Zoek in Kastelen Nederland
Olde Huys in Vollenhove

In Vollenhove stonden vroeger twee kastelen en enkele havezaten. Van de twee kastelen is er alleen nog een ruïneus stukje over van de Toutenburg. Het andere, veel oudere en meer bekende kasteel het Olde Huys is geheel verdwenen.
Olde Huys in Vollenhove
Oldengaerde

In het Drentse Dwingeloo stonden ooit vier havezaten. Daar was Oldengaerde er één van. De andere waren de verdwenen havezaten Batinge en Entinge en het nog bestaande huis Westrup. Oldengaerde ligt enkele killometers ten zuidwwesten van het centrum van Dwingeloo aan de weg naar Ansen en Ruinen.
Oldengaerde
Oldruitenborgh

In de vijftiende eeuw liet de toenmalige schout van Vollenhove zich een huis bouwen aan de zuidzijde van het centrum in Vollenhove. Die schout heette Egberts Pelgrim van Ruthenberghe. Het huis kreeg zijn naam en werd later Oldruitenborgh genoemd.
Oldruitenborgh in Vollenhove
Ontvangershuis Assen

Het Ontvangershuis in Assen is geen kasteel, geen havezate en zelfs geen riddermatig huis. Wel is het een bijzonder pand, want het wordt ook wel de Prinsenhof genoemd.
Ontvangershuis Assen
Kasteel Ooijen

Jarenlang heeft het kasteel Ooijen, tussen het piepkleine Limburgse plaatsje Ooijen en het dorp Broekhuizenvorst een marginaal bestaan geleid. Het begon te vervallen, terwijl de camping er omheen bruiste van leven. Ten slotte kon in 2002 met een restauratie worden begonnen, zodat er nu in het oorspronkelijke kasteel tien luxe appartementen zijn ontstaan, die voor vakantiegangers, die minder op kamperen zijn ingesteld, een tegen de regen beschermde omgeving kunnen bieden.
Kasteel Ooijen
Slot Oostende in Goes

Het slot Oostende in Goes, waar maar enkele elementen van over waren, is na lange tijd weer zichtbaar geworden. Al lange tijd staat er op een deel van de kasteelplaats een café, later café-restaurant. Er naast stond een bioscoop, die werd gesloopt. Op de open ruimte werden opgravingen verricht, die bijzonderheden over het slot prijs gaven.
Slot Oostende in Goes
Burcht van Oostvoorne

De burcht van Oostvoorne ligt in het centrum van Oostvoorne, een plaats in Zuid-Holland op het voormalige eiland Voorne. Oostvoorne maakt nu deel uit van de gemeente Westvoorne.
Burcht van Oostvoorne
Paleis Op Den Dam

In de zeventiende eeuw had Amsterdam een nieuw stadhuis nodig. Omdat Amsterdam in die tijd een belangrijk handelscentrum was, moest het nieuwe stadhuis dat de wereld laten zien. Alle belangrijke kunstenaars van die tijd werden bij de bouw betrokken. Jacob van Campen was een vooraanstaand architect. Hij ontwierp het gebouw en de meeste versieringen van de gevels.
Paleis Op Den Dam Amsterdam
Oranjewoud

Onder de rook van Heerenveen, staat nu aan de oostzijde van het dorpje Oranjewoud een bescheiden landhuis op de plaats waar vroeger een riant buitenhuis moet hebben gestaan.
Oranjewoud
Oude Loo in Apeldoorn

Zoals zoveel kastelen is kasteel Het Oude Loo waarschijnlijk ook ontstaan uit een boerenhuis. Al in het begin van de vijftiende eeuw stond op de plaats van het huidige kasteel een boerenhoeve. Omstreeks het midden van de vijftiende eeuw slaagde de edelman Gerrit van Rijswijk er in de oude hertogelijke aanspraken op de boerenhoeve uit te schakelen en van het Loo een soort heerlijkheid te maken, een vrij eigen bezit.
Oude Loo in Apeldoorn
Oud-Herlaer

Kasteel Oud-Herlaer, dat wellicht al uit de elfde eeuw stamt, werd gesloopt omstreeks 1840. Niet lang daarna kwam de terp waarop het kasteel had gestaan in het bezit van de familie Van den Berselaar.
Oud-Herlaer
Oud-Kalslagen

In het centrum van het huidige Alphen aan den Rijn werd al in de vijftiende eeuw een hof gesticht dat de naam Oud-Kalslagen kreeg. De hofstede werd voor het eerst genoemd in 1438. Het huis was toen in het bezit van Willem van Alkemade IJsbrandtsz., die later werd opgevolgd door het gezin van Floris van Buschuysen en zijn kinderen.
Oud-Kalslagen
Kasteel Oud-Poelgeest
Kort na 1300 ontstond in Oegstgeest een huis dat uitgroeide tot het huidige kasteel Oud-Poelgeest. Het was toen gelegen in een gebied, 'omzoomd door moerassen en poelen'.
Kasteel Oud-Poelgeest
Oud-Rande in Diepenveen

In Diepenveen, enkele kilometers ten noorden van Deventer, lag ooit de oude havezate Oud-Rande. Het eerste huis werd gebouwd omstreeks 1580 door Willem van Doetinchem, die schout van Deventer was.
Oud-Rande in Diepenveen
Kasteel Oud-Wassenaar

In Wassenaar staat sinds het einde van de negentiende eeuw het 'kasteel' Oud-Wassenaar. Het verving een ouder zomerverblijf. Dit oude buiten werd in de eeuwen daarvoor Hoogwoude of Hoogwolde genoemd. Tegen het einde van de achttiende eeuw ontstond hier het eerste huis, dat meer was dan een boerderij. Het buitentje ging door vele handen tot het in 1845 werd verkocht aan de staatsman en historicus mr. Guillaume Groen van Prinsterer (1801-1876).
Kasteel Oud-Wassenaar
Oudegein

Al in 1217 stond een woontoren op de grens van Jutphaas en Vreeswijk. Ter onderscheiding van de dorpsnaam werd dit kasteel Aldegeyn of Oudegein genoemd. De woontoren werd na een verwoesting in 1225 herbouwd en later uitgebreid tot een burcht met zware muren.
Oudegein
Oude Tempel in Beuningen

Ingekapseld in een woonwijk ten zuidwesten van het centrum van Beuningen in Gelderland staat een woning, een voormalige boerderij, waarvan een voorganger in de achttiende eeuw gebouw werd. In de zeventiende eeuw stond hier een edelmanshuis, dat was gebouwd op de fundamenten van een kasteel.
Oude Tempel in Beuningen
Kasteel d'Oultremont

Waarschijnlijk al ver voor de vijftiende eeuw werd op het landgoed van het huidige kasteel d'Oultremont het kasteel van Drunen gebouwd. Dit was een groot complex dat uit verschillende gebouwen bestond.
Kasteel d'Oultremont
Landgoed Overcinge

Overcinge is een prachtig landgoed in Havelte in Drenthe, gelegen aan de Linthorst Homanlaan 1. De naam stamt waarschijnlijk van de oude naam Overessinge, waaruit duidelijk blijkt dat de ligging van het goed 'over de es' was. Overcinge is nooit een havezate geweest.
Landgoed Overcinge
Kasteel Oyen

Voor Kasteel Oyen te Lith ligt een landhoofd, waar in vroeger dagen een brug naar de voorburcht van het kasteel leidde. De brug is verdwenen, maar op het landhoofd staat een informatiebord, waarop u de nodige wetenswaardigheden over Kasteel Oyen aantreffen.
Kasteel Oyen te Lith
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze
gewaardeerde nieuwsbrief schenken we veel aandacht aan kastelen. Lees
Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.
Ontvang elke werkdag
gratis geschiedenis per e-mail