AbsoluteFacts.nl

Nederland in de 19e Eeuw

Leestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.

Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Geschiedenis Nederland
Leven in de delta Leven in de delta is een reis door de tijd en door Nederland. De teksten en de vele foto's verduidelijken veel. U ziet Nederland door de ogen van een liefhebber van geschiedenis: beleef het verleden van ons land aan de hand van opzienbarende feiten en mooie verhalen.
Leven in de delta


Nederlandse Kastelen
Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats Met 'Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats' heeft Ben Hendriks een zeer toegankelijke studie geschreven over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.
Nederlandse kastelen


Bekijk onze uitgaven

Geschiedenis

Geschiedenis Extra
Koning Eenoog
Tweede Wereldoorlog
Door de Nederlandse geschiedenis
Leven in de delta

Kastelen

Van motte tot buitenplaats
Kastelen in Nederland

Koninklijk Huis

Máxima
Engelse koningen en koninginnen

Kunst

Kunstbegrip

Lodewijk Napoleon

Lodewijk Napoleon Lodewijk Napoleon zwaaide slechts enkele jaren met zijn scepter over Nederland. In zijn tijd en ook achteraf in bepaalde kringen kreeg Lodewijk nooit de erkenning die hij verdiende. In een korte tijd bracht hij veel veranderingen tot stand.
De invloed van Lodewijk Napoleon

Napoleon in Rusland

Napoleon in Rusland Napoleon Bonaparte trok in juni 1812 met een groot leger naar Rusland. De 'Grande Armée' van Napoleon bestond niet alleen uit Fransen. Ook dienstplichtigen uit de bezette gebieden vochten voor Napoleon in Rusland. Het Franse leger bestond daarom ook uit Italianen, Polen, Pruisen, Zwitsers, Spanjaarden en Nederlanders.
Napoleon in Rusland

1813

Koning Willem I aankomst in Amsterdam In 1813 versloegen Rusland, Oostenrijk en Engeland Napoleon bij Leipzig. In Nederland ontstond een gezagsvacuüm, waarvan Willem van Oranje gebruik maakte. Hij landde op 30 november 1813 in Scheveningen en korte tijd later gekroond als koning Willem I van Nederland.
1813, Landing koning Willem I in Scheveningen

Grondwet 1848

In 1848 werden in een groot aantal Europese landen vorsten aan de kant geschoven. Koning Willem II ontving een brief van zijn dochter Sophie, die in Weimar getuige was van woedende volksmassa's en onlusten. Willem II besloot tot snel ingrijpen. Hij verzocht Johan Rudolf Thorbecke een nieuwe grondwet te schrijven, waarin de macht van de koning aan banden werd gelegd. Voortaan waren de ministers verantwoordelijk voor het doen en laten van de leden van het Huis van Oranje. De Staten Generaal ging het centrum van de macht vormen.
Grondwet 1848
Willem II en de Nederlandse Grondwet van 1848

Cultuurstelsel in Nederlands-Indië

In 1830 werd het cultuurstelsel ingevoerd in Nederlands-Indië. Dit systeem zou tot 1870 blijven bestaan, want Nederland had geld nodig. Onze kolonie Nederlands-Indië moest een winstgevend gebied worden. De bevolking werd verplicht bepaalde gewassen aan het Nederlandse bestuur te geven.
Cultuurstelsel in Nederlands-Indië

Vincent van Gogh

In Nederland schilderde Vincent van Gogh vooral landschappen en boeren bij hun dagelijkse werkzaamheden en huiselijke leven. Hier ontstond zijn beroemdste Hollandse werk 'De Aardappeleters'.
In 1885 reist Vincent van Gogh via Antwerpen naar Parijs waar zijn palet met donkere tonen geleidelijk verandert in heldere kleuren.
Vincent van Gogh

Paul Cézanne

In 1874 deed Paul Cézanne mee aan de eerste tentoonstelling van de impressionisten in de ruimten van de fotostudio van Félix Nadar. Hoewel Cézanne ook deelnam aan de tweede tentoonstelling van de impressionisten, werd er weinig van hem verkocht.
Paul Cézanne