Kies een letter: Zoek in ABC Arnhem
Geitenkamp

De stadswijk Geitenkamp werd tussen 1920 en 1930 gebouwd op een heuvelachtig terrein in het noordoosten van Arnhem. De wijk staat op de stuwwallen die tijdens de laatste ijstijd zijn ontstaan. De Geitenkamp is een zeldzaam voorbeeld van pittoreske stedenbouw in Nederland. De wijk werd opgezet als een tuindorp.
Geitenkamp
Gelders Archief

Het Gelders Archief verhuisde aan het begin van deze eeuw naar een modern kantoorpand op het voormalige Billitonterrein aan de Westervoortsedijk in Arnhem. Het Gelders Archief is het Regionaal Historisch Centrum van de provincie Gelderland en de gemeenten Arnhem, Renkum, Rheden, Rozendaal, Overbetuwe en het waterschap Vallei en Veluwe.
Gelders Archief
Gele Rijder in Arnhem

Op het Gele Rijdersplein in Arnhem staat nog altijd een bronzen ruiterstandbeeld, dat herinnert aan het Korps Rijdende Artillerie. Hier stond de Willemskazerne; de ingang lag aan het Willemsplein. De Gele Rijders waren meer dan honderd jaar aan Arnhem verbonden. Aan het begin van de jaren negentig van de twintigste eeuw vertrok het korps uit Arnhem.
Gele Rijder in Arnhem
Gele Rijdersplein

Het Gele Rijdersplein ligt tussen het Willemsplein en de Looijerstraat. Het plein wordt door winkels, kantoren en bankgebouwen omgeven. Op de parkeerplaats, in het midden van het plein, is soms een plaatsje vrij voor uw auto.
Gele Rijdersplein
Gelredome

Vitesse speelde vanaf 1950 in Nieuw-Monnikenhuize aan de Rosendaalseweg. Dit stadion bleek niet meer te voldoen, nadat voorzitter Karel Aalbers de ambities van de voetbalclub in de jaren tachtig bijstelde. De eerste paal voor Gelredome werd in juli 1996 geslagen.
Gelredome
Graftombe Karel van Gelre

Karel van Gelre overleed op 30 juni 1538 op 70-jarige leeftijd in Arnhem. Hij kreeg een praalgraf in de Sint-Eusebiuskerk in Arnhem. De graftombe kreeg een prominente plek in de kerk. Bovenop het marmeren praalgraf ligt een beeld van de hertog in wapenrusting.
Graftombe Karel van Gelre
Jacob Groenewoudplantsoen

Aan de Oranjewachtstraat, vlakbij de John Frostbrug, staan een kanon en een plaquette in een plantsoen ter herinnering aan de Nederlandse militair Jacob Groenewoud. Hij sneuvelde op deze plek tijdens de Slag om Arnhem in 1944, toen hij de omsingeling wilde doorbreken om contact te maken met de rest van de divisie.
Jacob Groenewoudplantsoen
Groot Presikhaaf

De in de Kalverstraat in Amsterdam gevestigde kunsthandelaar Frans Buffa specialiseerde zich in het maken en verkopen van prenten. Het bedrijf maakte onder meer prenten van kastelen en huizen in Nederland, waaronder het huis Groot Presikhaaf in Arnhem.
Groot Presikhaaf
Monument Gudmundsson

In het Arnhemse stadspark Gulden Bodem staat een monument van de IJslandse kunstenaar Sigurdur Gudmundsson. Het beeld staat precies op de plek waar het voormalige jachthuis van de rijke Arnhemse familie Brantsen stond.
Monument Gudmundsson
Gulden Bodem

De naam Gulden Bodem wordt in Arnhem gebruikt voor een stadspark en een stadswijk. De eerste huizen in deze wijk werden tussen 1920 en 1930 gebouwd. Het park Gulden Bodem lag er toen al. Het park werd rond 1865 aangelegd.
Gulden Bodem
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze
gewaardeerde nieuwsbrief schenken wij regelmatig aandacht aan de geschiedenis van Arnhem. Lees meer over de geschiedenis van Arnhem. Ons interessante e-book over de
geschiedenis van Arnhem is een aanrader. Deze stad heeft veel te bieden. Arnhem speelde al in de vijftiende eeuw een belangrijke rol.
Ontvang elke werkdag
gratis geschiedenis per e-mail
Gerelateerd: geschiedenis Arnhem
Gelderland
Gemeente Arnhem
Arnhem A/Z
Leestip
Geschiedenis Arnhem

Arnhem is de stad die tijdens de Tweede Wereldoorlog de speerpunt vormde tijdens Operatie Market Garden. Hierbij bleek de verovering van de Rijnbrug in het centrum van Arnhem 'een brug te ver'. De Slag om Arnhem en de gevolgen hiervan ontbreken natuurlijk niet in deze uitgave. Arnhem heeft echter veel meer te bieden, dan enkel oorlogsherinneringen. De stad speelde al een belangrijke rol in de vijftiende eeuw.
Arnhem: Geschiedenis en wetenswaardigheden
Gelderland

Deze uitgave over Gelderland van Ruud van Capelleveen is zeker niet saai te noemen. Gelderland heeft een rijke geschiedenis en ook landschappelijk veel te bieden. De auteur informeert u op onderhoudende wijze over de geschiedenis en wetenswaardigheden van de honderdvijftig meest interessantste plaatsen in Gelderland.
Bezienswaardigheden in Gelderland