Kies een letter: zoek in ABC Amsterdam
Hotel Okura Amsterdam

Het 23 verdiepingen hoge Hotel Okura in Amsterdam werd ontworpen door de architecten Bernard Bijvoet, Gerard Holt, Yoshiro Taniguchi en Yozo Shibata. Bij de oplevering in 1969 was het Okura het op één na hoogste gebouw van Amsterdam. Alleen de A'DAM Toren van Shell aan de noordzijde van het IJ was hoger.
Hotel Okura Amsterdam
Olympische Zomerspelen 1928

In 1928 vonden de Olympische Zomerspelen in Amsterdam plaats. Tijdens deze spelen werd voor het eerst de Olympische vlam ontstoken. Hiervoor ontwierp architect Jan Wils de Marathontoren met een betonnen bekken waarin voor het eerst in de geschiedenis het olympische vuur brandde.
Olympische Zomerspelen 1928
Oostelijke Eilanden

De Oostelijke Eilanden in Amsterdam werden in het midden van de zeventiende eeuw aangelegd in het IJ. Kattenburg, Wittenburg, Oostenburg en de Czaar Peterbuurt worden tot de Oostelijke Eilanden gerekend.
Oostelijke Eilanden
Oostenburg

Oostenburg is een van drie Oostelijke Eilanden van Amsterdam die in de tweede helft van de zeventiende eeuw in het IJ werden aangelegd. Oostenburg ligt tussen Wittenburg en Czaar Peterbuurt.
Oostenburg
Oosterpark

Het Oosterpark in Amsterdam-Oost werd in 1891 aangelegd. Het was het eerste grote park dat in opdracht van de gemeente werd gerealiseerd. Eerdere parken waren aanzienlijk kleiner of waren door privé-initiatief tot stand gebracht.
Oosterpark
Open Havenfront

Het Open Havenfront is het water tussen het Stationseiland met het Centraal Station van Amsterdam en de Prins Hendrikkade. Het huidige Open Havenfront ontstond tussen 1870 en 1880 toen men door aanplempen een eiland in het IJ aanlegde voor de bouw van het Centraal Station.
Open Havenfront
Openluchtschool Cliostraat

De Eerste Openluchtschool voor het Gezonde Kind aan de Cliostraat in Amsterdam werd ontworpen door de Nederlandse architect Jan Duiker. Het rijksmonument is een fraai voorbeeld van het nieuwe bouwen.
Openluchtschool Cliostraat
Oranje-Nassau Kazerne

De Oranje-Nassau Kazerne werd tussen 1810 en 1813 gebouwd in opdracht van de Fransen. De Quartier Saint-Charles kwam tussen de 17e-eeuwse bolwerken Oetewaal en Oosterbeer voor de huisvesting van het garnizoen dat de hoofdstad moest beschermen.
Oranje-Nassau Kazerne
Oranjesluizen in het IJ

Bij de discussies over de aanleg van het Noordzeekanaal werd al snel duidelijk dat ook bij Amsterdam een sluiscomplex moest komen om het IJ aan de oostzijde af te sluiten van de Zuiderzee: de Oranjesluizen.
Oranjesluizen in het IJ
Oude Kerk

De Oude Kerk is het oudste gebouw van Amsterdam. De kerk werd tot de Reformatie Sint-Nicolaaskerk genoemd. De kerk in het centrum van de hoofdstad werd in 1306 door de bisschop van Utrecht, Guy van Avesnes, gewijd aan de heilige Nicolaas, de bisschop van Myra.
Oude Kerk
Oude Stadhuis in brand

Het eerste stadhuis van Amsterdam brandde op 7 juli 1652 volledig af. Het middeleeuwse stadhuis werd vervangen door het nieuwe stadhuis dat sinds 1808 Paleis op de Dam wordt genoemd. De brand van het Oude Stadhuis maakte veel indruk. Een groot aantal kunstenaars hebben de brand en de gevolgen daarvan vastgelegd.
Oude Stadhuis in brand
Oudezijds Kolk

De Oudezijds Kolk is een smalle gracht in het centrum van Amsterdam tussen de Oudezijds Voorburgwal naar het Open Havenfront. De Oudezijds Kolk is smal. Alleen de zuidelijke kade is begaanbaar en alleen door voetgangers.
Oudezijds Kolk
Overtoom in Amsterdam

De Overtoom is nu een straat in het stadsdeel West tussen de Stadhouderskade en de Amstelveenseweg in Amsterdam. Tot de annexatie aan het einde van de negentiende eeuw lag de Overtoom in de gemeente Nieuwer-Amstel.
Overtoom in Amsterdam
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze
gewaardeerde nieuwsbrief schenken wij regelmatig aandacht aan geschiedenis van Amsterdam. Lees
Amsterdam: Stadsgeschiedenis in 150 episoden als u uw bezoek aan Amsterdam wilt voorbereiden of meer wilt weten over de geschiedenis van Amsterdam.
Ontvang elke werkdag
gratis geschiedenis per e-mail
Vervolg uw reis door Amsterdam
Amsterdam Hoofdpagina
ABC van Amsterdam
Leestip
Amsterdam

Ruud van Capelleveen schrijft regelmatig een artikel over de rijke geschiedenis van de hoofdstad van Nederland. In dit e-book verzamelde hij 150 verhalen die zijn grote interesse en betrokkenheid tonen. Deze uitgave over Amsterdam bevat 150 episoden uit de rijke geschiedenis van Amsterdam aan de hand van interessante plaatsen en opmerkelijke verhalen. U kunt de geschiedenis van deze prachtige stad en zijn soms eigenwijze inwoners volgen vanaf de middeleeuwen tot in deze tijd.
Amsterdam
Geschiedenis Nederland

In 'Door de Nederlandse geschiedenis' vertelt Ruud van Capelleveen veel over de Nederlandse geschiedenis: over de moordenaar van Willem van Oranje, Balthasar Gerards, over raadpensionaris Johan van Oldenbarnevelt, die met prins Maurits in conflict raakte, over de invloed van koning Lodewijk Napoleon, die door zijn broer Napoleon Bonaparte aangewezen werd om de Franse belangen te dienen als koning over Nederland, over de Slavenhandel van de WIC en andere belangrijke episodes uit onze vaderlandse geschiedenis.
Door de Nederlandse geschiedenis