Kies een letter: Zoek in ABC Arnhem
Plateelbakkerij Ram

Plateelbakkerij Ram in Arnhem werd in 1921 opgericht om plateel te produceren van de beroemde ontwerper Theo Colenbrander (1841-1930). Colenbrander was bij de oprichting betrokken. Hij bedacht zelfs de naam van het bedrijf. Ram zou tot 1924 uitsluitend zijn ontwerpen vervaardigen.
Plateelbakkerij Ram
Van Ranzow's Bank

Van Ranzow's Bank bouwde in 1920 op de hoek van de Broerenstraat en de Koningstraat in het centrum van Arnhem een vestiging. Het bankgebouw werd ontworpen door Jacobus Pieter Stok. Deze architect had eerder in Rotterdam enkele bedrijfsgebouwen en een kerk ontworpen.
Van Ranzow's Bank
Rembrandt Theater

Het Rembrandt Theater aan het Velperplein in Arnhem werd ontworpen door architectenbureau Nap en Van Ede. Het gebouw verving het theater in de Steenstraat, dat in 1944 werd verwoest. De nieuwe bioscoop kwam op het Velperplein op de plek waar het eveneens verwoeste Telegraafkantoor stond.
Rembrandt Theater
Rijkerswoerdse Plassen

De Rijkerswoerdse Plassen tussen Elst en Arnhem zijn ontstaan door zandafgraving. Voordat men aan het einde van de jaren zeventig van de twintigste eeuw met de zandwinning begon, had het gebied een agrarische bestemming. Het gebied werd vernoemd naar een verdwenen buurtschap.
Rijkerswoerdse Plassen
Rijn

De Rijn splits de stad Arnhem in twee delen. Lange tijd hield de rivier stadsuitbreiding naar het zuiden tegen. De grootschalige bebouwing in deze streek kwam pas tot stand, nadat de John Frostbrug in de jaren dertig gereed kwam.
Rijn
Rijnhal

De Rijnhal was een accommodatie bij winkelcentrum Kronenburg in Arnhem-Zuid voor sportevenementen, concerten, beurzen en andere manifestaties. In mei 2015 vond het laatste evenement, een vlooienmarkt, in de Rijnhal plaats. In de Rijnhal is nu Decathlon gevestigd.
Rijnhal
Rijnkade

De Rijnkade loopt parallel aan de rivier de Rijn. De straat begint aan de Nieuwe Kade en loopt tot de Nelson Mandelabrug. Vanaf deze brug kun je je weg aan de waterkant vervolgen via de Boterdijk.
Rijnkade
Rijnpoort

De kunstenaar Joris van der Haagen schilderde in 1649 de Rijnpoort van Arnhem. De stadspoort verschafte toegang vanaf de zijde bij de haven. De in 1827 afgebroken Rijnpoort stond op de plek waar nu het kruispunt ligt van de Rijnstraat en de Oude Oeverstraat.
Rijnpoort
Rijnstate

Tot ver in de twintigste eeuw had Arnhem drie ziekenhuizen: een katholiek, een hervormd en een algemeen ziekenhuis. Deze ziekenhuizen fuseerden stapsgewijs tot Rijnstate. De hoofdvestiging van Rijnstate staat aan de Wagnerlaan in Arnhem-Noord.
Ziekenhuis Rijnstate
Roermondsplein

De situatie op het Roermondsplein is in de twintigste eeuw totaal veranderd. De Schipbrug maakte plaats voor de toegangswegen naar de Nelson Mandelabrug, waarmee de stad Arnhem een nieuwe verbinding over de Rijn kreeg met Arnhem-Zuid.
Roermondsplein
Erfgoedcentrum Rozet

Het Erfgoedcentrum Rozet in de Kortestraat in het centrum van Arnhem is een samenwerkingsverband tussen het voormalige Historische Museum en de Gelderland Bibliotheek. Het Erfgoedcentrum is gratis toegankelijk. U komt er veel te weten over de geschiedenis van Arnhem en omgeving.
Erfgoedcentrum Rozet
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze
gewaardeerde nieuwsbrief schenken wij regelmatig aandacht aan de geschiedenis van Arnhem. Lees meer over de geschiedenis van Arnhem. Ons interessante e-book over de
geschiedenis van Arnhem is een aanrader. Deze stad heeft veel te bieden. Arnhem speelde al in de vijftiende eeuw een belangrijke rol.
Ontvang elke werkdag
gratis geschiedenis per e-mail
Gerelateerd: geschiedenis Arnhem
Gelderland
Geschiedenis Arnhem
Arnhem A/Z
Leestip
Geschiedenis Arnhem

Arnhem is de stad die tijdens de Tweede Wereldoorlog de speerpunt vormde tijdens Operatie Market Garden. Hierbij bleek de verovering van de Rijnbrug in het centrum van Arnhem 'een brug te ver'. De Slag om Arnhem en de gevolgen hiervan ontbreken natuurlijk niet in deze uitgave. Arnhem heeft echter veel meer te bieden, dan enkel oorlogsherinneringen. De stad speelde al een belangrijke rol in de vijftiende eeuw.
Arnhem: Geschiedenis en wetenswaardigheden
Gelderland

Deze uitgave over Gelderland van Ruud van Capelleveen is zeker niet saai te noemen. Gelderland heeft een rijke geschiedenis en ook landschappelijk veel te bieden. De auteur informeert u op onderhoudende wijze over de geschiedenis en wetenswaardigheden van de honderdvijftig meest interessantste plaatsen in Gelderland.
Bezienswaardigheden in Gelderland