Zoek in Kastelen Nederland
Hofje van Aarden

Op de plaats waar het kasteel van Leerdam heeft gestaan werd rond 1770 begonnen met de bouw van een hofje. Het kasteel van Leerdam, dat oorspronkelijk was gebouwd op de zuidwesthoek van het stadje, stond juist binnen de muren van de stad Leerdam. Leerdam was in 1574 al slachtoffer geworden van de Spaanse troepen, die ook het kasteel vernielden. Kasteel Leerdam werd niet meer opgebouwd, maar verviel steeds meer.
Hofje van Aarden
Kasteel Abcoude

Het oude dorp Abcoude, waarin ooit het middeleeuwse kasteel Abcoude stond, werd voor het eerst in de bronnen vermeld in 1086, maar het kasteel zelf verscheen pas in 1186 toen een Hendrik van Abcoude daarin werd genoemd.
Kasteel Abcoude
Huis Aerdt

Het prachtig gerestaureerde Huis Aerdt in Herwen is een van de huizen, die het eigendom zijn van de Stichting Vrienden van de Geldersche Kasteelen. Het huis werd enige jaren geleden in gebruik genomen door het Bezoekerscentrum De Gelderse Poort, die hier onder meer een museumwinkeltje heeft.
Huis Aerdt
Ald Slot Warga

Ten westen van het dorpje Warga (Fries: Wergea) staat het Ald Slot, een betrekkelijk klein pand, dat er niet als een slot of kasteel uitziet.
Ald Slot Warga
Kasteel Aldendriel

Juist ten oosten van het centrum van het dorp Mill in Noord-Brabant ligt het alleraardigste kasteeltje Aldendriel. Het is klein kasteeltje, maar heeft echter nog steeds een aantal kenmerken van een echt middeleeuws kasteel. Het hoofdgebouw is opgetrokken rondom een rechthoekige binnenplaats.
Kasteel Aldendriel
Aldenghoor

In Haelen in midden Limburg ligt aan de Kasteellaan het kasteel Aldenghoor, dat ook wel het Huis te Haelen wordt genoemd. Het kasteel Aldenghoor dateert uit het begin van de dertiende eeuw. Het werd toen Ghoor genoemd.
Aldenghoor
Huis Almelo

Het huis Almelo is een echt kasteel. Het is nog steeds een omgracht complex, dat destijds wel een belegering kon doorstaan. In de loop van de tijd werd het uiterlijk, zoals met zo vele kastelen, bouwkundig aangepast. Het kasteel is niet echt oud, want het dateert pas uit het begin van de dertiende eeuw.
Huis Almelo
Kasteel Amerongen

Kasteel Amerongen is een van de weinige kastelen in Nederland die buiten de dijken in de uiterwaarden werden gebouwd. Het kasteel werd door de Fransen na het Rampjaar 1672 vernietigd. Kasteel Amerongen werd herbouwd door Frederik Christiaan van Reede. Na de Eerste Wereldoorlog woonde de Duitse keizer Wilhelm II enige tijd op Amerongen. Het kasteel is prachtig gerestaureerd en ligt in een fraai kasteelpark.
Kasteel Amerongen
Kasteel Ammersoyen

Kasteel Ammersoyen is een van die oude burchten, die een kleurrijke legende kennen. De middeleeuwse kasteelheer Joris van Arkel was getrouwd met Anna van Lokhorst. Zij hadden enkele kinderen waaronder een dochter. Deze dochter had haar hart verloren aan een jongeman, maar deze jongeman was helaas van een mindere stand dan de kasteelheer en zijn vrouw.
Kasteel Ammersoyen
Ampsen

Hoewel er al in de twaalfde eeuw personen voorkomen met een naam die op Ampsen lijkt, begint de echte geschiedenis van het kasteel Ampsen toch pas in de veertiende eeuw. Dan wordt Wolter van Ampsen beleend met het goed Ampsen.
Ampsen
Amstenrade

Zoals Amstenrade zich nu voordoet, bestaat het pas ruim 200 jaar. In de jaren 1781 tot en met 1784 werd het kasteel drastisch verbouwd. Het was ooit de bedoeling dat er een U-vormige bouw zou ontstaan, een hoofdgebouw met twee vleugels. Maar daar kwam niets van terecht.
Amstenrade
Angerenstein

Het landgoed Angerenstein is nu een stadspark in Arnhem. Het is openbaar toegankelijk. Het is een park in een geaccidenteerd gebied aan de zuidkant van het Veluwe-massief. Het park is erg waterrijk en zeer afwisselend.
Angerenstein
Annendaal

Nog juist in de gemeente Echt-Susteren, ten zuiden van de plaats Posterholt in Zuid-Limburg heeft vroeger het kasteel Annendaal gelegen. Het werd ook Annadael of het Gravenhuis genoemd.
Annendaal
Huis te Ansen

Waarschijnlijk was het huis te Ansen in de tijd rond 1200 niet meer dan een vakwerkhuis, want in deze tijd werd in deze streek nog niet in steen gebouwd.
Huis te Ansen
Appeltern

In het zuiden van het Land van Maas en Waal ligt aan de Maas het dorpje Appeltern, dat sinds 1984 tot de gemeente West Maas en Waal behoort. Ten oosten van het dorp ligt juist binnendijks, de kasteelplaats van het vroegere kasteel Appeltern.
Appeltern
Kasteel Arcen

Het kan zijn dat de voorganger van het huidige kasteel Arcen veel groter is geweest dan het huidige. Er zijn namelijk geleerden die menen dat de ruïne van de schanstoren, die dicht bij de Maas staat, een restant is van het voormalige slot. Ook het stadje Arcen is vroeger ommuurd geweest. Het heeft enkele stadspoorten gekend. En dit soort combinaties kwam in het verleden meer voor.
Kasteel Arcen
Archem

In Ommen, aan de weg naar Lemele, ligt het landgoed Archem. Het oude huis dateert vermoedelijk uit de zeventiende eeuw en was een zogenaamde spieker. Een spieker - het woord werd afgeleid van het Latijnse woord spicarium - was een plaats waar de voorraad koren kon worden bewaard.
Archem
Kasteel Asten

Van het vroegere zo aantrekkelijke kasteel Asten is niet veel meer over. Nog in 1936 werden er restauratiewerkzaamheden uitgevoerd, die het kasteel weer wat aanzien trachtten te geven, maar de Tweede Wereldoorlog greep ook hier in. Na de oorlog was er nog slechts een ruïne over. Slechts wat hoog opgaand muurwerk van een traptoren en resten van de keldermuren zijn nog aanwezig. Ook de voorburcht met een zeer sterk verbouwde kasteelboerderij is nog in stand gebleven.
Kasteel Asten
Assumburg

De Assumburg dateert uit het einde van de vijftiende eeuw. In de zeventiende eeuw vond een restauratie plaats en in 1700 werd de Assumburg gedeeltelijk gemoderniseerd. In de tweede helft van de negentiende eeuw raakte het slot in verval. Dit verval werd steeds erger. In 1911 verkreeg de Staat de eigendom van Assemburg door een schenking. Het slot heeft eigenlijk nooit gefungeerd als een werkelijk kasteel. In feite is het een landhuis, vermomd als kasteel.
Assumburg
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze
gewaardeerde nieuwsbrief schenken we veel aandacht aan kastelen. Lees
Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.
Ontvang elke werkdag
gratis geschiedenis per e-mail