Zoek in Kastelen Nederland
De Gelder in Wijhe

De Gelder in Wijhe was een statig kasteel in Overijssel. De bekendste eigenaar van dit landgoed was de patriot Frederik Gijsbert van Dedem. Op het schitterende landgoed herinneren twee kanonnen aan deze markante bewoner.
De Gelder in Wijhe
Gelderse Toren

De Gelderse Toren in Spankeren staat dicht bij de IJssel, rechts van de weg van Dieren naar Brummen. Vanaf deze weg is het gebouw meestal redelijk te zien, maar in de zomer wordt de Gelderse toren veelal aan het oog onttrokken door de weelderige begroeiing van de bomen rond het kasteel en vooral die van de oprijlaan. Vanaf de IJsseldijk in Rha, op de andere oever van de IJssel, is de Gelderse toren meestal beter waarneembaar, zij het van grotere afstand.
Gelderse Toren
Kasteel Geldrop

Kasteel Geldrop is al bekend uit het begin van de vijftiende eeuw; toen werd er gesproken van een huis met een voorburcht, maar het schijnt al in de veertiende eeuw te zijn gebouwd. Het kasteel was in de vijftiende eeuw in het bezit van de heren van Geldrop, die het kasteel in leen hadden gekregen van de hertog van Gelre.
Kasteel Geldrop
Kasteel Gemert

Tot de Fransen in Nederland kwamen in 1794 was kasteel Gemert een bolwerk van de Duitse Orde. De Franse troepen maakten echter een einde aan dit jarenlange bezit. Ze bezetten het kasteel onder leiding van generaal Oudinot. Hij was de opperbevelhebber van de Franse troepen in Noord-Brabant. De bewoning door de Franse troepen zorgde er bijna voor dat het kasteel er aan ten onder ging, want de gebouwen werden volledig uitgewoond.
Kasteel Gemert
Kasteel van Gendt

De oudste vermelding van het kasteel van Gendt in een akte stamt uit het jaar 793. In dit document worden Walter en Richlint genoemd die een hoeve met de bijbehorende gebouwen aan het klooster van Lorsch schenken.
Kasteel van Gendt
Genneperhuis

Op een strategische plaats, ten westen van Gennep in Noord-Limburg, bij het punt waar het riviertje de Niers in de Maas uitmondt, liggen nu nog resten van het eens zeer zwaar beveiligde kasteel, het Genneperhuis.
Genneperhuis
Kasteel Geysteren

Tot het rampjaar 1944 lag het trotse kasteel Geysteren aan de Maas in Noord-Limburg ten oosten van Venray bij het plaatsje Geijsteren. Het kasteel stond op een kunstmatige heuvel, zodat de voeten bij hoge waterstanden in de Maas droog gehouden konden worden.
Kasteel Geysteren
Kasteel van Gouda

Op de oudste afbeelding van het kasteel van Gouda op een stadskaart van Jacob van Deventer uit 1559 is te zien dat het kasteel aan de Hollandsche IJssel bij de uitmonding van de rivier de Gouwe stond. Een voorloper van dit kasteel werd in de veertiende eeuw gebouwd in opdracht van Jan van Blois.
Kasteel van Gouda
Kasteel Goedenraad

Kasteel Goedenraad is tegenwoordig in het bezit van de Stichting Limburgs Landschap. Maar helaas, omdat het kasteel en de kasteelboerderij door enkele gezinnen wordt bewoond en hun privacy geëerbiedigd moet worden, is noch de kasteelboerderij, noch het kasteel, noch het park te bezichtigen.
Kasteel Goedenraad
Kasteel van Grave

Het stadje Grave was eeuwenlang een vesting, maar in de negentiende eeuw werd de vesting opgeheven en werden de vestingwerken gesloopt. Een van de overgebleven onderdelen van de vesting is het bastion de Kat tegenover de Hampoort in het zuidwesten van het centrum van Grave. Op die plaats stond vroeger de hoofdburcht van het kasteel Grave.
Kasteel van Grave
Gravenzaal en Prinsenhof in Haarlem

Omstreeks het midden van de dertiende eeuw bouwden de graven van Holland het Gravensteen. Het werd gebouwd op een in het Spaarne uitstekende landtong, die het mogelijk maakte tol te heffen. Die tolheffing was een van de rechten die de graven van Holland bezaten. Dit Gravensteen was gebouwd op een vroonhof, die het bezit was van de graven.
Gravenzaal en Prinsenhof in Haarlem
Poortje van Groenestein

Even ten oosten van het landgoed Sandenburg staat dicht langs de weg van Nederlangbroek naar Overlangbroek een fraai stenen poortje, opgemetseld op een stenen boogbrug. Het poortje dateert uit 1617 en werd in de vorige eeuw gerestaureerd. Boven de poortingang is het wapen van De Ridder van Groenesteyn aangebracht.
Poortje van Groenestein
Kasteel Groot Buggenum

Het kasteel Groot Buggenum staat aan de Loorderstraat even buiten het centrum van het Limburgse dorp Grathem. Het huidige Groot Buggenum met de gepleisterde witte muren werd in 1971 aangekocht door architect H. Hentrick. Hij schonk het huis aan het begin van deze eeuw aan de provincie Limburg.
Kasteel Groot Buggenum
Groot Poelgeest

Van het kasteel Groot Poelgeest te Koudekerk aan de Rijn, dat ook wel Huis te Horn wordt genoemd, is niet veel meer over. De plaats, waar het kasteel ooit heeft gestaan is nog min of meer zoals die in het verleden was. Op de plaats waar de Luttike Rijn in de Oude Rijn uitmondt ligt nog een eiland, waarop het vroeger zo machtige slot heeft gestaan. Op dit eiland staat, als enige overblijfsel van het vroeger grote kasteel, een achthoekig torentje, dat een rest is van het vroegere poortgebouw.
Kasteel Groot Poelgeest
Grubbenvorst

Kasteel Grubbenvorst is tot driemaal toe verwoest. Het wordt al eeuwen Het Gebroken Slot genoemd. En dat is zeer begrijpelijk als je de resten ziet, want veel is er niet meer van over. Er staan nog enkele brokstukken op de burchtheuvel, dicht langs de Maas.
Grubbenvorst
Grunsfoort

Als grensversterking tegen Jan van Chatillon, de graaf van Blois, die in onder meer in de aangrenzende landsdelen een belangrijke positie had opgebouwd, werd omstreeks 1372 door Gelre in Renkum het kasteel Grunsfoort gebouwd. Omstreeks 1337 lag hier, waarschijnlijk wat westelijker van de Grunsfoort, het goed 'In Cortenbergh', dat veel later werd verbouwd tot het Oranje Nassau's Oord.
Grunsfoort
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze
gewaardeerde nieuwsbrief schenken we veel aandacht aan kastelen. Lees
Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.
Ontvang elke werkdag
gratis geschiedenis per e-mail