AbsoluteFacts.nl

Nederland in de 20e Eeuw

Leestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.

Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Geschiedenis Nederland
Leven in de delta Leven in de delta is een reis door de tijd en door Nederland. De teksten en de vele foto's verduidelijken veel. U ziet Nederland door de ogen van een liefhebber van geschiedenis: beleef het verleden van ons land aan de hand van opzienbarende feiten en mooie verhalen.
Leven in de delta


Nederlandse Kastelen
Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats Met 'Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats' heeft Ben Hendriks een zeer toegankelijke studie geschreven over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.
Nederlandse kastelen


Bekijk onze uitgaven

Geschiedenis

Geschiedenis Extra
Koning Eenoog
Tweede Wereldoorlog
Door de Nederlandse geschiedenis
Leven in de delta

Kastelen

Van motte tot buitenplaats
Kastelen in Nederland

Koninklijk Huis

Máxima
Engelse koningen en koninginnen

Kunst

Kunstbegrip

Winston Churchill

Winston Churchill Winston Churchill was de premier die Groot-Brittannië door de Tweede Wereldoorlog loodste, maar reeds voor deze oorlog had hij een grote staat van dienst opgebouwd met verschillende ministersposten. Velen zullen zich de foto's en filmpjes uit de oorlogsjaren herinneren waarop Winston zijn 'v'-teken maakt. Deze 'v' stond voor victorie en Winston Churchill stak hiermee zijn landgenoten een hart onder de riem.
Winston Churchill

Zuidpool

Winterkwartier bij kaap Royds met Shackleton De poolgebieden waren de laatste grote onverkende gebieden van de wereld. De verhalen van de poolreizigers getuigen van vastberadenheid, maar ook van ontberingen en dood. De ontdekkingsreizigers moesten op Antarctica veel trotseren om tot de laatste onverkende gebieden van de wereld door te dringen.
Zuidpool

Thomas Alva Edison

Thomas Alva Edison De Amerikaanse uitvinder Thomas Alva Edison werd in zijn tijd ook wel eens 'De tovenaar van Menlo Park" genoemd. Thomas Alva Edison begon reeds op negenjarige leeftijd met natuurkundige proeven. Hij wordt door sommigen beschouwd als de grootste uitvinder van zijn tijd. Zijn belangrijkste bijdrage was de constructie van de eerste elektrische gloeilamp.
Thomas Alva Edison

Pablo Picasso

De Spaanse kunstschilder en beeldhouwer Pablo Ruiz y Picasso (1881-1973) werd geboren in Málaga. In 1895 ging hij naar Barcelona en begon een jaar later aan een studie aan de kunstacademie in die plaats. In 1897 legde hij met goed gevolg zijn toelatingsexamen aan de Koninklijke Academie in Madrid af.
Pablo Picasso

Bauhaus 1919-1933

Het beroemde Duitse opleidingsinstituut voor kunst en kunstnijverheid Bauhaus in Weimar en later Dessau bestond slechts veertien jaar, maar werd een begrip. De kunstenaars en architecten die les gaven aan het Bauhaus, zoals Lyonel Feininger, Paul Klee, Oskar Schlemmer, Walter Gropius, Marcel Breuer en Ludwig Mies van der Rohe zorgden ook na de sluiting van het instituut voor een verdere verspreiding van de ideeën van Bauhaus.
Bauhaus

Hugo Claus (1929-2008)

Hugo Claus debuteerde in 1947 met de dichtbundel "Kleine reeks". Als romanschrijver debuteerde hij in 1950 met "De Metsiers". "De koele minnaar" (1955) vertelt het verhaal over de tragische liefde tussen een jonge Vlaming en een Italiaanse filmactrice.
Hugo Claus

Henry Ford

Henry Ford ontketende met zijn Ford T een revolutie in de industrie. Deze auto werd geproduceerd van 1908 tot 1927 in de Piquete Fabriek in Detroit, Michigan. De ontwikkeling van deze eenvoudige auto was om twee redenen bijzonder te noemen.
Ford-T