Kies een letter: Zoek in ABC Arnhem
Paleis van Justitie

Op de plek van het enkele jaren geleden verbouwde moderne Paleis van Justitie aan de Walburgstraat, stond vanaf de negentiende eeuw ook reeds een voornaam pand, waarin recht werd gesproken. Dit gerechtsgebouw in neoclassicistische stijl werd in 1833 gebouwd onder leiding van stadsarchitect Anthony Aytink van Falkenstein.
Paleis van Justitie
Papendal

Sportcentrum Papendal is een begrip onder de topsporters in Nederland. Honderden Nederlandse sporters maken met grote regelmaat gebruik van de faciliteiten op Papendal. Het complex ligt in de bossen aan de westkant van Arnhem. De ingang bevindt zich aan de Amsterdamseweg.
Papendal
Patriciërswoning

Tijdens de economische crisis aan het begin van de eenentwintigste eeuw bleek het Arnhemse gemeentebestuur te weinig geld te willen steken in cultuur. Als gevolg daarvan werd het Historisch Museum van Arnhem gesloten. Dit museum was gevestigd in een statige patriciërswoning, het voormalige Burgerweeshuis, aan de Bovenbeekstraat.
Patriciërswoning en voormalig Burgerweeshuis
Perron Arnhem 2012

In juli 2011 werd de nieuwe perrontunnel van het station in Arnhem geopend. Later volgde de oplevering van de Passerelle, een verbinding voor reizigers over de sporen. Het nieuwe station - een ontwerp van toparchitect Ben van Berkel - werd in fasen opgeleverd.
Perron Arnhem 2012
PGEM Onderstation

De Provinciale Geldersche Electriciteits-Maatschappij (PGEM) werd in 1915 opgericht voor de aanleg en exploitatie van een elektriciteitsnet in Gelderland. In Arnhem bouwde PGEM tussen 1927 en 1929 een onderstation. Daarbij kwam een bedieningsgebouw.
PGEM Onderstation
Sint-Petersgasthuis in Arnhem

Het Sint-Petersgasthuis in de Rijnstraat is een van de oudste panden in Arnhem. Het in 1354 gebouwde huis werd later gebruikt als munthuis. In zijn erfenis bepaalde Johan Wolterszoon van Arnhem dat het pand na zijn dood een gasthuis moest worden.
Sint-Petersgasthuis in Arnhem
Pleijroute

Ter ontlasting van de John Frostbrug en de Nelson Mandelabrug in het centrum van Arnhem legde men in 1987 een weg tussen het Nijmeegse Plein in Arnhem Zuid en het verkeersplein Velperbroek bij de A12 aan de oostelijke zijde van Arnhem.
Pleijroute
De Praets

De Praets is een buurtschap tegenover het centrum aan de zuidelijke oever van de Rijn bij de Nelson Mandelabrug. De Praets werd in 834 al genoemd in een schenkingsakte aan de Utrechtse dom. Bij De Preats lag een veer, dat al in 1294 wordt genoemd in de jaarrekening van Reinoud I van Gelre.
De Praets
Presickhaeffs Huys

In Arnhem zijn niet veel huizen meer uit de middeleeuwen. Het Presickhaeffs Huys is een uitzondering. In dit huis woonden belangrijke Arnhemmers, zoals burgemeesters, wethouders en de president van het Hof van Gelre.
Presickhaeffs Huys
Station Presikhaaf

Het Station Presikhaaf ligt aan de spoorlijn tussen het hoofdstation in Arnhem en Zwolle. Station Presikhaaf staat in de Eleonorastraat, een zijstraat van de Wichard van Pontlaan. Het station is eigenlijk niet meer dan een halte.
Station Presikhaaf
Provinciehuis

Het Huis der Provincie aan de Markt werd aan het einde van de jaren veertig door de architecten J.J.M. Vegter, H. Brouwer en T.T. Deurvorst ontworpen in opdracht van het Provinciaal bestuur van Gelderland. Het 'Gouvernementsgebouw' was tijdens de gevechten in september 1944 zwaar beschadigd geraakt. Herstel was wel mogelijk, maar men besloot tot nieuwbouw, zodat de Markt vergroot kon worden.
Provinciehuis
Provinciehuis en loopbruggen

Al snel was het Huis der Provincie te klein om alle ambtenaren te huisvesten. Vlakbij de Markt kwamen nieuwe kantoorgebouwen, zoals Marktstate, Rijnstate en Prinsenhof (A en B). Het Huis der Provincie is nu het bestuurscentrum waar alleen de vergaderingen van Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten van Gelderland worden gehouden.
Provinciehuis en loopbruggen
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze
gewaardeerde nieuwsbrief schenken wij regelmatig aandacht aan de geschiedenis van Arnhem. Lees meer over de geschiedenis van Arnhem. Ons interessante e-book over de
geschiedenis van Arnhem is een aanrader. Deze stad heeft veel te bieden. Arnhem speelde al in de vijftiende eeuw een belangrijke rol.
Ontvang elke werkdag
gratis geschiedenis per e-mail
Gerelateerd: geschiedenis Arnhem
Gelderland
Geschiedenis Arnhem
Arnhem A/Z
Leestip
Geschiedenis Arnhem

Arnhem is de stad die tijdens de Tweede Wereldoorlog de speerpunt vormde tijdens Operatie Market Garden. Hierbij bleek de verovering van de Rijnbrug in het centrum van Arnhem 'een brug te ver'. De Slag om Arnhem en de gevolgen hiervan ontbreken natuurlijk niet in deze uitgave. Arnhem heeft echter veel meer te bieden, dan enkel oorlogsherinneringen. De stad speelde al een belangrijke rol in de vijftiende eeuw.
Arnhem: Geschiedenis en wetenswaardigheden
Gelderland

Deze uitgave over Gelderland van Ruud van Capelleveen is zeker niet saai te noemen. Gelderland heeft een rijke geschiedenis en ook landschappelijk veel te bieden. De auteur informeert u op onderhoudende wijze over de geschiedenis en wetenswaardigheden van de honderdvijftig meest interessantste plaatsen in Gelderland.
Bezienswaardigheden in Gelderland