Museum Bronbeek in Arnhem
Tehuis voor militairen en museum over koloniaal verleden

KNIL
Het museum ontstond in een tehuis voor oud-militairen van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) op het landgoed Bronbeek, dat voor dit doel door koning Willem III in 1859 aan de staat werd geschonken. In het tehuis kunnen tegenwoordig militairen uit alle delen van de Nederlandse krijgsmacht, met uitzondering van officieren, hun oude dag in Bronbeek slijten. De opening van Bronbeek vond plaats in februari 1863. Koning Willem III wordt hier in Arnhem herdacht met beelden en schilderijen. Ook een groot deel van de collectie van Bronbeek werd geschonken door het Koninklijk Huis. De wapenverzameling van het museum in Arnhem is van internationaal belang.Van Heutsz
Ook een man als de veldheer Van Heutsz wordt in Bronbeek nog geëerd. Op het landgoed treft u op een prominente plek een beeld van de voormalige gouverneur van Nederlands-Indië aan. In Amsterdam werd in 2002 hevig gediscussieerd over het Van Heutsz-monument op de Nieuwe Oosterbegraafplaats, want de populariteit van Van Heutsz is sinds zijn dood in 1924 aanzienlijk gedaald. Tegenwoordig kijken we anders naar ons koloniale verleden.Nederlands-Indië

In het museum komen we toch nog veel te weten over de eerdere opstanden tegen de Nederlandse bezetter, want deze werden met strafexpedities bestreden en deze tochten worden in museum Bronbeek belicht.
Van Heutsz

In 1898 werd Van Heutsz tot gouverneur van Atjeh benoemd. Hij organiseerde strafexpedities tegen de inlandse bevolking waarbij ongeveer 70.000 Atjeeërs de dood vonden. In 1904 werd Van Heutsz gouverneur-generaal van Nederlands-Indië. Hij vervulde deze functie tot 1909. Van Heutsz overleed in 1924 in de Franse stad Montreux en werd begraven in Amsterdam. Na een inzamelingsactie werd in 1927 een monument van beeldhouwer B.M.A. Ingen Housz op de Nieuwe Oosterbegraafplaats geplaatst. In juni 1927 vond de herbegrafenis van Van Heutsz in Amsterdam plaats. Van het geld dat over bleef van de inzamelingsactie werd een monument op de Apollolaan in Amsterdam opgericht.
Museum Bronbeek

Het museum is ingericht in een gebouw dat ook gebruikt wordt door de bewoners van Bronbeek. Niet alle ruimten en gebouwen zijn door de bijzondere dubbelfunctie van Bronbeek toegankelijk voor bezoekers. Op de begane grond van het museum ziet u voorwerpen die betrekking hebben op het voormalige Nederlands-Indië en zijn bevolking. Op deze verdieping ziet u ook de grootste collectie Atjehse monsterkanonnen van de wereld opgesteld. Het gaat uw voorstellingsvermogen te boven hoe deze kanonnen door de tropische streken naar het strijdtoneel werden gesleept. Op de eerste verdieping ziet u een chronologisch overzicht van de geschiedenis van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL).
Bezoek en ligging
Naast het museum is, in het voormalige verpleeghuis, het reünie- en congrescentrum Kumpulan gevestigd. Kumpulan herbergt een congreszaal en een restaurant in Indische sfeer, waar ook museumbezoekers kunnen genieten van een drankje of een rijsttafel.Museum Bronbeek is gevestigd op het adres Velperweg 147 in Arnhem. Het museum is tussen 10.00 en 17.00 dagelijks geopend (di-zo).
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief schenken wij regelmatig aandacht aan de geschiedenis van Arnhem. Lees meer over de geschiedenis van Arnhem. Ons interessante e-book over de geschiedenis van Arnhem is een aanrader. Deze stad heeft veel te bieden. Arnhem speelde al in de vijftiende eeuw een belangrijke rol.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Gerelateerd: geschiedenis Arnhem
GelderlandGemeente Arnhem
Arnhem A/Z
Museum in Gelderland
Leestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Geschiedenis Arnhem

Geschiedenis Arnhem
Gelderland

Bezienswaardigheden in Gelderland
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.