Kies een letter: zoek in ABC Amsterdam
Leger des Heils

In de binnenstad van Amsterdam zie je de soldaten van het Leger des Heils regelmatig lopen. Het vertier in Amsterdam kent immers ook een keerzijde. Ondanks de economische welvaart is de nood in ons land nog altijd groot: prostituees, alcohol- en drugsverslaafden en dak- en thuislozen kunnen op hulp van het Leger des Heils rekenen.
Leger des Heils
Leidsebrug in Amsterdam

De Leidsebrug of Leidsepleinbrug tussen de Marnixstraat en het Leidseplein over de Singelgracht werd vernoemd naar de verdwenen Leidsepoort. Opvallend zijn de landhoofden en pijlers van natuursteen, creaties van beeldhouwer Johan Polet.
Leidsebrug in Amsterdam
Leidsegracht

De Leidsegracht vormde na de eerste Uitleg van Amsterdam vanaf 1615 de zuidelijke begrenzing van de stad. De gracht kreeg haar huidige naam in 1658 na de aanleg van de tweede grachtengordel rond Amsterdam.
Leidsegracht
Leidseplein

Het Leidseplein is het meest levendige plein van Amsterdam. Het is ook een druk kruispunt van trams. In de zeventiende eeuw ontwikkelde het Leidseplein zich als een wagenpark aan de rand van de stad voor boeren die naar Amsterdam kwamen. De naam werd ontleend aan de Leidsepoort, de stadspoort, waar de weg naar Leiden begon. Deze stadspoort werd in 1862 gesloopt.
Leidseplein
Lieverdje op het Spui

Het Lieverdje op het Spui werd gemaakt door de Amsterdamse beeldhouwer Carel Kneulman. De term Lieverdje was door de journalist Henri Knap bedacht. Hij gebruikte deze naam in 1947 voor het eerst in een column over een jongen die kattenkwaad uithaalde, maar een hart van goud had.
Lieverdje op het Spui
Lijkenhuisje van Zocher

Aan de rand van het Bilderdijkpark in Amsterdam herinnert het lijkenhuisje van Zocher aan de vroegere bestemming van dit terrein. De gemeente Amsterdam kocht in 1912 de begraafplaats De Liefde op om er het Bilderdijkpark aan te leggen.
Lijkenhuisje van Zocher
Lodewijk Napoleon

Na de komst van Lodewijk Napoleon (1778-1846) naar Nederland in 1808 kreeg het Paleis op de Dam een nieuwe bestemming. Lodewijk woonde aanvankelijk in Den Haag. Hij had het daar niet zo naar de zin. Hij vond dat de stad waar de grootste economische belangen gebundeld waren, de hoofdstad van Nederland moest worden.
Lodewijk Napoleon in Amsterdam
Museum van Loon

Museum van Loon is gevestigd in een patriciërshuis aan de Keizersgracht in Amsterdam. Het huis is sinds 1884 in het bezit van de familie Van Loon. Het huis werd in 1671 door Adriaan Dortsman gebouwd voor de uit Vlaanderen afkomstige koopman Jeremias van Raey.
Museum van Loon
Luchthaven Schiphol

Schiphol is de belangrijkste luchthaven van Nederland. Het vliegveld ligt in de gemeente Haarlemmermeer, ten zuidwesten van Amsterdam. De gemeente Amsterdam is een van de aandeelhouders van de Schiphol Group, de exploitant van de luchthaven.
Luchthaven Schiphol
Lyceumbrug

De Lyceumbrug over het Noorder Amstelkanaal in Amsterdam-Zuid werd in 1928 geopend. Acht jaar eerder was het Amsterdams Lyceum ten noorden van het Amstelkanaal geopend. De Lyceumbrug werd ontworpen door architect Piet Kramer.
Lyceumbrug
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze
gewaardeerde nieuwsbrief schenken wij regelmatig aandacht aan geschiedenis van Amsterdam. Lees
Amsterdam: Stadsgeschiedenis in 150 episoden als u uw bezoek aan Amsterdam wilt voorbereiden of meer wilt weten over de geschiedenis van Amsterdam.
Ontvang elke werkdag
gratis geschiedenis per e-mail
Vervolg uw reis door Amsterdam
Amsterdam Hoofdpagina
ABC van Amsterdam
Leestip
Amsterdam

Ruud van Capelleveen schrijft regelmatig een artikel over de rijke geschiedenis van de hoofdstad van Nederland. In dit e-book verzamelde hij 150 verhalen die zijn grote interesse en betrokkenheid tonen. Deze uitgave over Amsterdam bevat 150 episoden uit de rijke geschiedenis van Amsterdam aan de hand van interessante plaatsen en opmerkelijke verhalen. U kunt de geschiedenis van deze prachtige stad en zijn soms eigenwijze inwoners volgen vanaf de middeleeuwen tot in deze tijd.
Amsterdam
Geschiedenis Nederland

In 'Door de Nederlandse geschiedenis' vertelt Ruud van Capelleveen veel over de Nederlandse geschiedenis: over de moordenaar van Willem van Oranje, Balthasar Gerards, over raadpensionaris Johan van Oldenbarnevelt, die met prins Maurits in conflict raakte, over de invloed van koning Lodewijk Napoleon, die door zijn broer Napoleon Bonaparte aangewezen werd om de Franse belangen te dienen als koning over Nederland, over de Slavenhandel van de WIC en andere belangrijke episodes uit onze vaderlandse geschiedenis.
Door de Nederlandse geschiedenis