Geschiedenis Amsterdam
Amsterdam is een gespleten stad. Schoonheid gaat hand in hand met lelijkheid. Deze gespleten persoonlijkheid trekt veel toeristen. Het kosmopolitische karakter van Amsterdam is het gevolg van een eeuwenoude traditie van kerkelijke, filosofische en politieke tolerantie. De drang naar vrijheid leeft tot de dag van vandaag voort en vormde tegelijkertijd ook de basis voor de rellen in de jaren zestig en tachtig van de twintigste eeuw.
Aan de Amstel

Amsterdam begon als vissersdorpje aan de monding van de Amstel. De eerste stedelingen leefden voornamelijk van zelfgebakken brood, gekookte brij van boekweit en fruit. Het water rond de stad werd door dijken en polders in bedwang gehouden. Door de platheid van het land en het vele water, waren er goede verbindingen tussen Amsterdam en het platteland. Amsterdam groeide in de zeventiende eeuw uit tot de belangrijkste handelsstad van Noord-Europa.
De aanleg van de grachten en de kenmerkende huizen met de fraaie gevels viel samen met de hoogtijdagen van de Hollandse architectuur. Hierdoor ontstond een prachtig stadscentrum.
Keizerskroon

De naam Amsterdam komt het eerst voor op een akte uit 1275, waarin
Floris V, graaf van Holland, het recht van tolvrijheid verleende aan 'de lieden die nabij de Amsteldam verblijven'. Deze akte werd door alle eeuwen heen zorgvuldig bewaard.
In 1489 kreeg Amsterdam het recht van Maximiliaan van Oostenrijk om de keizerskroon te voeren. Dit was een groot voorrecht. Geen andere Hollandse stad was die eer al te beurt gevallen. Zelfs de belangrijke hanzestad Lübeck had geen keizerskroon. De keizerskroon was belangrijk voor de buitenlandse handel. Het was een soort keurmerk van betrouwbaarheid en werd onder meer gebruikt op de boeg van de Amsterdamse schepen en boven alle geleidebrieven.
Ontwikkeling van de handel

Een belangrijke impuls voor de ontwikkeling van de handel in Amsterdam was de val van Antwerpen. Na een door muitende Spaanse soldaten aangericht bloedbad in 1576 werd Antwerpen door de
hertog van Parma in 1585 ingenomen. Zeeuwse kapers sloten daarna de Schelde af, waardoor de handel in Antwerpen volledig instortte. In enkele jaren daalde het inwonertal van deze stad van 100.000 naar 50.000. Amsterdam nam de functie als wereldmacht van de Lage Landen over en groeide hard door de misère in de Zuidelijke Nederlanden, want een grote vluchtelingenstroom overspoelde de Noordelijke Nederlanden. Ook in Amsterdam nam het inwonertal in deze jaren zeer snel toe. Bovendien kreeg Amsterdam een nieuwe impuls door de kennis en kunde van de nieuwe inwoners. Holland was al vroeg een sterk verstedelijkt gebied. Amsterdam was in de zeventiende eeuw een van de grootste steden ter wereld en had een sterke uitstraling over de rest van het land.
Financieel bolwerk

Amsterdam werd een financieel bolwerk. Holland vergaarde met de specerijenhandel grote rijkdom. Het ging de
Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) voor de wind. De in 1602 opgerichte VOC had het monopolie op de handel ten oosten van
Kaap de Goede Hoop.
Aan de voorspoedige ontwikkeling kwam een einde in de Franse tijd. Napoleon legde de stad beperkingen op en geleidelijk verdween Amsterdam van het internationale podium. De industrialisatie liet lang op zich wachten.
Toerisme

Dankzij
Schiphol en het
Centraal Station met internationale treinverbindingen, komen toeristen tegenwoordig uit alle windstreken om de musea te bezoeken en om de sfeer van een bruisende, moderne stad te proeven.
Uiteraard zijn de meeste toeristen niet alleen geïnteresseerd in de rosse buurt en specifieke koffiewinkels, maar gaat hun belangstelling ook uit naar cultuur, zoals die te vinden is rond het
Museumplein en het
Rijksmuseum.
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze
gewaardeerde nieuwsbrief schenken wij regelmatig aandacht aan geschiedenis van Amsterdam. Lees
Amsterdam: Stadsgeschiedenis in 150 episoden als u uw bezoek aan Amsterdam wilt voorbereiden of meer wilt weten over de geschiedenis van Amsterdam.
Ontvang elke werkdag
gratis geschiedenis per e-mail
Vervolg uw reis door Amsterdam
Amsterdam Hoofdpagina
ABC van Amsterdam
Leestip
Amsterdam

Ruud van Capelleveen schrijft regelmatig een artikel over de rijke geschiedenis van de hoofdstad van Nederland. In dit e-book verzamelde hij 150 verhalen die zijn grote interesse en betrokkenheid tonen. Deze uitgave over Amsterdam bevat 150 episoden uit de rijke geschiedenis van Amsterdam aan de hand van interessante plaatsen en opmerkelijke verhalen. U kunt de geschiedenis van deze prachtige stad en zijn soms eigenwijze inwoners volgen vanaf de middeleeuwen tot in deze tijd.
Amsterdam
Geschiedenis Nederland

In 'Door de Nederlandse geschiedenis' vertelt Ruud van Capelleveen veel over de Nederlandse geschiedenis: over de moordenaar van Willem van Oranje, Balthasar Gerards, over raadpensionaris Johan van Oldenbarnevelt, die met prins Maurits in conflict raakte, over de invloed van koning Lodewijk Napoleon, die door zijn broer Napoleon Bonaparte aangewezen werd om de Franse belangen te dienen als koning over Nederland, over de Slavenhandel van de WIC en andere belangrijke episodes uit onze vaderlandse geschiedenis.
Door de Nederlandse geschiedenis