Verbinding tussen Dam en het Centraal Station
Het Damrak in Amsterdam is de verbindingsweg tussen de Dam en het Centraal Station. Het Damrak us genoemd naar een recht stuk vaart, dat rak wordt genoemd, waarin een dam werd aangelegd. Oorspronkelijk stroomde de rivier de Amstel via een sluis in de Dam en het buitenrak, bij het huidige Damrak, naar het IJ. Het Damrak was de haven van Amsterdam, die later werd uitgebreid met een rij palissaden in het IJ op de plaats waar nu het Centraal Station is. Hier konden de grotere schepen aanleggen. In het overgebleven deel van het water, door Amsterdammers ook wel het "Natte Damrak" genoemd, is tegenwoordig een aanlegplaats voor rondvaartboten.
Bekende gebouwen op het Damrak

Bekende gebouwen aan het Damrak zijn de
Beurs van Berlage en De Bijenkorf, die beide op het in de negentiende eeuw gedempte deel van het Damrak staan. Tussen
Beurs van Berlage en
Bijenkorf treft men nog de Effectenbeurs, gelegen aan het Beursplein. Bekende hotels aan het Damrak zijn het Victoria Hotel, het in 1911 gebouwde Hotel Amsterdam-De Roode Leeuw en het Swissôtel.
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze
gewaardeerde nieuwsbrief schenken wij regelmatig aandacht aan geschiedenis van Amsterdam. Lees
Amsterdam: Stadsgeschiedenis in 150 episoden als u uw bezoek aan Amsterdam wilt voorbereiden of meer wilt weten over de geschiedenis van Amsterdam. Het Damrak in Amsterdam komt ook voor in onze uitgave
Amsterdam: Stadsgeschiedenis in 150 episoden.
Ontvang elke werkdag
gratis geschiedenis per e-mail
Vervolg uw reis door Amsterdam
Amsterdam Hoofdpagina
Amsterdam A/z
Leestip
Amsterdam

Ruud van Capelleveen schrijft regelmatig een artikel over de rijke geschiedenis van de hoofdstad van Nederland. In dit e-book verzamelde hij 150 verhalen die zijn grote interesse en betrokkenheid tonen. Deze uitgave over Amsterdam bevat 150 episoden uit de rijke geschiedenis van Amsterdam aan de hand van interessante plaatsen en opmerkelijke verhalen. U kunt de geschiedenis van deze prachtige stad en zijn soms eigenwijze inwoners volgen vanaf de middeleeuwen tot in deze tijd.
Amsterdam
Geschiedenis Nederland

In 'Door de Nederlandse geschiedenis' vertelt Ruud van Capelleveen veel over de Nederlandse geschiedenis: over de moordenaar van Willem van Oranje, Balthasar Gerards, over raadpensionaris Johan van Oldenbarnevelt, die met prins Maurits in conflict raakte, over de invloed van koning Lodewijk Napoleon, die door zijn broer Napoleon Bonaparte aangewezen werd om de Franse belangen te dienen als koning over Nederland, over de Slavenhandel van de WIC en andere belangrijke episodes uit onze vaderlandse geschiedenis.
Door de Nederlandse geschiedenis