Zoek in Kastelen Nederland
Dekema State in Jelsum

Slechts enkele kilometers ten noorden van Leeuwarden, aan de weg naar Stiens, ligt het dorpje Jelsum. Juist ten zuiden van het centrum van dit dorpje ligt al eeuwenlang de Dekema State. Het huis is fraai omgeven door grachten, lanen, boomgroepen en boomgaarden.
Dekema State in Jelsum
Den Berg in Dalfsen

Huis Den Berg in Dalfsen is een van die statige edelmanshuizen, waarvan er in Overijssel verscheidene staan. Het huis ligt ten zuiden van de Overijsselse Vecht, op korte afstand van Dalfsen, nabij de buurtschap Millingen.
Den Berg in Dalfsen
Den Ham te Vleuten

Als je per trein van Utrecht naar het westen reist, dan kan het haast niet missen of je ziet de Hamtoren staan, juist ten noorden van de spoorbaan. De Hamtoren staat ten westen van het plaatsje Vleuten dicht bij de spoorlijn. De Hamtoren is het restant, maar wel een imponerend restant, van een oude middeleeuwse burcht, zoals er zo veel waren in het Utrechtse landschap.
Den Ham te Vleuten
Groot Kasteel Deurne

Het Groot of Nieuw kasteel te Deurne werd voor het eerst vermeld in het midden van de vijftiende eeuw. In de zeventiende eeuw werd het nog uitgebreid. Op de zuidoosthoek stond een forse vierkante toren, aan de andere zijde had het kasteel uitgekraagde torentjes. De eerste bewoners van het kasteel waren de heren van Deurne, die aanvankelijk in het huidige Slotje van Peelland hebben geresideerd.
Groot Kasteel Deurne
Dever te Lisse

Het Huys Dever staat er weer in de vorm zoals de woontoren ooit is ontstaan. Misschien was de toren in een grijs verleden een houten toren, die later door een bakstenen toren vervangen werd, maar het aanzien van Dever was vroeger vermoedelijk hetzelfde als nu. Niet alleen in de kuststreek, maar in heel Nederland was de woontoren in de middeleeuwen een gewoon verschijnsel. Veel huidige kastelen zijn na hun ontstaan als woontoren uitgebouwd door er behuizingen tegenaan te bouwen. In sommige kastelen is de woontoren nu zo ingebouwd, dat hij nog maar met moeite te herkennen is.
Dever te Lisse
Huize Diepenheim

De bisschop van Utrecht, Johan van Diest, was rond 1300 landsheer van Overijssel. Omdat de huidige provincie Utrecht veelal Het Sticht werd genoemd, noemde men Overijssel het Oversticht. Hij had veel geld geïnvesteerd om heel Twente aan zijn bezit te kunnen toevoegen en voor het laatste deel, de heerlijkheid Diepenheim, was hij bereid extra diep in de buidel te tasten.
Huize Diepenheim
Hof te Dieren

Het park van het Hof te Dieren staat enkele malen per jaar open voor het publiek. Niet dat er veel over is van het voormalige kasteeltje de Hof te Dieren, maar het park is fraai om in te wandelen en er zijn toch nog wel enkele herinneringen aan het voormalige huis te vinden.
Hof te Dieren
Huis Dijck te Oud-Dijk

Het eerste huis Dijck dateert al van voor 1346, toen het in de kronieken werd beschreven als de gehele hofstede, waar zijn huis op staat en die ligt in Didam voor de dijk. De afleiding van de naam is dus geen verrassing.
Huis Dijck te Oud-Dijk
Dijksterhuis

Dijksterhuis werd in de veertiende eeuw gebouwd op een buitendijkse zandplaat in de Waddenzee. Door inpoldering kwam de Groningse borg later binnendijks te liggen. De borg was in de middeleeuwen een bekend roofriddernest waar zeerovers woonden.
Dijksterhuis
Dikke Tinne in Hattem

In de Gelderse plaats Hattem staan de restanten van een destijds indrukwekkend kasteel dat in gebruik was bij de hertogen van Gelre. Aan de achterzijde van 't Spookhuys zijn nog enkele muurresten van de voorbucht van de Dikke Tinne te zien.
Dikke Tinne in Hattem
Dirks Steenhuis Warmond

Warmond kende in de middeleeuwen zes kastelen. De meeste zijn echter al lang verdwenen. Een van die verdwenen kastelen was Dirks Steenhuis. Dit kasteel lag aan het einde van de Oude Dam, even ten westen van het klooster Mariënhave.
Dirks Steenhuis Warmond
Kasteel Doenrade

Links van de weg van Sittard naar Heerlen ligt, niet ver voor Amstenrade het kasteel Doenrade. Het kasteel heeft in de twintigste eeuw een groot aantal zeer uiteenlopende bewoners gekend. De laatste particuliere bewoner van kasteel Doenrade vermaakte het kasteel aan een stichting, die door hem zelf was opgericht om de toekomst van het kasteel min of meer zeker te stellen.
Kasteel Doenrade
Dommelrode

Kasteel Dommelrode dateert uit de zestiende eeuw. Het is dus een jong kasteel. In de begintijd werd dit kasteel De Bocht genoemd, omdat het gebouwd werd in een bocht van de Dommel. Het behield de naam De Bocht zelfs nog tot 1756. Of Dommelrode werd gebouwd door de schout van Peelland is niet zeker, maar wel zeker is het dat het toen al bestaande kasteel rond 1600 verkocht werd aan jonkheer Marcus van Gerwen, die inderdaad kwartierschout van Peelland was.
Dommelrode of De Bocht te Sint Oedenrode
Huis Doorn

De Duitse Keizer Wilhelm II moest tegen het einde van de Eerste Wereldoorlog, in 1918, Duitsland verlaten. Hem was door één van zijn generaals de gehoorzaamheid opgezegd. Bij graaf Bentinck op het kasteel Amerongen in Nederland vond hij aanvankelijk onderdak.
In 1920 kocht de ex-keizer Huize Doorn aan.
Huis Doorn
Doornenburg

De 'Stichting tot behoud van de Doornenburg' werd op initiatief van Dr. J.H. van Heek, de bekende Twentse textielmagnaat, opgericht. In 1936 schonk de Heer van Heek, die het kasteel gekocht had van baron Van der Heyden het kasteel aan deze stichting.
Doornenburg
Kasteel De Doorwerth

De jaren 1672 en 1673 waren trieste jaren voor de Nederlandse kastelen. Franse troepen trokken door ons land en hielden in vele delen van het land huis. Ze verwoestten vele middeleeuwse kastelen. Een aantal daarvan werd weer in het begin van de achttiende eeuw opgebouwd. Daarom hebben verscheidene Nederlandse 'kastelen' nu een achttiende eeuws uiterlijk. Kasteel Doorwerth was in die tijd het eigendom van een Deense edelman, Anton, rijksgraaf van Aldenburg.
Kasteel De Doorwerth
Drakensteyn

Kasteel Drakensteyn (ook wel geschreven als Drakestein, Drakenstein of Drakensteijn), aan de rand van het dorpje Lage Vuursche bij Baarn, werd vooral bekend toen de toenmalige prinses Beatrix het in 1963 ging bewonen. Zij had Drakensteyn in 1959 verworven.
Drakensteyn
Huis te Druten

Westelijk van het centrum van het dorp Druten, dat soms liefdevol 'het Haagje van Maas en Waal' werd genoemd, lag vroeger het Huis te Druten. Het huis, een klein kasteel, zoals het in de achttiende eeuw door enkele topografische tekenaars werd afgebeeld, was nog niet oud, want het werd pas omstreeks 1648 gebouwd door Hendrik Schenk van Nijdeggen.
Huis te Druten
Duivenvoorde te Voorschoten

Kasteel Duivenvoorde is een van de oudere kastelen van Zuid-Holland. Het kasteel wordt al genoemd in 1226. Het merkwaardige van dit kasteel is dat het nooit verkocht is. Het is altijd door vererving op anderen en andere geslachten overgegaan, soms via de vrouwelijke lijn. En dat kan van maar weinig kastelen in Nederland gezegd worden.
Kasteel Duivenvoorde
Dukenburg

In wijk Dukenburg, in het zuidwesten van de stad Nijmegen, is al vele jaren het restaurant de Dukenburg een begrip. Het restaurant is gevestigd in de oorspronkelijke oranjerie van het oude kasteel Dukenburg dat hier ooit stond.
Dukenburg
Duno of Hunneschans in Heveadorp

Op het landgoed Duno in Heveadorp in de gemeente Renkum, stond tot in de negentiende eeuw een landhuis, dat was gebouwd in opdracht van Mr. A.F.O. Bombé Vatebender, die het landgoed in erfpacht had verkregen. Hij noemde zijn huis Duunoog. Een volgende eigenaar liet de oude villa vervangen; dit huis kreeg de naam Duno. In 1931 kwam het landgoed in handen van Het Geldersch Landschap. Het landgoed ligt op een stuwwal, van waar men een schitterend uitzicht heeft over het Rijndal en de Betuwe.
Duno of Hunneschans
Kasteel Dussen

Kasteel Dussen is een echt middeleeuws kasteel. Het is een compact bouwblok, dat bestaat uit drie vleugels op een vrijwel vierkant oppervlak. Tegen de noordzijde zijn twee zware ronde torens gebouwd, waartussen een poort, die toegang geeft tot een kleine binnenplaats. Alleen de kelderverdieping dateert nog uit de stichtingstijd, de veertiende eeuw. Het kasteel is geheel omgracht en is bereikbaar via een stenen toegangsbrug. Op het terrein voor het huidige kasteel lagen vroeger bijgebouwen, maar deze zijn in de twintigste eeuw onder de slopershamer gevallen.
Kasteel Dussen
Kasteel Duurstede

Dichtbij de Lekdijk in Wijk bij Duurstede liggen in een fraai park de resten van het vroegere kasteel Duurstede. Er zijn nog twee torens over van het eens zo trotse en grootse kasteel. Dat zijn de ruïneuze resten van de vierkante donjon en een weer in goede staat gebrachte ronde toren. Samen staan ze op een eiland in de voormalige grachten.
Kasteel Duurstede
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze
gewaardeerde nieuwsbrief schenken we veel aandacht aan kastelen. Lees
Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.
Ontvang elke werkdag
gratis geschiedenis per e-mail