Kies een letter: zoek in ABC Amsterdam
Canal Parade

De Canal Parade is een onderdeel van de jaarlijkse manifestatie Amsterdam Gay Pride. Het kleurrijke spektakel wordt sinds 1996 in het eerste weekend van augustus in de binnenstad van Amsterdam gehouden.
Canal Parade
Theater Carré

Aan de Amstel in Amsterdam staat Theater Carré. Het theater werd gebouwd in de stijl van de Nederlandse neorenaissance. De opening vond op 3 december 1887 plaats. Een eeuw later kreeg Carré het predicaat koninklijk.
Theater Carré
Centraal Station

Het Centraal Station in Amsterdam werd in 1889 gebouwd. Voor velen was de bouw van het station een teken, dat Amsterdam eindelijk naar de toekomst ging kijken in plaats van naar de Gouden Eeuw. Het Centraal Station biedt de reiziger een grootse entree in Amsterdam.
Centraal Station
Breitner in De Clercqstraat

Door de Kinkerbuurt en de Da Costabuurt in Amsterdam-West loopt De Clercqstraat. De kunstenaar George Breitner maakte enkele schetsen toen deze straat werd aangelegd. Voor de aanleg van de straat en de buurt werd de Lange Bleekerssloot gedempt en moesten de textielblekerijen verdwijnen. Amsterdam had huizen nodig.
Breitner in De Clercqstraat
Coentunnel

De Coentunnel onder het Noordzeekanaal in Amsterdam werd op 21 juni 1966 geopend door koningin Juliana. De naam van deze verkeerstunnel verwijst naar Jan Pieterszoon Coen. Deze gouverneur-generaal van de VOC trad meedogenloos op in de Indische archipel.
Coentunnel
Koninklijk Concertgebouw

Het Koninklijk Concertgebouw aan de Van Baerlestraat tegenover het Museumplein is de thuisbasis van het Koninklijk Concertgebouworkest. Het gebouw werd ontworpen door Dolf van Gendt. In de twintigste eeuw kreeg het Concertgebouw een zijvleugel van Pi de Bruijn.
Koninklijk Concertgebouw
Concertgebouworkest

Onder leiding van Willem Mengelberg groeide het Concertgebouworkest van Amsterdam uit tot een van de beste van de wereld. Ook ontstonden in zijn periode belangrijke tradities als de Matthäus Passion op Palmzondag, de Beethovencyclus, de muziekfeesten en de volksconcerten.
Concertgebouworkest
Coymanshuis

Het Coymanshuis aan de Keizersgracht in Amsterdam is vernoemd naar Balthasar II en Johan Coymans. Het pand werd ontworpen door Jacob van Campen. Het was een van zijn eerste ontwerpen. Hij introduceerde ideeën van Andrea Palladio in Nederland. Dit resulteerde in het Hollands classicisme.
Coymanshuis
Cromhouthuis

De oude patriciërswoning het Cromhouthuis aan de Herengracht in Amsterdam werd oorspronkelijk gebouwd voor de familie Cromhout. Eigenlijk zijn het vier aaneengesloten grachtenpanden. De huizen werden ontworpen door de Amsterdamse architect Philips Vingboons in opdracht van de handelaar Jacob Cromhout (1608-1669).
Cromhouthuis
Albert Cuypmarkt

De markt in de Albert Cuypstraat wordt al gehouden vanaf 1904, toen dit gedeelte van de stad werd voltooid. De wijk De Pijp was eens bedoeld voor de werkende klasse. De brede straat, die ruimte biedt aan de vele marktkramen, was eens een gracht en werd vernoemd naar de landschapsschilder Albert Cuyp (1620-1691).
Albert Cuypmarkt
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze
gewaardeerde nieuwsbrief schenken wij regelmatig aandacht aan geschiedenis van Amsterdam. Lees
Amsterdam: Stadsgeschiedenis in 150 episoden als u uw bezoek aan Amsterdam wilt voorbereiden of meer wilt weten over de geschiedenis van Amsterdam.
Ontvang elke werkdag
gratis geschiedenis per e-mail
Vervolg uw reis door Amsterdam
Amsterdam Hoofdpagina
ABC van Amsterdam
Leestip
Amsterdam

Ruud van Capelleveen schrijft regelmatig een artikel over de rijke geschiedenis van de hoofdstad van Nederland. In dit e-book verzamelde hij 150 verhalen die zijn grote interesse en betrokkenheid tonen. Deze uitgave over Amsterdam bevat 150 episoden uit de rijke geschiedenis van Amsterdam aan de hand van interessante plaatsen en opmerkelijke verhalen. U kunt de geschiedenis van deze prachtige stad en zijn soms eigenwijze inwoners volgen vanaf de middeleeuwen tot in deze tijd.
Amsterdam
Geschiedenis Nederland

In 'Door de Nederlandse geschiedenis' vertelt Ruud van Capelleveen veel over de Nederlandse geschiedenis: over de moordenaar van Willem van Oranje, Balthasar Gerards, over raadpensionaris Johan van Oldenbarnevelt, die met prins Maurits in conflict raakte, over de invloed van koning Lodewijk Napoleon, die door zijn broer Napoleon Bonaparte aangewezen werd om de Franse belangen te dienen als koning over Nederland, over de Slavenhandel van de WIC en andere belangrijke episodes uit onze vaderlandse geschiedenis.
Door de Nederlandse geschiedenis