Mariae, dat toen het gebouwd werd in 1431 net buiten de stadsmuur van Nijmegen lag. De naam Mons Mariae of Mariaberg werd later verbasterd tot Mariënburg.
Mariënburgkapel in Nijmegen
Kerkboog aan de Grote Markt

Vanaf de Grote Markt verschaft de Kerkboog u toegang tot het Sint-Stevenskerkhof. De Kerkboog dat ook wel Stevenspoortje wordt genoemd, ligt in de gevelwand aan de westzijde van de Grote Markt, dat gedomineerd wordt door het Waaggebouw. De huizen bij de poort hebben vroeger deel uit gemakt van het Gewandhuis of Lakenhal.
Kerkboog aan de Grote Markt in Nijmegen
De Waag in Nijmegen

Aan de Grote Markt in Nijmegen staat het rond 1613 gebouwde waaggebouw; door sommigen ook wel Boterwaag genoemd. Het waaggebouw werd ontworpen door stadsarchitect Cornelis Janssen van Delft. Het is een rijk gedecoreerd gebouw dat doet denken aan de creaties van Hendrick de Keyser.
De Waag in Nijmegen
Commanderie van Sint Jan in Nijmegen

De Commanderie van Sint Jan op de Franseplaats in Nijmegen werd in 1196 gesticht door de burggraaf Alardus en zijn vrouw Uda. In een akte wordt het gebouw aangemerkt als 'hospitium', een ziekenhuis. Het gebouw kwam in 1214 in handen van de ridders van de johannieters.
Commanderie van Sint Jan in Nijmegen
Schenck bij de Sint-Anthonispoort

De Sint-Anthonispoort in Nijmegen is een oude stadspoort bij de Waal. De poort gaf vanaf de Waalkade toegang tot de stad. Hier tegenover werden de reizigers met een veerpont over de Waal gezet. Een gevelsteen herinnert aan een drama op 11 augustus 1589, toen de stad belegerd werd door de veldheer Maarten Schenck van Nydeggen.
Schenck bij de Sint-Anthonispoort in Nijmegen
P. de Gruyter & Zn

Het winkelbedrijf P. de Gruyter & Zn uit Den Bosch groeide aan het begin van de twintigste eeuw uit tot een landelijke onderneming. Het kruideniersbedrijf richtte voor de verkoop van haar kwaliteitsproducten, waarmee zij zich vooral richtte op de bovenlaag van de bevolking, een groot aantal eigen winkels in. Deze formule sloeg ook in Nijmegen aan.
P. de Gruyter & Zn
Spoormonument

Op het voormalige Valkhofplein staat bij de westelijke ingang van het Valkhof in Nijmegen het renaissancistische Spoorwegmonument. Bekroond door een gevleugelde lauwerkrans dragende Victoria herinnert het monument uit 1884 aan de bouw van de spoorweg tussen Nijmegen en Kleef. De plaquette op de voet van het Spoorwegmonument bedankt de burgers van Nijmegen.
Eendracht maakt macht
Concertgebouw de Vereeniging

Het rijksmonument De Vereeniging aan het Keizer Karelplein is een van de markantste gebouwen van Nijmegen. Het werd aan het begin van de twintigste eeuw gebouwd naar een ontwerp van architect Oscar Leeuw. Er ging een lange geschiedenis aan vooraf.
Concertgebouw de Vereeniging
Benzinestation Auto Palace

Het benzinestation Auto Palace aan de Muldersweg in Nijmegen werd in 1936 gebouwd in opdracht van Caltex, de Amerikaanse oliemaatschappij die later haar naam veranderde in Texaco. Het unieke gebouw is sinds 1990 een rijksmonument.
Benzinestation Auto Palace
Mariken van Nieumeghen

Op de Grote Markt staat een door Vera van Hasselt gemaakt beeld van Mariken van Nieumeghen, ook geschreven als Nimwegen. Zij was de hoofdpersoon van een mirakelspel uit de Lage Landen uit het begin van de zestiende eeuw. Het beeld van Mariken staat op een mooie plaats, want het was altijd erg druk op de Grote Markt als een mirakelspel werd opgevoerd.
Mariken van Nieumeghen
Ontvang elke werkdag
gratis geschiedenis per e-mail
Lees verder: geschiedenis Nijmegen
Gelderland
Nijmegen
Leestip
Geschiedenis Nederland
Leven in de delta is een reis door de tijd en door Nederland. De teksten en de vele foto's verduidelijken veel. U ziet Nederland door de ogen van een liefhebber van
geschiedenis: beleef het verleden van ons land aan de hand van
opzienbarende feiten en
mooie verhalen.
Leven in de delta
Geschiedenis Nederland

In 'Door de Nederlandse geschiedenis' vertelt Ruud van Capelleveen veel over de Nederlandse geschiedenis: over de moordenaar van Willem van Oranje, Balthasar Gerards, over raadpensionaris Johan van Oldenbarnevelt, die met prins Maurits in conflict raakte, over de invloed van koning Lodewijk Napoleon, die door zijn broer Napoleon Bonaparte aangewezen werd om de Franse belangen te dienen als koning over Nederland, over de Slavenhandel van de WIC en andere belangrijke episodes uit onze vaderlandse geschiedenis.
'Door de Nederlandse geschiedenis' is een bundeling van de beste artikelen van Ruud van Capelleveen over de geschiedenis van Nederland.
Door de Nederlandse geschiedenis