Willem-Alexander naar Huis ten Bosch
Den Haag

Foto Ben Bender (CC BY-SA): Huis ten Bosch in Den Haag
Koning Willem-Alexander verhuisde in 2019 met zijn gezin naar Huis ten Bosch in Den Haag. Willem-Alexander keerde hiermee terug naar het paleis waar hij zijn jeugd doorbracht. Hij verliet de Eikenhorst, waar hij zijn gezin stichtte. In een vraaggesprek noemde hij de periode op de Eikenhorst vijftien prachtige jaren. In de afgelopen jaren is paleis Huis ten Bosch voor 63,1 miljoen euro gerenoveerd. Het werk nam vier jaar in beslag.Koninklijk paleis
Huis ten Bosch is een van de drie paleizen die de overheid beschikbaar heeft gesteld aan de koning. Dit is geregeld in de Wet financieel statuut van het Koninklijk Huis. Naast het woonpaleis Huis ten Bosch zijn paleis Noordeinde als werkpaleis en het Koninklijk Paleis in Amsterdam voor officiële ontvangsten door de overheid beschikbaar gesteld.Het Rijksvastgoedbedrijf begon na het vertrek van koningin Beatrix met de renovatie van Huis ten Bosch. Er was veel achterstallig onderhoud, want er was sinds eind jaren zeventig nauwelijks onderhoud uitgevoerd. De inrichting dateerde uit de periode toen koningin Beatrix het paleis betrok, was verouderd en moest worden aangepast aan de huidige tijd.
Uitstel
Het is de verantwoordelijkheid van de Rijksgebouwendienst om ervoor te zorgen dat de paleizen in goede conditie blijven. In de praktijk blijken zij veel consideratie op te kunnen brengen voor de bewoners. Hierdoor is te lang te weinig gedaan aan het onderhoud van Huis ten Bosch. Koningin Beatrix zou dit steeds hebben tegengehouden. Het veiligheidsaspect speelde ook een belangrijke rol. Hoe controleer je al die in en uit lopende vakmensen en voorkom je dat foto's van de privévertrekken online worden gezet?Renovatie
In Huis ten Bosch werd betonrot aangetroffen. Er waren roestige leidingen, lekkende daken en scheuren in de plafonds en de buitengevels. Ook werd houtrot aangetroffen en waren de gordijnen tot op de draad versleten. De vloerkleden in de Groene en Blauwe Salons waren versleten en in de Tuinzaal zaten vochtplekken. In het papierbehang in de Chinese Zaal zaten zilvervisjes. In 2010 werd bovendien asbest aangetroffen in de daken, achter de liftschachten en achter de schoorstenen. Asbest werd tot de jaren tachtig als brandwerend isolatiemateriaal gebruikt. Zelfs de bordestrap bleek versleten. Alleen de in 2001 gerestaureerde Oranjezaal, waar de officiële ontvangsten plaatsvinden, was in goede staat.De ramingen van het geplande onderhoud moest een aantal keren naar boven worden bijgesteld. Uiteindelijk gaf de Rijksgebouwendienst 63,1 miljoen euro uit om het paleis bewoonbaar te maken voor Willem-Alexander en zijn gezin.
Aanpassingen
In paleis Huis ten Bosch werden ook aanpassingen gedaan om het huis beter te laten aansluiten bij de wensen van Willem-Alexander en zijn gezin. In de Wassenaarse vleugel met de privévertrekken werden tussenmuren verwijderd, zodat grotere kamers ontstonden en men bracht een extra trappenhuis aan, zodat de koning privé en zakelijk beter kan afscheiden. De inrichting van de Wassenaarse vleugel blijft geheim.De koning wilde ook zonnepanelen op het dak van het paleis, maar dit is niet toegestaan bij rijksmonumenten. In de Tweede Kamer zegde premier Mark Rutte wel toe dat op een plat dak van paleis Noordeinde zonnepanelen komen, want daar liggen ze niet in het zicht.
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief schenken we veel aandacht aan royalty en koninklijke huizen. Lees Koninklijke Geschiedenis als u meer wilt weten over de geschiedenis van de belangrijkste koninklijke huizen.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Lees verder: meer Koninklijk Huis
Koninklijk HuisKoninklijk Huis in Nederland
Koninklijke Geschiedenis
Leestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Koninklijke geschiedenis

Koninklijke geschiedenis
Kastelen en paleizen

Kastelen in Nederland
Engelse koningen en koninginnen

Engelse koningen en koninginnen
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.