Kristallnacht in 1938
Geweld tegen Joden

Joseph Goebbels
Toen Joseph Goebbels (1897-1945) tijdens een herdenkingsbijeenkomst van de Bierkellerputsch in 1923 in München het nieuws van de dood van Ernst von Rath hoorde, vroeg hij Adolf Hitler om de SA op de Joden los te laten. "Uit de dagboekaantekeningen van Goebbels blijkt dat Hitler de openlijke brutaliteit van de novemberpogrom, de daaropvolgende arrestatie en internering van zo'n 30.000 joden en de draconische maatregelen om de joden uit de economie te verdrijven, steeds expliciet had goedgekeurd, ook al hadden anderen daartoe het initiatief genomen, met name de propagandaminister zelf," schreef Ian Kershaw.Kristallnacht

Korte tijd later gingen SA-leden de straat op. In heel Duitsland werden Joodse winkels, bedrijven, scholen en synagogen in brand gestoken. Overal werden ruiten van Joodse winkels en woningen ingegooid. De naam Kristallnacht verwijst naar het vele glaswerk dat tijdens de aanvallen werd vernield. Het werd de brandweer onmogelijk gemaakt om de branden te blussen. De politie keek toe en hielp hier en daar een handje. Tijdens de Kristallnacht werden 92 Joden vermoord.
Internationale reactie
De opleving van het geweld tegen de Joden in Duitsland werd vrijwel unaniem veroordeeld door de internationale pers. In het buitenland reageerde men geschokt en afkeurend. De relatie van Duitsland met het buitenland verslechterde na de Kristallnacht. De Amerikaanse regering riep de ambassadeur terug. De Nederlandse regering reageerde gematigd. Hendrik Colijn (1869-1944) wilde vooral de Nederlandse neutraliteit handhaven.Een gevolg van de Kristallnacht was dat de Joden nu massaal trachtten Duitsland te ontvluchten. Tachtigduizend mensen zochten tussen de Kristallnacht en het begin van de Tweede Wereldoorlog hun toevlucht in het buitenland. Zij vestigden zich in landen als Groot-Brittannië, de Verenigde Staten van Amerika en Palestina. Velen zochten hun toevlucht in Nederland. Op 17 december 1938 sloot Nederland haar grenzen voor vluchtende Joden. Joden die asiel aanvroegen in Nederland werden veelal teruggestuurd naar Duitsland. Op dat moment hadden al ongeveer zevenduizend legale en illegale Joden in Nederland een toevluchtsoord gevonden. Echt welkom waren ze echter niet. De zorg om de eigen door de economische crisis getroffen arbeidsmarkt speelde hierbij een belangrijke rol.
Premier Hendrik Colijn was bang dat de toelating van een grote groep Joodse vluchtelingen het antisemitisme in Nederland zou aanwakkeren. "Vermeden moet worden alles wat de strekking heeft duurzame vestiging in ons reeds zo dichtbevolkte land te bevorderen, daar een verder binnendringen van vreemde elementen schadelijk zou zijn voor de handhaving van het karakter van den Nederlandse stam. De regering is van oordeel dat in beginsel ons beperkt territoir voor de eigen bevolking moet blijven gereserveerd," schreef de Nederlandse regering in een memorie van antwoord bij de Rijksbegroting van 1938.
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief schenken we regelmatig aandacht aan de beslissende momenten en belangrijkste personen in de Tweede Wereldoorlog. Lees Tweede Wereldoorlog: de Hoofdrolspelers als u meer wilt weten over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Lees verder: meer Tweede Wereldoorlog
Tweede WereldoorlogDuitsland in WO2
Leestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Tweede Wereldoorlog

In 'Tweede Wereldoorlog: de hoofdrolspelers' van Ruud van Capelleveen treft u de biografieën aan van 165 mannen en vrouwen die in deze oorlog een beslissende rol speelden.
Tweede Wereldoorlog: de hoofdrolspelers
Duitsland

Duitsland
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.