Kies een letter: zoek in ABC Amsterdam
Sjoerd Vening Meinesz

Sjoerd Vening Meinesz (1833-1909) was een liberale politicus en journalist. Hij was van 1881 tot 1891 burgemeester van Rotterdam en vervolgens tien jaar burgemeester in Amsterdam.
Sjoerd Vening Meinesz
Vertrek Fransen in 1813

In oktober 1813 werd Napoleon Bonaparte door de Zesde Coalitie verslagen in de Slag bij Leipzig, de veldslag die ook wel de Grote Volkerenslag wordt genoemd. Nog voordat de laatste Fransen zich uit Nederland hadden teruggetrokken, brachten de Britten de oudste zoon van de laatste stadhouder Willem V naar Scheveningen.
Vertrek Fransen in 1813
Verzetsmuseum Amsterdam

Het Verzetsmuseum in Amsterdam werd in 1984 opgericht. Het museum is gevestigd in de door Abraham Elzas in 1935 ontworpen Lekstraatsynagoge aan de Plantage Kerklaan. De ingang van het museum is schuin tegenover de hoofdingang van Artis. Het museum staat ook vlakbij de Hollandse Schouwburg.
Verzetsmuseum Amsterdam
Vijzelgracht

De Vijzelgracht in Amsterdam werd in 1933 gedempt. De gracht ontstond tijdens de stadsuitbreiding in 1658. De door Philips Vingboons ontworpen wevershuizen aan de Vijzelgracht herinneren aan de textielindustrie. Amsterdam stimuleerde deze bedrijvigheid in de zeventiende eeuw door grond beschikbaar te stellen.
Vijzelgracht
Vinkzicht

Vinkzicht is een woon- en winkelcomplex aan de Kinkerstraat en de Da Costakade in Amsterdam Oud-West. De panden werden ontworpen door architect Johannes Stephanus Driessen (1855-1896). Vinkzicht staat dichtbij de fabriek waar de Lettergieterij Tetterode was gevestigd.
Vinkzicht
Vleeshal aan de Keizersgracht

Jan van der Heyden schilderde tussen 1667 en 1670 een stukje inmiddels verdwenen Amsterdam: De Vleeshal en de brug over de Keizersgracht. We zien dat deze Vleeshal achter de Westerkerk stond. De hoofdingang van de Westerkerk was en is aan de Prinsengracht.
Vleeshal aan de Keizersgracht
Vondelkerk

De Vondelkerk in Amsterdam werd door Pierre Cuypers ontworpen. Men zegt dat hij extra zijn best deed op deze neogotische kerk, waar hij vanuit zijn woonhuis op uitkeek. De kerk werd gefinancierd met een loterij.
Vondelkerk
Vondelpark

Het Vondelpark is ontstaan nadat een groep invloedrijke Amsterdammers in 1864 een comité oprichtte, dat zich ten doel stelde hiervoor geld in te zamelen. Het Vondelpark werd ontworpen door de landschapsarchitect Zocher. In juni 1865 werd het terrein aan de Stadhouderskade geopend.
Vondelpark
Vondelparkpaviljoen

Het Vondelparkpaviljoen werd tussen 1874 en 1881 gebouwd in het Vondelpark in Amsterdam. Het gebouw werd ontworpen door architect Willem Hamer. Hij deed dit in de Italiaanse renaissancistische stijl. Het Vondelparkpaviljoen is een rijksmonument.
Vondelparkpaviljoen
Vrije Universiteit Amsterdam

De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) werd in 1880 gesticht door een groep protestanten onder leiding van de theoloog, journalist en politicus Abraham Kuyper. Kuyper had in 1879 de Anti-Revolutionaire Partij (ARP) opgericht om de stem van de 'kleyne luyden' in de politiek hoorbaar te maken. De vorming van een eigen universiteit was een logisch vervolg.
Vrije Universiteit Amsterdam
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze
gewaardeerde nieuwsbrief schenken wij regelmatig aandacht aan geschiedenis van Amsterdam. Lees
Amsterdam: Stadsgeschiedenis in 150 episoden als u uw bezoek aan Amsterdam wilt voorbereiden of meer wilt weten over de geschiedenis van Amsterdam.
Ontvang elke werkdag
gratis geschiedenis per e-mail
Vervolg uw reis door Amsterdam
Amsterdam Hoofdpagina
ABC van Amsterdam
Leestip
Amsterdam

Ruud van Capelleveen schrijft regelmatig een artikel over de rijke geschiedenis van de hoofdstad van Nederland. In dit e-book verzamelde hij 150 verhalen die zijn grote interesse en betrokkenheid tonen. Deze uitgave over Amsterdam bevat 150 episoden uit de rijke geschiedenis van Amsterdam aan de hand van interessante plaatsen en opmerkelijke verhalen. U kunt de geschiedenis van deze prachtige stad en zijn soms eigenwijze inwoners volgen vanaf de middeleeuwen tot in deze tijd.
Amsterdam
Geschiedenis Nederland

In 'Door de Nederlandse geschiedenis' vertelt Ruud van Capelleveen veel over de Nederlandse geschiedenis: over de moordenaar van Willem van Oranje, Balthasar Gerards, over raadpensionaris Johan van Oldenbarnevelt, die met prins Maurits in conflict raakte, over de invloed van koning Lodewijk Napoleon, die door zijn broer Napoleon Bonaparte aangewezen werd om de Franse belangen te dienen als koning over Nederland, over de Slavenhandel van de WIC en andere belangrijke episodes uit onze vaderlandse geschiedenis.
Door de Nederlandse geschiedenis