Kies een letter: zoek in ABC Amsterdam
Breitners gezicht op de Dam

Aan het einde van de negentiende eeuw was de Dam een druk verkeersplein. De tram werd nog getrokken door paarden. Verderop het plein rijden enkele koetsjes. Rechts ziet u het De Eendracht. Dit beeld stond van 1856 tot 1914 voor het Paleis op de Dam. Het monument stond bekend als 'Naatje van de Dam'.
Breitners gezicht op de Dam
Damrak

Oorspronkelijk stroomde de rivier de Amstel via een sluis in de Dam en het buitenrak, bij het huidige Damrak, naar het IJ. Het Damrak was de haven van Amsterdam, die later werd uitgebreid met een rij palissaden in het IJ op de plaats waar nu het Centraal Station is. Hier konden de grotere schepen aanleggen. In het overgebleven deel van het water, door Amsterdammers ook wel het 'Natte Damrak' genoemd, is tegenwoordig een aanlegplaats voor rondvaartboten.
Damrak
Dapperplein

De pasteltekening Windvlaag op het Dapperplein in Amsterdam van Isaac Israëls kwam via een legaat van het echtpaar Drucker in de collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam. Het is een fraai werk over het onderwerp waar de Nederlander nooit uitgepraat raakt: het weer.
Dapperplein
DeLaMar

DeLaMar is een theater met twee zalen in de Marnixstraat in het centrum van Amsterdam. Het huidige theater is gevestigd op de plek waar de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog hun gegevens over de 'Arbeitseinsatz' bewaarden.
DeLaMar
Van Diemenstraat

De uit Rotterdam afkomstige kunstenaar George Hendrik Breitner werd beroemd met zijn stadsgezichten van Amsterdam. Hij maakte een aantal prachtige landschappen van bouwwerkzaamheden. Aan het einde van de negentiende eeuw schilderde hij een tafereel met schaftende bouwvakkers aan de Van Diemenstraat.
Van Diemenstraat
Dienstboden in Amsterdam

George Hendrik Breitner werd vooral beroemd door zijn straatscènes. 'Twee dienstboden op een Amsterdamse brug bij avond' ontstond in 1890. De witte schorten en mutsen van de dienstbodes steken prachtig af tegen de donkere achtergrond. Het olieverfschilderij maakt nu deel uit van de collectie van het Teylers Museum in Haarlem.
Dienstboden in Amsterdam
Amsterdamse dienstmeisjes

Aan het begin van de twintigste eeuw waren dienstmeisjes een veelvoorkomend verschijnsel binnen de Amsterdamse grachtengordel. De meisjes waren door hun kleding met schort en mutsje een opvallende verschijning. Zij werden vastgelegd door kunstenaars als George Breitner en Isaac Israëls.
Amsterdamse dienstmeisjes
De Dokwerker

Op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam staat De Dokwerker als herinnering aan de Februaristaking van 1941. De sculptuur werd gemaakt door de Haarlemse beeldhouwer Mari Andriessen.
De Dokwerker
De Dolphijn

Het patriciërshuis De Dolphijn aan de Singel in Amsterdam werd in de zeventiende eeuw Rouaanse Kaai genoemd. Het pand werd omstreeks 1599 door Hendrick de Keyser gebouwd in opdracht van de koopman en dichter Hendrick Laurensz. Spiegel. De Dolphijn werd een fraai dubbelpand met twee sierlijk gebouwde geveltoppen.
De Dolphijn
Doodgraversoproer in 1696

Het Doodgraversoproer of Aansprekersoproer op 31 januari en 1 februari 1696 in Amsterdam begon op de Dam op de dag dat een nieuwe belasting en regeling op het begraven in werking zou treden. Hierdoor werd het werk van driehonderd werklieden bedreigd. Zij kwamen in opstand en daardoor ontstonden rellen en plunderingen in Amsterdam.
Doodgraversoproer in 1696
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze
gewaardeerde nieuwsbrief schenken wij regelmatig aandacht aan geschiedenis van Amsterdam. Lees
Amsterdam: Stadsgeschiedenis in 150 episoden als u uw bezoek aan Amsterdam wilt voorbereiden of meer wilt weten over de geschiedenis van Amsterdam.
Ontvang elke werkdag
gratis geschiedenis per e-mail
Vervolg uw reis door Amsterdam
Amsterdam Hoofdpagina
ABC van Amsterdam
Leestip
Amsterdam

Ruud van Capelleveen schrijft regelmatig een artikel over de rijke geschiedenis van de hoofdstad van Nederland. In dit e-book verzamelde hij 150 verhalen die zijn grote interesse en betrokkenheid tonen. Deze uitgave over Amsterdam bevat 150 episoden uit de rijke geschiedenis van Amsterdam aan de hand van interessante plaatsen en opmerkelijke verhalen. U kunt de geschiedenis van deze prachtige stad en zijn soms eigenwijze inwoners volgen vanaf de middeleeuwen tot in deze tijd.
Amsterdam
Geschiedenis Nederland

In 'Door de Nederlandse geschiedenis' vertelt Ruud van Capelleveen veel over de Nederlandse geschiedenis: over de moordenaar van Willem van Oranje, Balthasar Gerards, over raadpensionaris Johan van Oldenbarnevelt, die met prins Maurits in conflict raakte, over de invloed van koning Lodewijk Napoleon, die door zijn broer Napoleon Bonaparte aangewezen werd om de Franse belangen te dienen als koning over Nederland, over de Slavenhandel van de WIC en andere belangrijke episodes uit onze vaderlandse geschiedenis.
Door de Nederlandse geschiedenis