Koningshuis onder vuur
Populariteit koningshuis

Foto Ruud van Capelleveen: Paleis Noordeinde
In opdracht van de NOS onderzocht Ipsos in april 2016 het draagvlak voor het Koninklijk Huis. De cijfers tonen een dalende trend. Tijdens de troonswisseling in 2013 was 78 procent voor de monarchie. Dit cijfer is in drie jaar gedaald tot 65 procent. In 2008 was nog 80 procent van de Nederlanders voorstander van de monarchie.Oordeel
Koning Willem-Alexander (7,3), koningin Máxima (7,7) en prinses Beatrix (7,4) kregen net als in de voorgaande jaren hoge rapportcijfers. De Nederlanders vinden dat Willem-Alexander het als koning tot nu toe even goed doet als zijn moeder. Zij prijzen zijn betrokkenheid, menselijkheid en meelevendheid.Een meerderheid vindt de kosten van het koningshuis te hoog. Deze kosten vormen een risicofactor voor de monarchie. De voortdurende discussie over de renovatie- en onderhoudskosten van de paleizen, de beveiligingskosten en de onderhoudskosten van de Groene Draeck ondermijnen de populariteit van het Koninklijk Huis. Uit een enquête van Een Vandaag bleek dat 78 procent van de Nederlanders vindt dat de Koninklijke Familie zelf de onderhoudskosten van het plezierjacht moet betalen.
Paleis Noordeinde en Koninklijke Stallen
In de afgelopen jaren konden paleis Soestdijk en paleis Huis ten Bosch bezocht worden. Hiervoor bestond veel belangstelling. Willem-Alexander gaf kort na zijn aantreden opdracht om te onderzoeken of openstelling van paleis Noordeinde mogelijk was. De koning wil meer openheid tonen en aantonen dat het overheidsgeld goed wordt besteed. In Groot-Brittannië is het al jaren mogelijk om in de zomermaanden de koninklijke paleizen, zoals Buckingham Palace in Londen, te bezoeken. De Nederlandse regering voelde er aanvankelijk niet zo veel voor om ook in Nederland openstelling mogelijk te maken. Premier Mark Rutte zei in 2013 nog dat bezoek niet mogelijk was in verband met de veiligheid, privacy en kwetsbaarheid van het paleis. Noordeinde is in de afgelopen jaren voor acht miljoen euro gerenoveerd. De laatste keer dat het publiek werd toegelaten tot Noordeinde was in 2004, toen prins Bernhard in het paleis lag opgebaard.De regering kon de vragen uit de Tweede Kamer en de gemeente Den Haag niet langer negeren. Vanaf 23 juli 2016 is paleis Noordeinde op vier achtereenvolgende zaterdagen open voor publiek. Ook het Koninklijk Staldepartement in Den Haag opent de poorten. Daar kunt u deze zomer vanaf 26 juli vier weken lang van dinsdag tot en met vrijdag terecht. De toegang is niet gratis. De organisatoren willen hiermee voorkomen dat veel mensen niet komen opdagen en daardoor anderen teleurgesteld moeten worden. Voor de toegangskaarten voor Noordeinde en het staldepartement zal zes euro per bezoek betaald moeten worden. De entreegelden zullen worden gebruikt om een deel van de organisatiekosten te dekken.
Majesteitsschennis
Door de strafrechtelijke vervolging van de Duitse komiek Jan Böhmermann, die de Turkse president Erdogan beledigde, is het verbod op het beledigen van een bevriend staatshoofd ook in Nederland weer op de agenda gekomen. Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie wil het artikel uit het Wetboek van Strafrecht schrappen. Hierin staat dat iemand die een buitenlands staatshoofd beledigt maximaal twee jaar gevangenisstraf kan krijgen.Het D66-Kamerlid Kees Verhoeven greep de gelegenheid aan om ook het verbod op belediging van koning Willem-Alexander en andere leden van het Koninklijk Huis te schrappen. Op het beledigen van de koning staat nu een maximumstraf van vijf jaar. Bovendien kan het stemrecht worden afgenomen van degene die hiervoor wordt veroordeeld. Vorig jaar wilde het Openbaar Ministerie de Zwarte Piet activist Abulkasim Al-Jaberi vervolgen, omdat hij "fuck de koning" had geroepen. Hij kreeg een strafbeschikking van vijfhonderd euro, maar weigerde te betalen. Zijn zaak kreeg veel aandacht in de pers, waarna het Openbaar Ministerie besloot tot seponering. Wel werd in 2013 een man veroordeeld voor het gooien van een waxinelichthoudertje naar de Gouden Koets in 2010. De werper werd wegens majesteitsschennis tot vijf maanden cel veroordeeld. Het is een voorbeeld van oneigenlijk gebruik. Televisiebeelden maakten niet duidelijk dat de inzittenden de 'schennis' opmerkten. Kennelijk kon de werper niet veroordeeld worden voor geweldpleging en vond de rechter genoegdoening in de achterhaalde wet over majesteitsschennis.
Mark Rutte zei dat het kabinet meer tijd nodig heeft om na te denken over het schrappen van de majesteitsschennis. De koning is onschendbaar en kan zich niet verdedigen, benadrukte de premier. "Die aspecten moet je meenemen en niet over een nacht ijs gaan."
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief schenken we veel aandacht aan royalty en koninklijke huizen. Lees Koninklijke Geschiedenis als u meer wilt weten over de geschiedenis van de belangrijkste koninklijke huizen.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Lees verder: meer Koninklijk Huis
Koninklijk HuisKoninklijk Huis in Nederland
Koninklijke Geschiedenis
Leestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Koninklijke geschiedenis

Koninklijke geschiedenis
Kastelen en paleizen

Kastelen in Nederland
Engelse koningen en koninginnen

Engelse koningen en koninginnen
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.