Hugo de Groot in Delft
Monument Hugo de Groot voor de Nieuwe Kerk

Foto Ruud van Capelleveen: Monument voor Hugo de Groot
Voor de Nieuwe Kerk in Delft staat een standbeeld van de beroemde Nederlandse rechtsgeleerde Hugo de Groot. Dit beeld werd in 1886 ontworpen door de beeldhouwer Frans L. Stracké. Hugo de Groot was internationaal bekend als rechtsgeleerde. In Nederland weet men vooral dat hij uit Loevestein ontsnapte in een boekenkist.Grafkelder in Nieuwe Kerk in Delft

Foto Ruud van Capelleveen: Ingang grafkelder Oranjes
In de Nieuwe Kerk vindt u het graf van Hugo de Groot. Hugo de Groot was een rechtsgeleerde en schrijver. Hij werd beroemd door zijn vlucht in een boekenkist vanuit slot Loevestein. Hugo de Groot werd in april 1583 geboren als zoon van Johan de Groot en Alida Borren. Hij was een telg uit een belangrijke patriciërsfamilie. Hij groeide daardoor op tussen geleerden, kunstenaars en politici. Hugo kreeg goed onderwijs. Op achtjarige leeftijd schreef hij zijn eerste gedicht in het Latijn. Hugo de Groot was pas elf jaar oud, toen hij ging studeren aan de Universiteit van Leiden. Hij zou in 1599, tijdens een diplomatieke reis met Johan van Oldenbarnevelt, in Orlèans promoveren als meester in de rechten. Na zijn terugkeer, hij was pas zestien jaar, vestigde hij zich als advocaat in Den Haag.Monument in Nieuwe Kerk

Foto Ruud van Capelleveen: Monument in Nieuwe Kerk
Tijdens het Twaalfjarig Bestand ontstonden in de Republiek politieke en godsdienstige spanningen. Op geestelijk gebied stonden de orthodoxe gomaristen, volgers van Franciscus Gomarus (1563-1641), tegenover de gematigde arminianen, onder aanvoering van Jacobus Arminius (1559-1609). Johan van Oldenbarnevelt voelde zich aangetrokken tot het standpunt van Arminius. Prins Maurits koos de zijde van de orthodoxe gomaristen.Het conflict tussen Prins Maurits en Johan van Oldenbarnevelt bestond ook uit een verschil op politiek terrein. Van Oldenbarnevelt streefde tijdens het Twaalfjarig Bestand naar een blijvende vrede met Spanje. De aanvoerder van het leger en de vloot, Prins Maurits, voelde daar niets voor. Maurits pleegde in 1618 een staatsgreep en liet zijn tegenstanders, waaronder Johan van Oldenbarnevelt en Hugo de Groot gevangen nemen.
Johan van Oldenbarnevelt werd na een schijnproces ter dood gebracht. Hugo de Groot werd opgesloten. Eerst in Den Haag en later op slot Loevenstein. Op Loevestein kreeg Hugo de Groot regelmatig bezoek van zijn vrouw en kinderen. Zijn vrouw mocht zelfs bij hem gaan wonen op het kasteel. Ook kreeg hij toestemming om te lezen. Van tijd tot tijd werd een grote koffer afgeleverd in het kasteel met een nieuwe voorraad boeken. Hugo de Groot ontsnapte op 22 maart 1621 verscholen in een boekenkist.
Detail Monument in Nieuwe Kerk

Foto Ruud van Capelleveen: Nieuwe Kerk
Na zijn ontsnapping uit Loevestein vluchtte Hugo de Groot via Antwerpen naar Frankrijk. In Parijs werd hij verenigd met zijn echtgenote. De wetenschapper kreeg een toelage van de Franse koning. Hierdoor kon hij zich geheel richten op het schrijverschap. In 1622 verscheen 'Apologeticus' oftewel 'Verantwoordingh van de wettelijcke regieringh van Hollandt ende West-Vrieslandt'. In dit boek gaf Hugo de Groot zijn visie op de wettigheid van het Hollandse bewind.In 1634 werd Hugo de Groot gezant van Zweden in Parijs. Hij kreeg de opdracht om Franse steun te winnen voor de Zweedse interventiepolitiek in Duitsland. In 1644 vertrok hij naar Stockholm. Koningin Christina wilde hem in de staatsraad benoemen. Ook zou hij een wetenschappelijke bibliotheek voor haar moeten samenstellen.
Het koude klimaat beviel hem niet. In maart 1645 vertrok hij uit Stockholm. Zijn schip leed schipbreuk op de Oostzee. Hij kwam uiteindelijk uitgeput in Rostock aan. Daar overleed hij op 28 augustus 1645. Zijn lichaam werd overgebracht naar Delft, waar hij in de Nieuwe Kerk werd begraven.
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief staan veel tips en wetenswaardigheden over geschiedenis en cultuur waar u echt iets aan heeft. Lees Door de Nederlandse Geschiedenis en Leven in de delta als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederland.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Lees verder: geschiedenis Zuid-Holland
Zuid-HollandBezienswaardigheden Delft
Leestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Geschiedenis Nederland

Leven in de delta
Nederlandse Kastelen

Nederlandse kastelen
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.