Dossier Paleis het Loo
Foto Ruud van Capelleveen: Paleis het Loo
Kom nu het nog kan naar Paleis het Loo
Kom nu het nog kan, dat is de slagzin waarmeer Paleis het Loo dit jaar nog bezoekers wil trekken, want vanaf volgend jaar kan het hoofdgebouw van het paleis gedurende lange tijd niet worden bezocht. Volgens de planning wordt Paleis Het Loo pas weer in 2021 heropend.Kom nu het nog kan naar Paleis het Loo
Eerdere berichten over Paleis het Loo
Ingehuldigd
Van 7 mei t/m 16 juni 2013 kan het publiek de regalia: kroon, scepter en rijksappel, in Paleis Het Loo bekijken. De inhuldigingsmantel die koning Willem-Alexander draagt en de troonzetels van het nieuwe koningspaar krijgen eveneens een prominente plek. Het rokkostuum van koning Willem-Alexander en de japon van koningin Máxima maken deze eenmalige bijzondere presentatie compleet.Ingehuldigd
Herstel tuinen Paleis Het Loo
In de periode vanaf oktober 2012 werden de tuinen van Paleis het Loo hersteld. De in de tuin aanwezig buxusheggen zijn aangetast door schimmel. In de afgelopen tijd heeft men in de tuin van kasteel de Assumburg in Heemskerk in Noord-Holland, geëxperimenteerd met een fijnbladige hulstachtige heester. Het bleek dat deze heester een goede vervanger zou kunnen zijn voor de buxusplanten in de paleistuin van Het Loo.Behalve de buxusplanten worden ook de patronen daarvan en de beregeningsinstallatie vervangen. Tijdens deze werkzaamheden blijven de tuinen voor het publiek toegankelijk.
Ben Hendriks, november 2012
Levensavond Wilhelmina in Paleis Het Loo
Ter gelegenheid van het vijftigste sterfjaar van koningin Wilhelmina (1880-1962) organiseert Paleis Het Loo in Apeldoorn de tentoonstelling 'Wilhelmina's Levensavond'.Levensavond Wilhelmina in Paleis Het Loo
Paleis Het Loo in oorlogstijd
De Duitse bezetting ging niet ongemerkt aan Paleis Het Loo voorbij. Dit wordt in de tentoonstelling 'Het Loo in oorlogstijd' getoond aan de hand van documenten, foto's en voorwerpen, die het verhaal vertellen van het gebruik van het paleis van koningin Wilhelmina door de Wehrmacht en de Waffen-SS. Van 16 juni tot en met 16 september 2012 levert Paleis Het Loo met de presentatie 'Het Loo in oorlogstijd' een bijdrage aan de manifestatie 'Gelegerd in Gelderland'.Paleis Het Loo in oorlogstijd
Paleis Het Loo in Madurodam
In een ruime aanleg van bijna 200 vierkante meters werd in Madurodam nu ook het Paleis Het Loo in het klein nagebouwd. Het zal een belangrijke trekker worden voor het publiek want ook de paleistuin is in zijn geheel tot in de kleinste details in miniatuur aangelegd. Er werd maandenlang aan gewerkt op basis van tekeningen, die beschikbaar werden gesteld door de Rijksgebouwendienst.Vanaf de heropening na het winterseizoen in april 2012 wordt het paleis met de tuin door de bezoekers intens gefotografeerd. En dat geldt ook voor de miniatuurburen van het kleine Paleis Het Loo, want het miniatuur-paleis is gesitueerd tussen het Huis Ten Bosch en het Vredespaleis.
Ben Hendriks, april 2012
Directiewisseling Paleis het Loo
Het Museum Paleis het Loo krijgt per 1 juli 2012 een nieuwe directeur. De huidige directeur dr. Joh. R. ter Molen wordt opgevolgd door de heer Van Maarseveen, die nu directeur is van het Drents Museum.De heer Ter Molen heeft verscheidene publicaties op zijn naam staan. Een tweetal bijzonder fraaie boeken, die over Paleis het Loo handelen zijn de volgende: 'XII Gezigten in het Park Het Loo', oorspronkelijk een uitgave uit 1837, werd in 2002 in facsimile uitgegeven door Canaletto/Repro-Holland in Alphen aan den Rijn. De oude uitgave wordt nu voorafgegaan door een met zwart/wit foto's geïllustreerd 'Ten Geleide' van de hand van dr. Ter Molen. Hierin gaat Ter Molen uitvoerig in op het ontstaan van de twaalf tekeningen van F.A.M. Textor en diens slecht verlopen carrière als 'plantagiemeester van het Park op 't Loo en aangehoorigheeden'.
Een nog mooiere facsimile-uitgave over Paleis het Loo verscheen het jaar daarop bij dezelfde uitgever. Het is getiteld 'Herinnering aan Het Loo en Omstreken. Het boek bevat 12 schitterende kleurenreproducties op 73% van de ware grootte van een portefeuille met twaalf aquarellen uit de negentiende eeuw. Deze aquarellen werden op verzoek van Koning Willem III vervaardigd door J.W. van Borselen. Koning Willem III schonk de portefeuille met deze twaalf aquarellen aan zijn nicht prinses Marie der Neerlanden, die in 1871 in het huwelijk trad met prins Willem van Wied. Ook deze aquarellen worden door Joh. R. ter Molen uitvoerig besproken in dit boek. Hij geeft ook de achtergronden van huwelijk van prinses Marie en bijzonderheden over de kunstenaar. De tekst van dr. Ter Molen is rijk geïllustreerd.
Het is een waar genot om deze beide boeken te bekijken en te lezen. Wellicht zal Joh. R. ter Molen na zijn pensionering de tijd vinden om meer van dit soort uitgaven te doen verschijnen.
Ben Hendriks, februari 2012
Trouwen op het Loo
Vroeger was trouwen op het paleis het Loo alleen mogelijk voor leden van het Koninklijk Huis. Sinds mei 2011 is het ook voor gewone stervelingen mogelijk elkaar op paleis het Loo het jawoord te geven.Een sfeervol decor zou de koningin Wilhelminazaal kunnen zijn. De spiegelvensters en de vergulde stoeltjes kunnen voor een huwelijksplechtigheid een onvergetelijk decor zijn. Ook in de tuinen bij de Colonnades is er een mogelijk om de plechtigheid te laten plaats vinden.
Helaas zijn er enkele beperkingen. Trouwen is maar op enkele dagen per week mogelijk en kan ook alleen gebeuren in combinatie met een receptie, diner of feest, waarvoor natuurlijk ruimten moeten worden gereserveerd.
De website van paleis het Loo geeft geen tarieven voor deze bijzondere gebeurtenissen, maar het zal waarschijnlijk niet voor een koopje kunnen.
Ben Hendriks, oktober 2011
Buxushaagjes Paleis het Loo
Er zijn grote problemen met de buxushaagjes in de tuin van Paleis het Loo. Door een uit Engeland afkomstige schimmel gaan de haagjes uitdrogen, waarna ze uiteindelijk sterven. Met behulp van bespuiting kan men dit sterven wellicht nog even uitstellen, maar uiteindelijk zullen alle buxushaagjes vervangen moeten worden. Men denkt dat dit binnen enkele jaren zal moeten gebeuren. Bij het paleis het Loo gaat het om meer dan 25 kilometer buxushaagjes. Dit betekent dus een enorme strop voor paleis het Loo.Niet alleen de tuin van paleis het Loo is door de schimmelziekte getroffen. Ook in andere paleistuinen in Engeland, Frankrijk en Oostenrijk is dat het geval. Met speurt nu gezamenlijk naar een resistente soort buxus.
Ben Hendriks, maart 2010
Waterschade Paleis Het Loo
Het noodweer van 11 juli 2009 heeft ook goed huis gehouden bij Paleis het Loo in Apeldoorn. Het beveilingssysteem liep zware schade op door veel blikseminslagen. Enkele kelders zijn ondergelopen ten gevolge van de zware hoosbuien. De voorraad van de paleiswinkel moet als verloren worden beschouwd.Voorts zijn er enkele gerestaureerde vazen stuk gegaan, omdat de lijmlaag heeft losgelaten. Verscheidene meubelstukken hebben waterschade opgelopen. Het zal geruime tijd duren voor alle schade is hersteld, vooral ook omdat de meubelen eerst goed moeten drogen.
Het vocht dat in de kruipruimten terecht is gekomen, heeft een muffe lucht veroorzaakt, die in het gehele gebouw merkbaar is.
Het paleis is destijds speciaal op deze plaats gebouwd om zoveel mogelijk waterdruk te krijgen op de fonteinen. Men kan zich afvragen of deze keuze, gezien de gevolgen van de komende klimaatwijzigingen, wel zo verstandig is geweest. Wellicht moet men zich wapenen tegen dit soort calamiteiten, maar dat zal geen eenvoudige zaak zijn.
Ben Hendriks, juli 2009
Beelden Paleis Het Loo
In de paleistuin van het Loo stonden oorspronkelijk in vier parterres vier marmeren beelden. De beelden van Flora, de godin van de bloemen en dat van Bacchus, de God van de wijn zijn bewaard gebleven, maar de andere twee beelden gingen in de tijd van de Franse revolutie verloren. Dat waren de beelden van Apollo, de zonnegod en Pomona, de godin van de vruchten.Bij de restauratie van het park werd een kopie gemaakt van de zonnegod, zodat Apollo weer in de tuin kon worden opgenomen, maar tot nog toe was er geen geschikt voorbeeld van Pomona beschikbaar.
Onlangs echter werd in de collectie van de engelse koningin een beeld van Pomona gevonden, dat in de zeventiende eeuw werd gehouwen door de Italiaanse beeldhouwer Pietro Franqueville. Met behulp van driedimensionale foto's en een geavanceerd computerprogramma slaagde een Engels bedrijf er onlangs voor het eerst in naar dit voorbeeld een kopie in marmer van Pomona te vervaardigen. Een wereldprimeur aldus een enthousiaste zegsman van Paleis het Loo.
Eind april 2007 werd dit marmeren beeld van Pomona in de tuin van Paleis het Loo geplaatst, waarmee het oorspronkelijke aantal van vier beelden weer compleet is.
Ben Hendriks, juli 2009
De kapel van de Oranjes
In het kader van het festival 'Geloven in Gelderland' besteedt Paleis Het Loo tot en met 4 januari 2009 speciale aandacht aan de hofkapel van de Oranjes. Foto's van recent gedoopte Oranjetelgen en uitgebreide informatie over de inrichting van de kapel illustreren het gebruik van de kapel voor dienst, doop en rouw door de eeuwen heen.Van de hofkapel op Paleis Het Loo werd door de stadhouderlijke en koninklijke familie altijd veel gebruik gemaakt. De kapel is gebouwd in 1692 en valt onder meer op door het prachtige barokke stucplafond, de monumentale preekstoel en de loge met zetel van koningin Wilhelmina. Haar hoge armstoel toont nog de beschadigingen door beschietingen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
In een vitrine staat de imposante met goud en zilver versierde Watersnoodbijbel, een geschenk dat koning Willem III van het Nederlandse volk ontving, als dank voor zijn betrokkenheid bij overstromingen in de Betuwe in 1862.
De kapel werd in de loop der jaren gebruikt voor velerlei familieplechtigheden, waarvan de opbaring van koningin Wilhelmina in 1962 bij oudere generaties vaak nog in het geheugen ligt en de doop van de jongste Oranjetelgen in de afgelopen jaren diverse malen aandacht van de media heeft getrokken. In de kapel wordt een aantal foto's getoond van deze doopplechtigheden.
In de weken rond Kerstmis is de kapel traditiegetrouw prachtig versierd met guirlandes, dennengroen en planten, afkomstig uit de kassen en Oranjerie van Paleis Het Loo.
Ben Hendriks, december 2008
Kerst 2008 op Het Loo
Vanaf 19 december is in Paleis Het Loo traditiegetrouw de sfeervolle presentatie "Kerst op Het Loo" te zien. Met feestelijk gedekte tafels en groenversiering geeft het museum in de periode rond Kerstmis bezoekers een indruk van driehonderd jaar kerstfeest bij de Oranjes.Buiten op het voorplein kondigt een grote feestelijk verlichte kerstboom aan wat in het paleis is te zien. De kersttafels zijn op authentieke wijze gedekt, met prachtig damast, glinsterend kristal, ragfijn suikerwerk en geconfijte vruchten.
Door het gehele paleis heen zijn kerstbomen in verschillende stijlen opgesteld. Zo is de 'Victoriaanse' kerstboom in de kamer van koning Willem II voorzien van een dikke laag watten, om een 'witte kerst' te suggereren, en hangt de boom van prins Hendrik naar Scandinavisch gebruik vol met natuurlijke materialen als vruchten, strofiguren en zandkoekjes. De zilveren kerstballen en slingers van koningin Wilhelmina zijn nog altijd bewaard gebleven en sieren een kleine dennenboom, in een formaat dat zij zelf kon optuigen. Daarnaast zijn de paleisvertrekken versierd met guirlandes, dennengroen en vele geurende planten, afkomstig uit de kassen en Oranjerie van Paleis Het Loo.
Beide Kerstdagen geopend van 10.00-17.00 uur.
Van 19 december 2008 t/m 4 januari 2009
Ben Hendriks, december 2008
Venusfontein Paleis het Loo
De bodem van de zogenaamde Venusfontein in het park van Paleis Het Loo blijkt lekkages te vertonen. Om de fontein 'draaiende' te houden heeft het paleis veel meer grondwater nodig dan normaal. Voor het onttrekken van extra grondwater had de provincie Paleis Het Loo een dwangsom opgelegd. Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben intussen besloten om het paleis vergunning te verlenen voor het extra onttrekken van grondwater en de oplegging van de dwangsom in te trekken.Ben Hendriks, november 2006
Paleis Het Loo: Veldbrandoven
Tegen het einde van de zeventiende eeuw kocht stadhouder Willem III hert oude kasteel het Loo bij Apeldoorn. Hij was, als bekend een hartstochtelijke jager en hij wilde in zijn favoriete jachtgebied graag een eigen onderkomen hebben. Na de aankoop van het Oude Loo kocht hij in de buurt van het oude kasteel nog meer gronden aan. Omdat het Oude Loo al gauw te klein werd voor de vele vrienden die prins Willem hier bezochten, gaf de prins opdracht voor de bouw van een nieuw jachtslot. Dat werd het huidige Paleis het Loo. Omstreeks 1685 werd met de bouw van het nieuwe paleis begonnen, dat enige jaren daarna gereed kwam. Willem III heeft er echter niet zo veel plezier aan kunnen beleven, want hij overleed al in 1702 in zijn paleis Hampton Court in Engeland.Onlangs werden bij onderhoudswerkzaamheden in het park Berg en Bos bij Apeldoorn muurresten gevonden. Het bleken restanten te zijn van een veldbrandoven. Volgens de gemeentelijke archeoloog van Apeldoorn zijn in deze veldbrandoven de bouwstenen gebakken, die voor de bouw van Paleis Het Loo zijn gebruikt. Het is niet onmogelijk dat er meer ovens in de nabijheid gevonden kunnen worden, maar er zijn nu geen plannen om opgravingen te verrichten.
Ben Hendriks, april 2004
Paleis Het Loo: Nationaal Museum-weekend
Ook Paleis het Loo neemt deel aan het Nationaal Museum-weekend met als thema 'De kunst van het vertellen'. Tijdens dit weekend wordt in het Stallencomplex een speciale videoband getoond die is samengesteld ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling 'Een Koninklijk Fotoalbum, deel 5'. Bezoekers betalen dit weekend slechts 3 euro entree per persoon.Een aantal prominente Nederlanders is bereid gevonden voor de camera verhalen te vertellen naar aanleiding van hun fotomoment met leden van de koninklijke familie. Deze film wordt speciaal tijdens het museumweekend vertoond in het kader van het fotoproject: 'Een koninklijk fotoalbum', een fotoreportage over het koningshuis in de Nederlandse samenleving in de twintigste eeuw. Daarbij zijn ruim 250 foto's vergaard uit een groot aantal instellingen, zoals het Koninklijk Huis Archief, de RVD verschillende persbureaus en natuurlijk de fotocollecties van Paleis Het Loo. Het museum prijst zich zeer gelukkig dat het eveneens uit een aantal privé-albums van de Koninklijke Familie zelf mag putten.
Koninklijk Park 1, Apeldoorn, tel. 055 - 5772 400
Ben Hendriks, april 2004
Paleis Het Loo
Tegen het einde van de zeventiende eeuw kocht stadhouder Willem III het oude kasteel het Loo bij Apeldoorn. Hij was een hartstochtelijk jager en hij wilde in zijn favoriete jachtgebied graag een eigen onderkomen hebben. Na de aankoop van het Oude Loo kocht hij in de buurt van het oude kasteel nog meer gronden aan. Omdat het Oude Loo al gauw te klein werd voor de vele vrienden die prins Willem hier bezochten, gaf de prins opdracht voor de bouw van een nieuw jachtslot. Dat werd het huidige Paleis het Loo.Omstreeks 1685 werd met de bouw van het nieuwe paleis begonnen, dat enige jaren daarna gereed kwam. Willem III heeft er echter niet zo veel plezier van kunnen beleven, want hij overleed al in 1702 in zijn paleis Hampton Court in Engeland.
Onlangs werden bij onderhoudswerkzaamheden in het park Berg en Bos bij Apeldoorn muurresten gevonden. Het bleken restanten te zijn van een veldbrandoven. Volgens de gemeentelijke archeoloog van Apeldoorn zijn in deze veldbrandoven de bouwstenen gebakken, die voor de bouw van Paleis het Loo zijn gebruikt. Het is niet onmogelijk dat er meer ovens in de nabijheid gevonden kunnen worden, maar er zijn nu geen plannen om opgravingen te verrichten.
Ben Hendriks, januari 2004
XII Gezigten in het park Het Loo
Onder deze titel verscheen in 1837 een uitgave van het prentwerk "XII Gezigten in het park Het Loo", die twaalf litho's van van Friedrich Textor bevatte. De tekeningen van Textor werden gelithografeerd door Hilman Johannes Backer, eigenaar van de gelijknamige drukkerij in Dordrecht.Friedrich Textor was op zijn verzoek in 1829 aangesteld als "Plantagiemeester van het Park op 't Loo en aangehoorigheeden", maar al na enkele jaren, was men ontevreden over zijn werkzaamheden. Het dienstverband met Textor werd per 1 januari 1840 beëindigd. Waarschijnlijk heeft Textor onderricht gehad van zijn schoonvader Jan Willem Geubel, die schilder en tekenmeester was.
Eind 2002 werd in samenwerking met de Stichting "Nederlandse Buitenplaatsen en Historische Landschappen" een facsimile-uitgave van de prenten van Textor uitgegeven door Canaletto/Repro-Holland in Alphen aan den Rijn. Het bijzondere van deze uitgave zijn niet alleen de bijzonder fraaie reproducties van de prenten, maar ook de foto's van de Heer J.G. Vis. Hij maakte op 15 mei 2002 foto's van de plaatsen, die door Textor werden getekend, waarbij hij zo nauwkeurig mogelijk de positie heeft ingenomen, die ook de kunstenaar moet hebben gehad bij het maken van zijn tekeningen. Het is een waar genoegen de foto's van de Heer Vis met de reproducties van Friedrich Textor te vergelijken tijdens het lezen van de interessante inleiding, die dr. Joh. R. ter Molen, directeur van Paleis het Loo, voor dit boek heeft geschreven. Op de kaart op de binnenzijden van de omslag werd aangegeven op welke punten in het landschap tekeningen en foto's werden gemaakt.
Het boek werd opgedragen aan Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden.
ISBN 90 6449 777 9
Ben Hendriks, januari 2004
Aquarellen van J.W. van Borselen
Ter gelegenheid van het huwelijk van prinses Marie, dochter van Willem Frederik Karel, een broer van koning Willem II, met Willem van Wied in 1871 kreeg de bruid van haar neef koning Willem III een fraai geschenk. Het was een portefeuille, die twaalf aquarellen bevatte van de hand van de schilder J.W. van Borselen. Deze was hiertoe door koning Willem III uitgenodigd. Deze portefeuille is tientallen jaren in het bezit geweest van de familie Van Wied. Nog niet zo lang geleden kwam de portefeuille terug naar Nederland. De Stichting "Nederlandse Buitenplaatsen en Historische Landschappen" heeft deze prenten gereproduceerd op circa 3/4 van de originele grootte en daarvan samen met de uitgeverij Canaletto/Repro-Holland te Alphen aan den Rijn een schitterend boekwerk gemaakt.De directeur van Paleis het Loo, Dr. Joh. R. ter Molen heeft voor dit boek een rijk geïllustreerde inleiding geschreven. Met een bijdrage van de Stichting "Van der Wyck-de Kempenaer", die de portefeuille voor reproductiedoeleinden ter beschikking stelde, is deze zeer bijzondere uitgave onder de titel "Herinnering aan Het Loo en omstreken" mogelijk gemaakt.
ISBN 90 6469 782 5
Ben Hendriks,december 2003
De dans om de oranjeboom
In Paleis het Loo is van 26 april tot en met 31 augustus 2003 de tentoonstelling De dans om de Oranjeboom; Historisch Oranjegoed uit de collectie Klok - van den Blink te zien.Deze omvangrijke verzameling toont de grote variëteit aan voorwerpen met Oranjes en Oranje-symboliek uit vroeger eeuwen: Delftse borden, serviezen, tegeltableaus, glazen, koekplanken, tabaksdozen, penningen, prenten, enz. enz. De sympathie voor het Oranjehuis werd met portretten, oranjebomen, oranjeappels en oranjeopschriften op elk denkbaar materiaal, van goud en porselein tot tin en papier, tot uitdrukking gebracht.
De collectie is bijeengebracht door het echtpaar Klok - van den Blink, beiden opgegroeid in Den Briel, waar de heer Klok vele jaren archivaris, conservator van het museum en beiaardier was. Den Briel is vooral bekend van de inname door de geuzen op 1 april 1572 - op 1 april verloor Alva zijn bril - een van de eerste successen voor Willem van Oranje in de opstand tegen de Spanjaarden. De nauwe verbondenheid van Brielle met het Oranje-huis maakte van de heer en mevrouw Klok gepassioneerde verzamelaars van historische Oranje-objecten. Het accent van de veelzijdige collectie ligt op de achttiende eeuw, maar er zijn ook vroegere en latere objecten. Uit de late achttiende eeuw, de periode van de prinsgezinden en patriotten, zijn er voorwerpen die de gevoelens van voor- en tegenstanders weergeven. De heer en mevrouw Klok hopen de collectie te bestemmen voor Paleis Het Loo, zodat de met zoveel zorg gevormde verzameling bijeen zal kunnen blijven.
Locatie: Paleis Het Loo, Apeldoorn, tot 31 augustus 2003
Financiering
Paleis het Loo te Apeldoorn krijgt problemen met de financiering. Door de privatisering van de rijksmusea in 1994, krijgen de musea jaarlijks minder subsidie. Ze moeten door initiatieven via de eigen organisatie trachten meer geld in het laatje te krijgen. De huidige directie denkt er daarom over om, net als bij voorbeeld bij sportclubs, aan te kloppen bij het bedrijfsleven. Verder overweegt de directie om tegen een forse betaling ruimten beschikbaar te stellen voor het houden van evenementen.Het is maar te hopen dat de directie, als de plannen doorgaan, er in slaagt te voorkomen dat het rond het paleis een circusachtige vertoning gaat worden met schreeuwende reclameleuzen en andere toeters en bellen, die in een toeristische omgeving vaak schering en inslag zijn.
Ben Hendriks, juli 2002
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief schenken we veel aandacht aan kastelen. Lees Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Dossier Kastelen
Dossier KastelenGeschiedenis Paleis het Loo
Geschiedenis Oude Loo
Fonteinen op Het Loo
Leestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Kasteelgeschiedenis
Met 'Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats' heeft Ben Hendriks een zeer toegankelijke studie geschreven over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.Kastelen: Van motte tot buitenplaats
Nederlandse Kastelen
Met 'Kastelen in Nederland' laten wij u genieten van de rijkdom van onze vaderlandse geschiedenis en in het bijzonder van de prachtigste en interessantste kastelen en huizen in Nederland.Dankzij de vele illustraties is de uitgave 'Kastelen in Nederland' ook een kijkspel. Hierdoor krijgt u niet alleen een goede indruk hoe het kasteel in het Nederlandse landschap staat, maar wordt u ook geattendeerd op de uiterlijke bouwkundige bijzonderheden.
Kastelen in Nederland
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.