Zoek in Kastelen Nederland
Het Saasveld

Voor het eerst was er sprake van Saasveld in 1361 toen de Utrechtse bisschop het kasteel belegerde. Godeke van Saterslo was toen de eigenaar van het kasteel. De Saterslo's waren kennelijk afkomstig uit een belangrijk edelmansgeslacht.
Het Saasveld
Sandenburg

Kort voor 1400 en wellicht al eerder, werd begonnen met de bouw van het huis Sandenburg, dat in later jaren zou uitgroeien tot een ridderhofstad. De stichter was zeer waarschijnlijk een lid van de familie Van Zijl, een familie, die veelvuldig in de akten uit die tijd genoemd wordt als bezitter van gronden in deze omgeving.
Sandenburg te Wijk bij Duurstede
Kasteel Schaesberg

Eeuwenlang stond kasteel Schaesberg in het dal van Caumerbeek in de gemeente Landgraaf in de provincie Limburg leeg. Het gevolg was dat het huis langzaam tot een ruïne verviel.
Kasteel Schaesberg
Herbouwproject Schaesberg
De Schaffelaar te Barneveld

De oudste bekende beziter van dit kasteel was Floris van Hackfort, die leefde voor 1600. Via zijn kleindochter kwam het kasteel in handen van Nicolaas Vijgh en vervolgens vererfde het op een familie van Essen.
De Schaffelaar te Barneveld
Schagen

Iemand, die de resten van het kasteel van Schagen uit de laatste decennia kent, weet dat er van het oude kasteel niets meer is overgebleven dan twee hoektorens van de voorburcht. In een van de torens was een museumpje ondergebracht, maar beide torens werden min of meer aan het zicht onttrokken door de bomen en struiken, die in een wat onduidelijk parkje groeiden.
Kasteel Schagen
Kasteel Schaloen

In 1986 werd kasteel Schaloen bij Valkenburg gekocht door de familie Bot. De nieuwe eigenaar ging wonen in het hoofdgebouw. De voorburcht, de stallen en andere bijgebouwen werden ingericht als horecaonderneming.
Kasteel Schaloen bij Valkenburg
Scherpenzeel

Het huidige huis Scherpenzeel is geheel omgracht, maar je kunt echt niet meer spreken van een kasteel, want de weerbaarheid van een kasteel is niet meer eigen aan het huidige huis, dat er overigens nog best goed uitziet.
Het huis werd in de negentiende eeuw geheel herbouwd in de toen in zwang zijnde neo-tudorstijl, zoals dat met meer huizen in Nederland is gebeurd.
Kasteel Scherpenzeel
Schierstins
De Schierstins (Fries: Skierstins) te Veenwouden is een verdedigbaar gebouw in de vorm van een toren. Dit type 'kastelen' komen ook in andere provincies voor. Ook daar was een dergelijke toren veelal het begin van een kasteel, hoewel vele torens het nooit zover gebracht hebben.
Schierstins Veenwouden
Schuilenburg te Hellendoorn

De meest beruchte bewoner van de Schuilenburg was ongetwijfeld Zweder van der Schulenborg. Deze Zweder was afkomstig van de Schuilenborch bij Wisch onder Terborg in het Gelderse. Of je hem een echte roofridder kunt noemen is twijfelachtig, maar hij viel wel kooplieden uit verschillende Overijsselse steden lastig. Zijn manier om tol te heffen misschien, want de Schuilenburg bij Hellendoorn, was gelegen aan een belangrijke weg, die de Regge kruiste op het punt waar de Schuilenburg gebouwd was.
Schuilenburg te Hellendoorn
Singraven

Het Twentse huis Singraven heeft in Nederland de langste toegangslaan naar het huis. De laan is ongeveer een kilometer lang, Deze laan heet nu de Kasteellaan. Het is een zijweg van de weg tussen Ootmarsum en Denekamp. Vroeger lag hier de officiële ingang naar het huis Singraven, maar hij wordt in de praktijk niet meer gebruikt.
Singraven
Jachtslot Sint Hubertus

Het Jachtslot Sint Hubertus is het centrum van vele geheimzinnige activiteiten in de 285e aflevering van Suske en Wiske van Willy Vandersteen. Het album heet "Verraad op de Veluwe" en verscheen enkele jaren geleden bij de Standaard uitgeverij in Antwerpen. Met betrekking tot het jachtslot Sint Hubertus word je echter door dit album niets wijzer, daarvoor is andere literatuur nodig.
Jachtslot Sint Hubertus
Sjuxmastate te Waaxens

Als je van Holwerd, waar de boten naar Ameland vertrekken in zuidwestelijke richting rijdt, zie je direct bij het bord voor de dorpskom van Waaxens een oud poortgebouwtje.
Dit is alles wat er rest van de oude Sjuxmastate (ook wel geschreven als Sjucksmastate).
Sjuxmastate te Waaxens
De Slangenburg

Kasteel De Slangenburg bij Doetinchem ziet er wel niet zo erg middeleeuws meer uit, maar het heeft als geheel toch wel het uiterlijk, zoals we dat van een echt kasteel mogen verwachten. Zoals het zich nu vertoont dateert het grotendeels uit de vijftiende eeuw, maar de Slangenburg werd in de zeventiende eeuw sterk verbouwd. Het bestaat uit een omgracht hoofdgebouw, met daarvoor een eveneens omgrachte voorburcht.
Slangenburg te Doetinchem
Paleis Soestdijk

Paleis Soestdijk te Baarn, de voormalige woning van koningin Juliana en prins Bernhard, heeft nog geen nieuwe bestemming gekregen. In 2006 besloot het kabinet om Paleis Soestdijk drie jaar lang open te stellen voor publiek. Intussen kan nagedacht worden over een nieuwe bestemming voor het koninklijke paleis.
Paleis Soestdijk
Sonsbeek

Dank zij een verstandige beslissing van de Arnhemse gemeenteraad in het begin van de vorige eeuw, is het gebied, direct ten noorden van de Arnhemse city, een fraai parkgebied gebleven en niet ten offer gevallen aan woningbouw. In het noorden van het grote parkgebied, dat oorspronkelijk tot Sonsbeek behoorde, werden het Openluchtmuseum en Burgers Dierenpark gevestigd.
Sonsbeek te Arnhem
Stadhouderlijk Kwartier

Het Stadhouderlijk Kwartier was een paleis, dat bij het Binnenhof in Den Haag stond. Prins Maurits nam dit gebouw in 1585 in gebruik, toen het Binnenhof de zetel van de Staten-Generaal werd. Maurits liet het pand verbouwen en uitbreiden, met onder meer de naar hem genoemde Mauritstoren. Deze toren staat op de hoek van het oude Stadhouderlijke Paleis bij de Hofvijver.
Stadhouderlijk Kwartier bij het Binnenhof
Spanderswoud

In 1634 verwierf Andries Bicker de eigendom van enkele gebieden, die later door verdere uitbreidingen de buitenplaats Spanderswoud zouden gaan vormen. In 1737 kocht Jan Wolters het zomerverblijf. Pas tijdens zijn bezit wordt het buiten met de naam Spanderswoud betiteld.
Spanderswoud
Spreeuwenstein

In Ouddorp op het eiland Goeree in Zuid-Holland ligt al eeuwenlang een onbebouwde heuvel. De heuvel ligt op de hoek van de Waterweg en de Bosweg, juist ten zuiden van het centrum van Ouddorp. Het is bekend dat de heuvel een motte was.
Spreeuwenstein
De Stakenborg te Gendringen

Dichtbij de Aa-strang in de buurtschap Voorst ten oosten van Gendringen ligt de boerderij de Stakenborg, die in het verleden ook wel Starckenborch werd genoemd. De Aa-strang is een wetering, die uit Duitsland komt en enkele kilometers naar het westen in de Oude IJssel uitmondt.
De Stakenborg te Gendringen
Stapelen te Boxtel

Kasteel Stapelen is al bijna een eeuw lang een klooster. Op dit moment verblijven er veertien paters in het kasteel. Het kasteel fungeert als klooster, als missiemuseum en als provincialaat van de Orde van de paters Assumptionisten. De orde houdt zich in Nederland bezig met zielzorg, parochiewerk en bedrijfsapostolaat en met de missie.
Stapelen te Boxtel
Kasteel Staverden
Reinald van Gelre stichtte rond 1300 een nederzetting op de noordelijke Veluwe, niet ver van Harderwijk. De nederzetting had moeten uitgroeien tot een stad, maar de vestigingsplaats was hiervoor blijkbaar niet geschikt. Tot veel meer dan het door de hertog gebouwde kasteel en wat boerderijen er om heen, is het nooit gekomen en gelukkig maar, want het is nu een bijzonder fraai gebied, dat de moeite van het bekijken waard is.
Kasteel Staverden
Sterkenburg

Kasteel de Sterkenburg werd in de dertiende eeuw gebouwd als woontoren, waaraan in latere jaren diverse bijgebouwen werden toegevoegd.
In de achttiende en negentiende eeuw werd een groot gedeelte van het toen bestaande kasteel gesloopt.
Sterkenburg
Stevensweert

Stevensweert is nu een rustig plaatsje, dat aan de Maas ligt in midden Limburg. Het dorpje maakt sinds 2007 deel uit van Maasgouw, een gemeente die gevormd werd door samenvoeging van de gemeenten Heel, Thorn en Maasbracht.
Stevensweert
Het Suideras

In het begin van de jaren negentig van de negentiende eeuw werd een nieuw huis Suideras gebouwd, iets oostelijker van haar voorganger. Het werd een gebouw in een prachtige neo-renaissancestijl. Het oude huis was dermate ondeugdelijk geworden, dat afbraak de enige mogelijkheid was. Het nieuwe, huidige huis mag gezien worden. Achter het nieuwe huis Suideras liggen nog een aantal oudere bijgebouwen.
Suideras te Vierakker
Swanenburg te Gendringen

Van het eens zo indrukwekkende kasteel de Swanenburg is nu nog maar een droevig restant over. Vele malen werd in de vorige eeuw door verschillende personen de trom geroerd over de Swanenburg: 'Als we nog iets van het kasteel willen bewaren moeten we in actie komen.' Maar steevast gebeurde er niets. Het resultaat is dan ook, dat er in een weiland nog een klomp stenen staat.
Swanenburg te Gendringen
Kasteel Sypesteyn

Tegenover de zestiende-eeuwse kerk van Nieuw Loosdrecht ligt kasteel Sypesteyn. Het is een fraai ogend gebouw en ziet er uit als een echt kasteel. Maar dat is het niet. Het nu aanwezige gebouw is van de grond af nieuw opgebouwd door Jonkheer Catharinus Henri Cornelis Ascanius van Sypesteyn (1857-1937), de laatste mannelijke telg van zijn geslacht. Hij was er van overtuigd dat hier zijn voorvaderlijke slot had gestaan.
Kasteel Sypesteyn
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze
gewaardeerde nieuwsbrief schenken we veel aandacht aan kastelen. Lees
Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.
Ontvang elke werkdag
gratis geschiedenis per e-mail