Dossier Gelderse Kastelen
Foto: Kasteel Nederhemert als ruïne
Promotie Gelderse kastelen
Begin maart 2018 publiceerde de Arnhemse Koerier een fraaie foto van de hal van kasteel Middachten. De trappen in het trappenhuis waren ditmaal bevolkt door vertegenwoordigers van veertig Gelderse kastelen, die hier waren bijeen gekomen om hun krachten ten bundelen voor gezamenlijke acties. Ook mensen van de provincie en van de drie regionale toeristenbureaus waren bij de besprekingen aanwezig.Het doel is om meer toeristen naar Gelderse streken te trekken. Niet alleen denkt men hierbij aan Nederlandse toeristen. Men wil ook toeristen uit België en Duitsland maar de Gelderse kastelen lokken.
In de promotiecampagne benadrukt men dat de kastelen in de verschillende streken van Gelderland centra vormen, waar men niet alleen van het kasteel zelf kan genieten, maar dat er ook kastelen zijn waar men de tuinen kan bewonderen, kan overnachten of waar men een maaltijd kan gaan gebruiken. Bovendien kan men de omgeving van een kasteel verkennen, want het Gelderse landschap is uitermate gevarieerd. Per kasteel zal een documentatiefolder worden samengesteld, die de mogelijkheden in de omgeving van dit kasteel aan de toeristen zal duidelijk maken.
Dankzij bijdragen van de provincie Gelderland, een aantal gemeenten en het Prins Bernhardfonds kan de campagne van start gaan. Het is de bedoeling dat men gedurende ten minste drie jaar de handen ineen zal slaan om promotie te maken voor de kastelen in Gelderland.
Ben Hendriks, maart 2018
Kastelen in Gelderland
In de grootste provincie van Nederland, Gelderland, staat een groot aantal kastelen en adellijke huizen. Deze kastelen zijn nauw verbonden met de Gelderse geschiedenis. Opvallend is ook de grote verscheidenheid. U wordt daar uitvoerig over geïnformeerd in Kastelen in Gelderland. In deze uitgave staan 150 interessante kastelen en landhuizen.Kastelen in Gelderland
Eerdere berichten over Gelderse Kastelen
Hertogdom Gelre
In 2001 verscheen in een Duitse en Nederlandse oplage een boekwerk over de geschiedenis van het Hertogdom Gelre. Dit boek verscheen in het kader van een programma van de Euregio Rijn en Waal. Deze uitgave vormt de basis voor het onlangs verschenen boek "Het Hertogdom Gelre. Geschiedenis, kunst en cultuur tussen Maas, Rijn en IJssel."De eindredactie van dit kloeke boek lag bij I.D. Jacobs. Het boek werd uitgegeven door de Uitgeverij Matrijs te Utrecht (ISBN 90 5345 195 1 Het "Hertogdom Gelre" bevat artikelen over de geschiedenis, de ontwikkeling, kunst en cultuur van Gelre en het beschrijft de gezagsverhoudingen binnen het Hertogdom, haar identiteit en historisch bewustzijn. De artikelen werden geschreven door een keur aan Duitse en Nederlandse auteurs, afkomstig uit verschillende disciplines.
Wat de kastelenliefhebber in deze uitgave bijzonder zal charmeren zijn vooral de volgende artikelen:
Frankewitz, die verschillende artikelen over 'kastelen'op zijn naam heeft staan, gaat diep in op het begrip van de landsheerlijke kastelen en beschrijft de 23 burchten achtereenvolgens in alfabetische volgorde. Het gaat om de burchten in het oude Hertogdom Gelre. Daaronder zijn dus ook begrepen de burchten in het Overkwartier van Gelre, dat nu deels tot Duitsland en deels tot onze provincie Limburg hoort.
De meeste artikelen zijn rijk geïllustreerd. Het boek is bijzonder fraai uitgevoerd en gedocumenteerd. Het boek is niet goedkoop, maar zeer de moeite waard.
Ben Hendriks, maart 2005
Nieuwsbrief Vrienden van de Geldersche Kasteelen
De nieuwsbrief van de Stichting Vrienden van de Geldersche Kasteelen staat in het teken van de restauratie. Er staan enkele fraaie kleurenfoto's in van kasteel Nederhemert, de Voorst, Rosendael en de Cannenburch, aan welke kastelen ook een korte (restauratie)bespreking wordt gewijd.Het andere goede nieuws over de Schaffelaar is dat het huis in 2002 door de Gemeente Barneveld werd overgedragen aan de Stichting het Gelders Landschap; waarvan de Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen een zustervereniging is; meer en meer gaan de beide stichtingen lijken op een Siamese tweeling.
Ben Hendriks, december 2003
Nieuwsbrief Geldersche Kasteelen, Nummer 3, jaargang 29
Medio december 2002 verscheen Nieuwsbrief nummer 3 van de jaargang 29 van de Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen. Behalve enkele mededelingen voor de leden bevat het nummer twee artikelen. Het eerste artikel handelt over de restauratieactiviteiten van de Stichting, waarvan de belangrijkste, die voor de eerste fase van de (casco)-restauratie van kasteel Nederhemert de belangrijkste is, die besproken wordt. Maar ook andere monumenten van de Stichting worden gerestaureerd. Zo worden ook genoemd: de theekoepel in park Rosendael, de kademuren van De Voorst bij Zutphen en het koetshuis van Huis Aerdt.Tijdens de komende restauratiebeurs in de Brabanthallen in Den Bosch van 15-17 mei 2003 zullen deze projecten aan de bezoekers worden getoond.
Het tweede artikel in deze nieuwsbrief handelt over de voorbereidingen van de grote tentoonstelling in het Museum Het Valkhof te Nijmegen, waar een groot aantal portretten van, voornamelijk, Gelderse edelen door Gelderse kunstenaars worden ten toon gesteld. Een belangrijk deel van deze portretten is eigendom van de Brantsen van de Zyp Stichting, een stichting die nauw gelieerd is aan de Stichting Vrienden der Gelderse Kasteelen.
U kunt er alles over lezen in de catalogus bij de tentoonstelling: Gelderse gezichten, drie eeuwen Gelderse portretkunst in Gelderland 1550-1850. De redactie berust bij J.C. Bierens de Haan en R.E.O. Ekkart; het boek werd uitgegeven door Waanders in Zwolle. Het ISBN nummer is 90 400 8729 6 en de prijs bedraagt 22,50.
Een bijzonder artikel in deze catalogus is "De Gelderse elite in vogelvlucht 1550-1850" van de hand van M.V.T. Tenten, waarin een interessant overzicht wordt gegeven over de ontwikkeling van de Gelderse adel en haar vervlechtingen met het patriciaat.
Ben Hendriks, januari 2003
Gelderse Kastelen website
De Stichting Vrienden der Gelderse Kasteelen liet ook dit jaar weer een fraaie folder verschijnen ter onderstreping van de openstelling van acht Gelderse kastelen. Dat zijn kasteel Ammersoyen, kasteel de Cannenburgh, kasteel Doorwerth, kasteel Hernen, kasteel Rosendael (samen met het Geldersch Landschap), Huis Verwolde en kasteel Zypendaal.Meer informatie geeft de website van de Stichting: www.gelderschekasteelen.nl.
Ben Hendriks, mei 2002
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief schenken we veel aandacht aan kastelen. Lees Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Dossier Kastelen
Dossier KastelenLeestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Kasteelgeschiedenis
Met 'Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats' heeft Ben Hendriks een zeer toegankelijke studie geschreven over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.Kastelen: Van motte tot buitenplaats
Nederlandse Kastelen
Met 'Kastelen in Nederland' laten wij u genieten van de rijkdom van onze vaderlandse geschiedenis en in het bijzonder van de prachtigste en interessantste kastelen en huizen in Nederland.Dankzij de vele illustraties is de uitgave 'Kastelen in Nederland' ook een kijkspel. Hierdoor krijgt u niet alleen een goede indruk hoe het kasteel in het Nederlandse landschap staat, maar wordt u ook geattendeerd op de uiterlijke bouwkundige bijzonderheden.
Kastelen in Nederland
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.