John Frostbrug in Arnhem
Rijnbrug

Foto Ruud van Capelleveen: John Frostbrug in Arnhem
Deze brug over de rivier de Rijn, die de stad Arnhem via de Nijmeegseweg met het zuiden verbindt, heette vroeger simpelweg 'Rijnbrug' of 'Nieuwe Rijnbrug'. De naam John Frostbrug kwam pas veel later.John Dutton Frost

Rijksmonument

John Frostbrug

Arnhem-Zuid

De uitbreiding van Arnhem-Zuid zal waarschijnlijk doorgaan tot de grenzen van andere gemeenten worden bereikt. De laatste wijk in ontwikkeling is de wijk Schuytgraaf, waar zevenduizend woningen en een kantorenpark worden gebouwd met veel aandacht voor groenstroken.
Baileybrug

Bailey-brug over de Rijn na de Tweede Wereldoorlog als tijdelijke vervanging van de kapotte Rijnbrug
De oude Rijnbrug, die na de Tweede Wereldoorlog John Frostbrug ging heten, werd in 1940 bij de inval van de Duitsers opgeblazen. De brug werd verbouwd en na de Slag om Arnhem door geallieerde bombardementen verwoest en na de oorlog weer hersteld. Een tijdlang was de oeververbinding provisorische hersteld met een tijdelijke baileybrug.Market Garden
Terwijl het einde van de Tweede Wereldoorlog in zicht leek, werd Arnhem één van de zwaarst getroffen steden in Nederland. Over deze dramatische periode verschenen honderden boeken. Velen kennen de speelfilm "A bridge too far" waarin te zien is hoe de geallieerde legers met de grote militaire operatie Market Garden in Arnhem hun Waterloo beleven.Terwijl grondtroepen Limburg en Noord-Brabant binnenrukten, moesten luchtlandingstroepen de bruggen over de Maas, de Waal en de Rijn veroveren. Op 17 september 1944 landden tienduizend Engelse en Poolse parachutisten op de heidevelden ten westen van Arnhem. Aanvankelijk leek het goed te gaan. De parachutisten rukten op naar Arnhem, maar kregen onverwacht sterke tegenstand van Duitse pantsertroepen. Dagenlang woedden er in en rond de stad hevige gevechten. Slechts een kleine groep Britse parachutisten, onder aanvoering van luitenant-kolonel John Frost, bereikte de Rijnbrug en wist deze vier dagen in handen te houden, maar het geallieerde leger dat de brug bij Nijmegen had veroverd, slaagde er niet in om tot Arnhem door te dringen. John Frost moest de strijd staken en vluchtte met de resterende troepen bij Oosterbeek over de Rijn.
De meeste historische gebouwen en kerken waren veranderd in ruïnes. Na de oorlog werd het puin geruimd. Enkele historische gebouwen konden worden gerestaureerd. Op de open plekken werden nieuwe huizen, kantoren en winkels gebouwd. Na jaren van wederopbouw was het beeld van de Arnhemse binnenstad totaal veranderd.
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief schenken wij regelmatig aandacht aan de geschiedenis van Arnhem. Lees meer over de geschiedenis van Arnhem. Ons interessante e-book over de geschiedenis van Arnhem is een aanrader. Deze stad heeft veel te bieden. Arnhem speelde al in de vijftiende eeuw een belangrijke rol.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Gerelateerd: geschiedenis Arnhem
GelderlandGemeente Arnhem
Arnhem A/Z
Bekende plekken in Arnhem
Leestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Geschiedenis Arnhem

Arnhem: Geschiedenis en wetenswaardigheden
Gelderland

Bezienswaardigheden in Gelderland
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.