Walhalla
Tekst: Ben Hendriks
Kastelenkenner en auteur van Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats en Kastelen in Nederland
Kastelenkenner en auteur van Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats en Kastelen in Nederland
Walhalla bij Regensburg
Ongeveer tien kilometer ten oosten van Regensburg staat honderden meters boven de Donau de tempel het Walhalla. In de Oudnoorse mythologie is het Walhalla het paradijs van de gesneuvelde helden. Nadat Napoleon in het voorjaar van 1807 Pruissen had onderworpen, vatte Kroonprins Lodewijk van Beieren, die kennelijk een grote bewondering voor Napoleon had, het plan op om grote mannen op de een of andere manier te eren. Hij begon kunstenaars uit te nodigen om marmeren borstbeelden te laten maken van beroemde mensen uit het verleden.Lodewijk
Toen Lodewijk in 1825 koning van Beieren werd, had hij al zestig beelden bij elkaar en begon hij te piekeren waar hij die moest laten. Het moest een groots gebouw worden. Hij had al aan een tempel in de Engelse tuin in München gedacht, maar uiteindelijk werd het een plaats aan de Donau op een hoge heuveltop boven het dorpje Donaustauf. Het werd een Griekse tempel boven een reusachtige trappartij tegen de berghelling, waar zijn beelden hun juiste plaats zouden vinden. Een plaats die van verre te zien is.Reusachtige tempel
Het is een merkwaardig museum geworden. In de reusachtige tempel stonden in 2000 meer dan 125 borstbeelden van belangrijke mannen en vrouwen uit het verleden. Zo zagen we bij voorbeeld Hendrik de Leeuw, Gutenberg, Mozart, Katharina de Grote en Adenauer. Elk jaar kunnen er vijf of zes beelden bijkomen, die zorgvuldig door een speciale commissie worden uitgekozen. Verzoeken voor plaatsing kunnen via het ministerie van Cultuur, Wetenschap en Kunst van Beieren worden ingediend.De belangrijke figuren uit de lage landen zijn goed vertegenwoordigd in het Walhalla, want wij telden er twaalf en dat is toch bijna tien procent van het totaal. Zo zagen wij de borstbeelden van de Nederlanders Herman Boerhaave, Erasmus, Hugo de Groot, Willem van Oranje, prins Maurits van Nassau, Michiel de Ruyter, Maarten Harpertsz. Tromp en stadhouder Willem III van Oranje. Uit de toenmalige zuidelijke Nederlanden zagen we de borstbeelden van de kunstenaars Antoon van Dyck, Jan van Eyck, Peter Paul Rubens en Frans Snyders, een Antwerpenaar, die schilderijen van Rubens voorzag van kleine stillevens.
Borstbeelden en gedenkplaten
Behalve borstbeelden zijn er ook ruim zestig gedenkplaten hoog tegen de muren bevestigd van belangrijke figuren uit het verre verleden waar geen afbeeldingen van bekend zijn. Enkele daarvan zijn Julius Civilis, Alarik, koning der Westgoten, Willibrord en Karel de Grote. Het is toch wel merkwaardig dat Napoleon Bonaparte geen borstbeeld of gedenkplaat in dit Walhalla heeft gekregen.Aan het einde van de beeldenzaal staat een groot standbeeld van koning Lodewijk van Beieren (1786-1868), de bouwheer van het Walhalla.
De tempel is 48 bij 15 meter groot, ongeveer even groot als het Parthenon op de Acropolis in Griekenland. De marmeren borstbeelden zijn tegen de wanden opgesteld in groepen, drie rijen boven elkaar. Daarboven zijn de gedenkplaten tegen de wanden bevestigd.
De opening van het Walhalla vond plaats op 18 oktober 1842.
Steile trappartij
Er wordt overal indringend gewaarschuwd dat de bezoekers (vooral met kinderen) erg voorzichtig moeten zijn als ze zich op de marmeren onderbouw buiten de tempel willen begeven. En inderdaad, als je een beetje last hebt van hoogtevrees, is het niet aan te raden om dicht bij de steile trappartij met 358 treden te komen, want je kijkt hier echt in een grote diepte.We vonden het een heel bijzondere ervaring om het museum te bekijken en om daarboven van het uitzicht over de Donau te genieten, maar we bleven op een verstandige afstand van de trappen.
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief schenken wij veel aandacht aan de geschiedenis van Duitsland en de mooiste plekjes in dit land. Lees Duitsland: Geschiedenis en Wetenswaardigheden als u uw vakantie in Duitsland wilt voorbereiden of meer wilt weten over de geschiedenis van dit interessante land.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Lees verder: geschiedenis Duitsland
Geschiedenis DuitslandLeestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Duitsland
In 'Duitsland: Geschiedenis en wetenswaardigheden' verzamelde Ruud van Capelleveen 150 verhalen die blijk geven van zijn fascinatie voor Duitsland. De onderwerpen in deze uitgave gaan over de geschiedenis van onze oosterburen. Duitsland was eeuwenlang een lappendeken van staatjes en koninkrijkjes. Niet veel Nederlanders weten dat Duitsland pas in 1871 door Otto von Bismarck tot een eenheid werd gesmeed. In deze uitgave staan 150 interessante en fraai geïllustreerde verhalen met wetenswaardigheden over de geschiedenis van Duitsland.Duitsland
Geschiedenis Nederland
In 'Door de Nederlandse geschiedenis' vertelt Ruud van Capelleveen veel over de Nederlandse geschiedenis: over de moordenaar van Willem van Oranje, Balthasar Gerards, over raadpensionaris Johan van Oldenbarnevelt, die met prins Maurits in conflict raakte, over de invloed van koning Lodewijk Napoleon, die door zijn broer Napoleon Bonaparte aangewezen werd om de Franse belangen te dienen als koning over Nederland, over de Slavenhandel van de WIC en andere belangrijke episodes uit onze vaderlandse geschiedenis.'Door de Nederlandse geschiedenis' is een bundeling van de beste artikelen van Ruud van Capelleveen over de geschiedenis van Nederland.
Door de Nederlandse geschiedenis
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.