De Rijn splits de stad Arnhem
Arnhem aan de Rijn van uit het Noorden. Let op de maagdelijkheid aan de overkant van de rivier. Deze foto is aan het begin van de twintigste eeuw gemaakt en te zien is dat de overzijde pas na de aanleg van de Rijnbrug, men maakte nog gebruik van de ook op deze foto zichtbare Schipbrug, in fasen volgebouwd werd.
De Rijn splits de stad Arnhem in twee delen. Lange tijd hield de rivier stadsuitbreiding naar het zuiden tegen. De grootschalige bebouwing in deze streek kwam pas tot stand, nadat de John Frostbrug in de jaren dertig gereed kwam.
Ligging aan de Rijn

In de tijd dat Arnhem ontstond, lag de stad nog niet aan de Rijn, aangezien die met een grote bocht ter hoogte van het huidige
Onderlangs en westen van de stad stroomde. Omstreeks 1530 werd een nieuwe Rijnbedding gegraven en kwam de stad aan de rivier te liggen.
Malburgse veer

Naast de schipbrug was er in de negentiende eeuw een pontje dat Arnhem verbond met de Betuwe. Het Malburgse veer was een gierpontje tussen het einde van de Van Oldenbarneveldtstraat en de Malburgseveerweg.
Rijnbruggen

In onze moderne tijd heeft Arnhem drie bruggen over de Rijn voor het autoverkeer: de
John Frostbrug, de
Nelson Mandelabrug en de Andrej Sacharovbrug. Bovendien ligt er
bij Oosterbeek een spoorbrug, die Arnhem met
Nijmegen en Tiel verbindt.

In vroeger tijden was Arnhem met een schipbrug verbonden met het aan de andere oever liggende Meijnerswijk en de Betuwe. Deze schipbrug bevond iets stroomafwaarts bij de plek waar nu de Nelson Mandelabrug ligt. Arnhem moest zich tot 1935, toen de Rijnbrug, die later John Frostbrug werd genoemd, in gebruik genomen werd.
Schipbrug

Een gedeelte kon uit de schipbrug worden gevaren als het scheepvaartverkeer op de Rijn daar aanleiding toe gaf. Aan de Betuwse kant van de schipbrug stond café Meynerswijk. De gebruikers van de schipbrug konden er wachten als de schipbrug was uitgevaren, maar deze uitspanning werd ook bezocht door Arnhemmers als zij zich even wilden ontspannen. Links van café Meynerswijk begon de oude weg, die via
Elden en Elst naar
Nijmegen en het zuiden van het land voerde. De uitspanning werd vernield bij de aanleg van een noodbrug.

Aan de overzijde kon via het Nieuwe Plein het
station bereikt worden. Aan de stadskant lag naast de schipbrug de Oude Haven. Aan de stadszijde stonden in de omgeving van de schipbrug ook hotels in verschillende prijsklassen, zoals hotel de Doelen. De Doelen was een middenklassehotel met veertig bedden. Het hotel stond aan de Nieuwe Kraan en had daardoor mooi zicht op de bedrijvigheid in de haven. Deze omgeving ging totaal op de schop toen de toegangsweg naar de Nelson Mandelabrug werd aangelegd.
Schipbrug vanaf 1603

Reeds in 1603 kreeg Arnhem een schipbrug. Dit was een brug op drijvende pontons, waarvan het middendeel er ten behoeve van het scheepvaartverkeer tussenuit gevaren konden worden.
De schipbrug deed meer dan drie eeuwen dienst en verdween toen er in 1935 een vaste oeververbinding kwam met de 'oude rijnbrug', die later
John Frostbrug ging heten.
Nelson Mandelabrug

De Nelson Mandelabrug werd in 1977 geopend. Deze tweede stadsbrug ligt op de plaats, waar vroeger de schipbrug lag. Vooral aan de stadskant van de Rijn moest een groot aantal panden worden afgebroken voor de aanleg van de toegangsweg vanuit het centrum naar de brug. Het karakter van het Roermondsplein en het Nieuwe Plein veranderde daardoor totaal. Aan de oostkant van het Nieuwe Plein stonden het Parkhotel en Hotel Riche. Een deel van de panden werd afgebroken. Andere gebouwen kregen een nieuwe bestemming.
Andrei Sacharovbrug
De Andrei Sacharovbrug werd in 1988 in gebruik genomen. Deze brug verbindt Arnhem-Zuid met de autoweg (A12) tussen Duitsland en West-Nederland. De Andrej Sacharovbrug verbindt Arnhem-Zuid via de Pleijweg met de IJsseloordweg, die het snelverkeer naar het verkeersknooppunt Velperbroek leidt.
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze
gewaardeerde nieuwsbrief schenken wij regelmatig aandacht aan de geschiedenis van Arnhem. Lees meer over de geschiedenis van Arnhem. Ons interessante e-book over de
geschiedenis van Arnhem is een aanrader. Deze stad heeft veel te bieden. Arnhem speelde al in de vijftiende eeuw een belangrijke rol.
Ontvang elke werkdag
gratis geschiedenis per e-mail
Gerelateerd: geschiedenis Arnhem
Gelderland
Geschiedenis Arnhem
Arnhem A/Z
Leestip
Geschiedenis Arnhem

Arnhem is de stad die tijdens de Tweede Wereldoorlog de speerpunt vormde tijdens Operatie Market Garden. Hierbij bleek de verovering van de Rijnbrug in het centrum van Arnhem 'een brug te ver'. De Slag om Arnhem en de gevolgen hiervan ontbreken natuurlijk niet in deze uitgave. Arnhem heeft echter veel meer te bieden, dan enkel oorlogsherinneringen. De stad speelde al een belangrijke rol in de vijftiende eeuw.
Arnhem: Geschiedenis en wetenswaardigheden
Gelderland

Deze uitgave over Gelderland van Ruud van Capelleveen is zeker niet saai te noemen. Gelderland heeft een rijke geschiedenis en ook landschappelijk veel te bieden. De auteur informeert u op onderhoudende wijze over de geschiedenis en wetenswaardigheden van de honderdvijftig meest interessantste plaatsen in Gelderland.
Bezienswaardigheden in Gelderland