Zoek in Kastelen Nederland
Huize De Paauw

Het gemeentehuis van Wassenaar is in een schitterend classicistisch pand gehuisvest. Het is nooit een kasteel geweest, maar het is zijn geschiedenis begonnen als een buitenhuis. In 1556 laat mr Cornelis Arentsz. van der Dussen op een terrein, ter grootte van circa 9 ha een huis bouwen dat hij Te Pau noemde. In de loop van zijn leven kocht hij er wat gronden bij; Van der Dussen bouwde zo aan een uitbreiding van zijn huis en terreinen.
Huize De Paauw
Padevoort te Zeddam

De Padevoort is geen kasteel en zeker niet, zoals het in een advertentie op 13 mei 1978 in een bekend ochtendblad werd omschreven: "Een der fraaiste kastelen van Nederland". Het wordt soms wel een havezate genoemd, maar eigenlijk kan hoogstens van een edelmanswoning worden gesproken, maar dan wel van een mooie woning.
Padevoort te Zeddam
Paleis Op Den Dam

In de zeventiende eeuw had Amsterdam een nieuw stadhuis nodig. Omdat Amsterdam in die tijd een belangrijk handelscentrum was, moest het nieuwe stadhuis dat de wereld laten zien. Alle belangrijke kunstenaars van die tijd werden bij de bouw betrokken. Jacob van Campen was een vooraanstaand architect. Hij ontwierp het gebouw en de meeste versieringen van de gevels.
Paleis Op Den Dam Amsterdam
Slot Peelland te Deurne

Het slotje Peelland werd ook wel het Oud of Klein kasteel van Deurne genoemd. Het kasteel was er al voor het jaar 1400. Het enige originele overblijfsel van het Slot van Peelland is de grote vierkante toren, die nu tussen twee aanbouwen in staat en in de achttiende eeuw werd verbouwd. Deze toren schijnt de toegangspoort te zijn geweest tot een groot slotcomplex, dat hier in vroeger eeuwen gestaan zou hebben, maar daar is niet zoveel van bekend.
Peelland te Deurne
Kasteel Persingen

Persingen is misschien wel het kleinste dorpje in Nederland, want er staan slechts enkele huizen en een kerkje. In een weiland ten zuidoosten van het kerkje, kan men nog zien dat hier vroeger een groter gebouw moet hebben gestaan. Dat was het kasteel van Persingen.
Kasteel Persingen
Piloersema of Hamsterborg

Het heeft niet veel gescheeld of de Groningse borg Piloersema of Hamsterborg was verdwenen. In de jaren negentig van de vorige eeuw verkeerde de borg in slechte staat. Er moest toen een deel van het grondbezit verkocht worden om een restauratie te kunnen bekostigen.
Piloersema of Hamsterborg
Kasteel Poederoijen

Ten oosten van het dorp Poederoijen in de provincie Gelderland stond al rond 870 een kasteel. Kasteel Poederoijen werd gebouwd door Boudewijn II van Heusden. Het kasteel lag op een strategische plaats tussen Brabant, Gelderland en Holland.
Kasteel Poederoijen
De Ploen in Duiven

Op een steenworp afstand van het huis de Magerhorst in Duiven ligt de voormalige havezate De Ploen. Op de plaats, waar tot 1836 de havezate de Ploen heeft gestaan, staat sinds die tijd alleen een boerderij. De boerderij ligt aan de noordzijde van het dorp Duiven in de Liemers in Gelderland.
De Ploen in Duiven
Poelwijk in Gendt

Opzij van een woonhuis in Gendt in de Over Betuwe staat een oude kasteeltoren. De toren stamt uit de vijftiende eeuw en is een mooi voorbeeld van de bouwkunst uit die tijd. De toren van Poelwijk is na zijn ontstaan wel sterk verbouwd.
Poelwijk te Gendt
Poelwijk te Oud-Zevenaar

In Oud-Zevenaar ligt op de plaats van de voormalige havezate Poelwijk, ten zuiden van de spoorlijn, zuidoostelijk van het stadscentrum van Zevenaar, een fraaie boerderij, die eveneens Poelwijk heet. Op de plaats van de huidige boerderij stond vroeger de havezate Poelwijk.
Poelwijk te Oud-Zevenaar
Prinsenhof in Haarlem

Omstreeks het midden van de dertiende eeuw bouwden de graven van Holland het Gravensteen. Het werd gebouwd op een in het Spaarne uitstekende landtong, die het mogelijk maakte tol te heffen. Die tolheffing was een van de rechten die de graven van Holland bezaten. Dit Gravensteen was gebouwd op een vroonhof, die het bezit was van de graven.
Gravenzaal en Prinsenhof in Haarlem
Prinsenhof te Delft

Aan het Sint Agathaplein 1 in Delft, in het hartje van de stad, ligt de Prinsenhof. In de Prinsenhof bevindt zich een Oranjemuseum, dat voor het publiek toegankelijk is. Het Prinsenhof is uiteraard geen kasteel, maar men zou het een paleisje kunnen noemen, omdat de Vader des Vaderlands hier gewoond en gewerkt heeft.
Prinsenhof te Delft
Purmerstein

In Purmerend in Noord Holland stond ooit een groot kasteel. Tegenwoordig is er niets meer van te zien, hoewel er omstreeks 1970 nog opgravingen werden verricht, waarbij een deel van kasteel Purmerstein, de noordoostelijke hoek, kon worden onderzocht.
Purmerstein
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze
gewaardeerde nieuwsbrief schenken we veel aandacht aan kastelen. Lees
Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.
Ontvang elke werkdag
gratis geschiedenis per e-mail
Leestip
Kasteelgeschiedenis

Met
'Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats' heeft Ben Hendriks een zeer toegankelijke studie geschreven over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.
Kastelen: Van motte tot buitenplaats
Nederlandse Kastelen

Met 'Kastelen in Nederland' laten wij u genieten van de rijkdom van onze vaderlandse geschiedenis en in het bijzonder van de prachtigste en interessantste kastelen en huizen in Nederland.
Dankzij de vele illustraties is de uitgave 'Kastelen in Nederland' ook een kijkspel. Hierdoor krijgt u niet alleen een goede indruk hoe het kasteel in het Nederlandse landschap staat, maar wordt u ook geattendeerd op de uiterlijke bouwkundige bijzonderheden.
Kastelen in Nederland