Kies een letter: zoek in ABC Amsterdam
Kadoelen

Kadoelen was tot 1966 een buurtschap in de gemeente Landsmeer. Kadoelen werd na de aanleg van de ringweg A10 om Amsterdam afgescheiden van Landsmeer en geannexeerd door Amsterdam. Protest van de bevolking hielp niet.
Kadoelen
Kalverstraat in Amsterdam

De Kalverstraat is een drukke winkelstraat in het centrum van Amsterdam. De straat loopt van noord naar zuid van de Dam naar het Muntplein. De kilometer lange straat telt vijftien zijstraten en stegen.
Kalverstraat
Kamperhoofd

Het Kamperhoofd was ooit het noordelijkste punt van de middeleeuwse stad. De huizen stonden hier dicht bij het IJ. Er stond een bolwerk met daarop een kanon. Dit is te zien op een stadsplattegrond van Cornelis Antonisz uit 1538.
Kamperhoofd
Kees de jongenbrug

In de Jordaan in Amsterdam herinnert een brug over de Bloemgracht aan Kees de jongen, die door schrijver Theo Thijssen tot leven werd gewekt in de gelijknamige roman. Kees was de jongen van de zwembadpas.
Kees de jongenbrug
Keizersgracht

In 1615 groef men het eerste deel van de Keizersgracht in Amsterdam. De gracht werd vernoemd naar Maximiliaan I, de keizer van het Heilige Roomse Rijk die ook als regent over de Nederlanden regeerde. Amsterdam kreeg van hem toestemming om een kroon in het stadswapen op te nemen.
Keizersgracht
Keizerskroon in Amsterdam

Amsterdam kreeg in 1489 van Maximiliaan van Oostenrijk het recht om de keizerskroon van het Heilige Roomse Rijk boven haar wapenschild te voeren. Deze kroon treft u nu nog aan op de Westertoren, de Blauwbrug, op de vele exemplaren van de Amsterdamse Kroonlantaarn langs de hoofdgrachten in de Grachtengordel en tal van andere gebouwen.
Keizerskroon in Amsterdam
Kerken in Amsterdam

In het centrum van Amsterdam staan veel kerken. De bekendste hiervan zijn ongetwijfeld de Nieuwe Kerk op de Dam, de Vondelkerk en de Westerkerk aan de Prinsengracht. Andere grote kerken zijn de Noorderkerk, de Amstelkerk, de Mozes en Aäronkerk en de Waalse Kerk.
Kerken in Amsterdam
Pieter de Keyser

De Amsterdamse bouwmeester en beeldhouwer Pieter de Keyser (1595-1676) leerde het vak van zijn vader Hendrick de Keyser. Na het overlijden van zijn vader volgde hij hem op als stadssteenhouwer en voltooide hij de Westerkerk en enkele andere gebouwen in Amsterdam.
Pieter de Keyser
Kloveniersdoelen

Op de plek van het huidige Doelen Hotel aan de Nieuwe Doelenstraat in Amsterdam stond in de tijd van Rembrandt de Kloveniersdoelen. Het gebouw diende als verzamelplaats en oefenruimte voor de Amsterdamse schutterij.
Kloveniersdoelen
Koloniaal Rijk

De Oostzeehandel was al in de vijftiende eeuw van belang geweest. Deze handel vormde aan het einde van de zestiende eeuw een belangrijke basis voor de expansie van de scheepvaart naar nog lucratiever streken. De overzeese handel maakten velen in Amsterdam rijk.
Koloniaal Rijk
Koningsplein

Het Koningsplein in Amsterdam is geen echt plein. Het is een verbreding van de straat tussen de Singel en de Herengracht. De brug over de Singel, de Heiligewegssluis, maakt ook deel uit van het Koningsplein.
Koningsplein
Koninklijk Paleis op de Dam

De classicistische gevel en het beeldhouwwerk op het vroegere stadhuis moesten de grootsheid van de stad Amsterdam benadrukken. Het Koninklijk Paleis op de Dam wordt door het Koninklijk Huis nog regelmatig gebruikt. Het Paleis op de Dam was een ontwerp van de schilder en architect Jacob van Campen (1595-1657). Het classicistische ontwerp van Jacob van Campen moest het zelfvertrouwen van de Amsterdamse bevolking, na de zege op de Spanjaarden, weerspiegelen.
Koninklijk Paleis op de Dam
Kroningsoproer

Het Kroningsoproer op 30 april 1980 tijdens de inhuldiging van koningin Beatrix in de Nieuwe Kerk in Amsterdam is de ernstigste ordeverstoring in vredestijd in de tweede helft van de twintigste eeuw.
Kroningsoproer
Monument Kunstenaarsverzet

Aan de Plantage Westermanlaan staat een monument van Carel Kneulman ter herinnering aan het kunstenaarsverzet in de Tweede Wereldoorlog. Het beeld werd in 1973 geplaatst in opdracht van de Stichting Kunstenaarsverzet 1942-1945.
Monument Kunstenaarsverzet
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze
gewaardeerde nieuwsbrief schenken wij regelmatig aandacht aan geschiedenis van Amsterdam. Lees
Amsterdam: Stadsgeschiedenis in 150 episoden als u uw bezoek aan Amsterdam wilt voorbereiden of meer wilt weten over de geschiedenis van Amsterdam.
Ontvang elke werkdag
gratis geschiedenis per e-mail
Vervolg uw reis door Amsterdam
Amsterdam Hoofdpagina
ABC van Amsterdam
Leestip
Amsterdam

Ruud van Capelleveen schrijft regelmatig een artikel over de rijke geschiedenis van de hoofdstad van Nederland. In dit e-book verzamelde hij 150 verhalen die zijn grote interesse en betrokkenheid tonen. Deze uitgave over Amsterdam bevat 150 episoden uit de rijke geschiedenis van Amsterdam aan de hand van interessante plaatsen en opmerkelijke verhalen. U kunt de geschiedenis van deze prachtige stad en zijn soms eigenwijze inwoners volgen vanaf de middeleeuwen tot in deze tijd.
Amsterdam
Geschiedenis Nederland

In 'Door de Nederlandse geschiedenis' vertelt Ruud van Capelleveen veel over de Nederlandse geschiedenis: over de moordenaar van Willem van Oranje, Balthasar Gerards, over raadpensionaris Johan van Oldenbarnevelt, die met prins Maurits in conflict raakte, over de invloed van koning Lodewijk Napoleon, die door zijn broer Napoleon Bonaparte aangewezen werd om de Franse belangen te dienen als koning over Nederland, over de Slavenhandel van de WIC en andere belangrijke episodes uit onze vaderlandse geschiedenis.
Door de Nederlandse geschiedenis