Kies een letter: Zoek in ABC Arnhem
Sabelspoort

De Sabelspoort is een van de oudste monumenten van Arnhem. Deze stadspoort werd voor het eerst vermeld in 1357 en wordt ook wel Eusebiuspoort genoemd. Later werd het gebouw ook gebruikt om gevangenen en krankzinnigen op te sluiten en werd de poort ook wel 'Gekkentoren' genoemd.
Sabelspoort in Arnhem
Andrej Sacharovbrug

De Andrej Sacharovbrug werd op 3 november 1987 in gebruik genomen. De brug over de Nederrijn tussen Arnhem en Huissen ligt op het traject van de Pleijweg, de provinciale weg N325, die even verderop ook wel IJsseloordweg wordt genoemd.
Andrej Sacharovbrug
Salvatorkerk

Voor de Tweede Wereldoorlog werden de eerste huizen in Arnhem-Zuid gebouwd, maar het zou nog tot 1956 duren voor de Gereformeerde Kerk van Arnhem er een kerkgebouw opende. Dat was de Salvatorkerk op het Salvatorplein bij winkelcentrum de Drieslag.
Salvatorkerk
Schaarsbergen

Schaarsbergen was eeuwenlang een heidegebied, dat bij Arnhem hoorde. De gemeente verkocht tussen 1834 en 1854 ongeveer 2.700 hectare ter ontginning aan particulieren. Het overgebleven gebied deed dienst als schiet- en oefenterrein voor de Gele Rijders.
Schaarsbergen
Schuytgraaf

Tijdens de aanleg van de Vinex-wijk Schuytgraaf in Arnhem werden de resten van een 7000 jaar oud tijdelijk jachtkamp gevonden. De resten waren afgedekt door latere rivierafzettingen, waarin resten van de Romeinen en de Batavieren werden gevonden.
Schuytgraaf
Sint-Jansbeek

De Sint-Jansbeek of Sonsbeek is een beek die van de heuvels van Zijpendaal door het Sonsbeekpark en de Arnhemse binnenstad naar de rivier de Rijn stroomt. Langs deze beek stonden verschillende watermolens, waar papier werd geschept en graan werd gemalen.
Sint-Jansbeek
Sint-Jozefkerk

De Sint-Jozefkerk aan de Kloosterstraat in Arnhem uit 1929 werd in 2005 voor het laatst door de parochie gebruikt. Het Godshuis was vanaf 2011 een skatehal. Pas in 2019 werd een koper voor het monumentale complex gevonden.
Sint-Jozefkerk
Huis Sonsbeek

Huis Sonsbeek kijkt uit over het centrum van de stad in de richting van het station. De ingang van Huis Sonsbeek, aan de Apeldoornse weg, ligt enkele tientallen meters verwijderd van deze verkeersweg.
Huis Sonsbeek
Sonsbeekpark

De hoofdingang van Sonsbeekpark aan de Apeldoornseweg laat door zijn twee portierswoningen een Engelse indruk achter. In augustus 1823 bezocht Jacob van Lennep dit landgoed in Arnhem. "Onberekenbare schatten worden hier besteed," schreef hij in zijn reisdagboek.
Sonsbeekpark
Sonsbeekzijde in Presikhaaf

Na de Tweede Wereldoorlog ontwierp architect Herman Schelling een nieuw station voor Arnhem. Dit gebouw kreeg een ingang aan de stadszijde en een ingang aan Sonsbeekzijde. Dit kenmerkende gebouwtje werd in deze eeuw bij de verbouwing door Ben van Berkel verplaatst naar Presikhaaf.
Sonsbeekzijde in Presikhaaf
Spijkerkwartier

De wijk Spijkerkwartier werd in 1853 ontworpen door de Arnhemse stadsarchitect Hendrik Jan Heuvelink maar het zou nog jaren duren voordat de wijk gerealiseerd zou worden. Hiervoor moesten eerst een aantal landgoederen, waaronder het Geldersch Spijker, door de gemeente opgekocht worden.
Spijkerkwartier
Spoorbrug bij Arnhem

De eerste spoorbrug voor de spoorlijn naar Elst, de Betuwe en Nijmegen over de Nederrijn bij Arnhem en Oosterbeek werd in 1879 gebouwd. De brug ligt aan de noordzijde van de Rijn op de grens tussen Arnhem en Oosterbeek en bestaat uit een aantal brugdelen in de uiterwaarden van de Rosandepolder.
Spoorbrug bij Arnhem
Stadsrechten Arnhem

Arnhem ontstond in de middeleeuwen rond de Jansbeek, ter hoogte van de huidige Beekstraat. Aan de westzijde lag het landgoed van Prüm. Aan de oostzijde van de Jansbeek lag het landgoed van graaf Hamaland, dat later in het bezit was van de graven van Gelre.
Stadsrechten Arnhem
Station Arnhem

In juli 2011 werd de nieuwe perrontunnel van het station in Arnhem geopend. Later volgde de oplevering van de Passerelle, een verbinding voor reizigers over de sporen.
Station
Perron Arnhem 2012
Station Arnhem Centraal
Station Arnhem Zuid

Station Arnhem Zuid werd in december 2004 geopend. Dankzij de aanleg van de Metamorfosenallee en de bouw van het station aan de spoorlijn tussen Arnhem en Nijmegen zou de ontsluiting van de wijken in Arnhem Zuid met het openbaar vervoer sterk verbeteren, schreef de gemeente in het bestemmingsplan.
Station Arnhem Zuid
Station Klarendal

Station Klarendal is nooit een echt station geweest. Het gebouw had een andere functie en stond oorspronkelijk ook elders. Station Klarendal is het postkantoor dat bij het station van Arnhem stond. In het gebouw zijn nu verschillende ondernemingen gevestigd.
Station Klarendal
Spookstad Arnhem

Na de mislukte Slag om Arnhem moesten de Arnhemse burgers op last van de Duitse bezetter de stad in september 1944 verlaten. Grote delen van de stad waren verwoest of in brand gestoken. 95.000 Arnhemmers werden ondergebracht bij gastgezinnen in andere plaatsen in Nederland.
Spookstad Arnhem
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze
gewaardeerde nieuwsbrief schenken wij regelmatig aandacht aan de geschiedenis van Arnhem. Lees meer over de geschiedenis van Arnhem. Ons interessante e-book over de
geschiedenis van Arnhem is een aanrader. Deze stad heeft veel te bieden. Arnhem speelde al in de vijftiende eeuw een belangrijke rol.
Ontvang elke werkdag
gratis geschiedenis per e-mail
Gerelateerd: geschiedenis Arnhem
Gelderland
Geschiedenis Arnhem
Arnhem A/Z