Zoek in Geschiedenis
Haagse Vredesconferenties

Nicolaas II, die geboren werd op 18 mei 1868, was de oudste zoon van keizer Alexander III van Rusland. Op 1 november 1894 beklom hij de troon van Rusland. Hij trouwde op 26 november 1894 met prinses Alice van Hessen, die na haar huwelijk de naam Maria Feodorowna aannam. In mei 1896 werd Nicolaas in Moskou als Tsaar aller Russen gekroond. In 1917 traf hij af. Zoals bekend werden hij en zijn gehele gezin in 1918 door de Rode Garde vermoord.
Haagse Vredesconferenties
Slag bij Heiligerlee

De Slag bij Heiligerlee in mei 1568 vond plaats bij Winschoten in de provincie Groningen. De slag eindigde in een overwinning voor de opstandelingen, die wij later Staatsgezinden gingen noemen.
Slag bij Heiligerlee in 1568
Generaal Van Heutsz in Bronbeek

In het park van Bronbeek in Arnhem staat ter rechter zijde van de hoofdingang aan de Velperweg en goed zichtbaar vanaf de openbare weg, een beeld van generaal J.B. van Heutsz (1852-1924). Zijn robuuste verschijning wordt geflankeerd door twee kanonslopen. Voor hem een bloemenperk, waarin de bewoners met verwisselbare bloembakken dagelijks buiten het winterseizoen de datum aanpassen.
Generaal Van Heutsz in Bronbeek
Adolf Hitler

De Duitse dictator Adolf Hitler werd in 1889 geboren in Braunau in Oostenrijk als zoon van een douanier. Hitler bezocht de middelbare school in Linz en Styer. In oktober 1907 deed hij toelatingsexamen aan de kunstacademie van Wenen, maar werd geweigerd. Een jaar later probeerde hij dit nog een keer, maar deze keer werd hij zelfs niet uitgenodigd voor het examen. In 1913 verliet Adolf Hitler Wenen en verhuisde naar München in Duitsland.
Adolf Hitler
Hollandse polders

Aan het einde van de middeleeuwen verschoof het economische en politieke zwaartepunt van Holland naar het Noorden. Niet Dordrecht maar Amsterdam was nu de grootste stad. Door deze toename nam ook de behoefte aan landbouwgrond in de omgeving van Amsterdam toe en daardoor kreeg men belangstelling voor landaanwinning.
Hollandse polders
Cornelis de Houtman

Onder leiding van de ontdekkingsreiziger Cornelis de Houtman bezocht een Nederlandse expeditie voor het eerst Oost-Indië. Hij bezocht daar de eilanden Bali, Java, Madura en Sumatra. Cornelis de Houtman (1565-1599) werd geboren in Gouda. Hij leerde de beginselen van de zeevaartkunde van Robbert Robbertsz le Canu, de Maritiem deskundige die bekend staat als de Schoolmeester van de Grote Zeevaart.
Cornelis de Houtman
Henry Hudson

Niet alleen de Engelsen en de Spanjaarden hadden interesse in het werelddeel Amerika. De aanspraken die Nederland maakte op de kustgebieden op de westkust van het gebied dat tegenwoordig de Verenigde Staten van Amerika vormt, kwamen voort uit een reis van een Engelsman, de zeevaarder Henry Hudson.
Henry Hudson en de VOC
Hunebed
De hunebedden werden gebouwd in de steentijd, ruim 5.000 jaar geleden, door volken uit de zogenaamde Trechterbekercultuur. De naam Trechtbekercultuur werd afgeleid van de vorm van het aardewerk, dat deze volken maakten en gebruikten.
Hunebed
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze
gewaardeerde nieuwsbrief staan veel tips en wetenswaardigheden over geschiedenis en cultuur waar u echt iets aan heeft. Lees
Door de Nederlandse Geschiedenis en
Leven in de delta als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederland.
Ontvang elke werkdag
gratis geschiedenis per e-mail
Leestip
Geschiedenis Nederland
Leven in de delta is een aantrekkelijke geschiedenisbundel en een reis door de tijd en door Nederland. U ziet Nederland door de ogen van een liefhebber van geschiedenis: beleef het verleden van ons land aan de hand van
opzienbarende feiten en
mooie verhalen.
Leven in de delta
Nederlandse Kastelen

Met
'Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats' heeft Ben Hendriks een zeer toegankelijke studie geschreven over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.
Nederlandse kastelen