Utrechtse kastelen
Op deze pagina geven wij u een selectie van kastelen in de provincie Utrecht. U kunt het alfabetisch register raadplegen om de andere kastelen in Utrecht te vinden.
Kastelen A/Z
Paleis Soestdijk

Paleis Soestdijk te Baarn, de voormalige woning van koningin Juliana en prins Bernhard, heeft nog geen nieuwe bestemming gekregen. In 2006 besloot het kabinet om Paleis Soestdijk drie jaar lang open te stellen voor publiek. Intussen kan nagedacht worden over een nieuwe bestemming voor het koninklijke paleis.
Paleis Soestdijk
Drakensteyn

Kasteel Drakensteyn (ook wel geschreven als Drakestein, Drakenstein of Drakensteijn), aan de rand van het dorpje Lage Vuursche bij Baarn in de provincie Utrecht, werd vooral bekend toen de toenmalige prinses Beatrix het in 1963 ging bewonen. Zij had Drakensteyn in 1959 verworven.
Drakensteyn
Kasteel Amerongen

Het bijzondere van kasteel Amerongen is wel de toegangsbrug. Als je de elf treden van de brug beklimt vanaf het voorplein kom je in de bovenbouw van het kasteel. Hier bevindt zich de hal van het kasteel. Deze toegang was tot 1978, toen het kasteel voor bezoekers werd opengesteld slechts voorbehouden aan de gasten van de eigenaren van het kasteel.
Kasteel Amerongen
Kasteel De Haar

Er was eens een fraaie ruïne. Zo kan een sprookje beginnen. In dit geval is het wel een sprookje dat werkelijkheid is geworden. Want het middeleeuwse kasteel de Haar was in de loop der eeuwen een ruïne geworden, waarvan alleen nog de kelderruimten aanwezig waren en enig opgaand muurwerk, maar die verder volkomen onbewoonbaar geworden was.
Kasteel De Haar
Huis Doorn

De Duitse Keizer Wilhelm II moest tegen het einde van de Eerste Wereldoorlog, in 1918, Duitsland verlaten. Hem was door één van zijn generaals de gehoorzaamheid opgezegd. Bij graaf Bentinck op het kasteel Amerongen in Nederland vond hij aanvankelijk onderdak.
In 1920 kocht de ex-keizer Huize Doorn aan.
Huis Doorn
Slot Zeist

In Duitsland kent men een streng onderscheid tussen de woorden 'Burg', dat we misschien met burcht mogen vertalen en 'Schloss', waarvoor ons woord slot geschikt zal zijn. Het woord 'Burg' gebruikt men bij onze Oosterburen voor een middeleeuws kasteel, waar de nadruk ligt op de verdedigbaarheid.
Slot Zeist
Beverweerd

De meest bekende eigenaar van kasteel Beverweerd was wel prins Maurits, de tweede zoon van de grote Zwijger, Prins Willem van Oranje en zijn tweede vrouw Anna van Saksen. Na de dood van zijn oudere broer Prins Filips Willem in 1618, erfde Prins Maurits onder meer het kasteel Beverweerd.
Beverweerd
Den Ham te Vleuten

Als je per trein van Utrecht naar het westen reist, dan kan het haast niet missen of je ziet de Hamtoren staan, juist ten noorden van de spoorbaan. De Hamtoren staat ten westen van het plaatsje Vleuten dicht bij de spoorlijn. De Hamtoren is het restant, maar wel een imponerend restant, van een oude middeleeuwse burcht, zoals er zo veel waren in het Utrechtse landschap.
Den Ham te Vleuten
Kasteel Merckenburg of Heukelum

Rudolph Alexander, baron van Heeckeren van Brandsenburg werd geboren in 1909. Hij overleed te Gorinchem op 11 mei 1980. De baron was wellicht de meest illustere bewoner die kasteel Heukelum, dat ook de Merkckenburg wordt genoemd, ooit heeft gekend. Jarenlang heeft hij alleen het kasteel tegen de boze buitenwereld verdedigd.
Kasteel Merckenburg
Kasteel Duurstede

Dichtbij de Lekdijk in Wijk bij Duurstede liggen in een fraai park de resten van het vroegere kasteel Duurstede. Er zijn nog twee torens over van het eens zo trotse en grootse kasteel. Dat zijn de ruïneuze resten van de vierkante donjon en een weer in goede staat gebrachte ronde toren. Samen staan ze op een eiland in de voormalige grachten.
Kasteel Duurstede
Kasteel Sypesteyn

Tegenover de zestiende-eeuwse kerk van Nieuw Loosdrecht in de provincie Utrecht ligt kasteel Sypesteyn. Het is een fraai ogend gebouw en ziet er uit als een echt kasteel. Maar dat is het niet. Het nu aanwezige gebouw is van de grond af nieuw opgebouwd door Jonkheer Catharinus Henri Cornelis Ascanius van Sypesteyn (1857-1937), de laatste mannelijke telg van zijn geslacht. Hij was er van overtuigd dat hier zijn voorvaderlijke slot had gestaan.
Kasteel Sypesteyn
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze
gewaardeerde nieuwsbrief schenken we veel aandacht aan kastelen. Lees
Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.
Ontvang elke werkdag
gratis geschiedenis per e-mail
Lees verder: meer informatie
Kastelen A/Z
Kastelen in Limburg
Kastelen in Gelderland
Nederlandse kastelen
Leestip
Kasteelgeschiedenis

Met
'Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats' heeft Ben Hendriks een zeer toegankelijke studie geschreven over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.
Kastelen: Van motte tot buitenplaats
Nederlandse Kastelen

Met 'Kastelen in Nederland' laten wij u genieten van de rijkdom van onze vaderlandse geschiedenis en in het bijzonder van de prachtigste en interessantste kastelen en huizen in Nederland.
Dankzij de vele illustraties is de uitgave 'Kastelen in Nederland' ook een kijkspel. Hierdoor krijgt u niet alleen een goede indruk hoe het kasteel in het Nederlandse landschap staat, maar wordt u ook geattendeerd op de uiterlijke bouwkundige bijzonderheden.
Kastelen in Nederland