Zoek in Kastelen Nederland
Waardenborg

In de veertiende eeuw was de bisschop van Utrecht, het Sticht, ook de landsheer van het Oversticht of Overijssel. Omdat de bisschop nog al last had van invallen van vooral de Geldersen in Salland, liet hij een landweer aanleg, die bij de Swormertoren in Deventer begon en naar het oosten liep. Juist ten zuiden van Holten, waar de handelsweg van Deventer naar Westfalen liep, liet de bisschop een versterking bouwen, het kasteel de Waardenborg. Dit kasteeltje werd ook het Huis te Holten genoemd.
Waardenborg
Wadestein

Aanvankelijk werd kasteel Wadestein Herwijnen genoemd, maar het kreeg al in de zestiende eeuw de naam Wayestein of Wadestein; vermoedelijk werd het kasteel genoemd naar de steeg waar het aan stond. De stichter van het kasteel was Gijsbert van Herwijnen, die het kasteel al in de dertiende eeuw liet bouwen.
Wadestein
Kasteel van Wageningen

Het kasteel van Wageningen werd in de vijftiende eeuw gebouwd in opdracht van Karel van Gelre, de toenmalige machthebber in het hertogdom Gelre. Het werd een grensvesting, die het hertogdom moest beschermen tegen de hertog van Bourgondië.
Kasteel van Wageningen
Walenburg

In Langbroek, nu gemeente Wijk bij Duurstede, staat een van de bekendste woontorens van de streek, de Walenburg. Tegen de toren is een woonhuis gebouwd. Toren en huis staan in een gracht, die het complex omgeeft.
Walenburg
Het Walfort in Aalten

In 1402 is er sprake van een huis, dat dan nog Waldenvoort heet. Het is dan al een lange tijd een boerderij en het eigendom van ene Derk van Lintelo. Deze Derk stamt waarschijnlijk uit het plaatsje Lintelo, dat ligt halfweg tussen Aalten en Silvolde. De familie is al voor 1400 bekend - ook in het Rijnland - en bezat in de Achterhoek verschillende goederen.
Walfort
Ald Slot Warga

Ten westen van het dorpje Warga (Fries: Wergea) staat het Ald Slot, een betrekkelijk klein pand, dat er niet als een slot of kasteel uitziet.
Ald Slot Warga
Kasteel Warmelo

Kasteel Warmelo in Diepenheim werd in 1952 aangekocht door prins Bernhard. Hij bestemde het huis voor zijn moeder prinses Armgard. Zij bleef hier wonen tot haar dood in 1971. Het huis wordt bewoond en kan niet bezichtigd worden. Wel kan het park met een oppervlakte van zeven hectare worden bezichtigd.
Kasteel Warmelo
Huys Warmont te Warmond

In de middeleeuwen kende Warmond verschillende kastelen. Ze zijn verdwenen op het Huys Warmont na. Dit kasteel moet er al ver voor het jaar 1300 gestaan hebben, want omstreeks die tijd verloor Jacob van de Woude het kasteel omdat hij er van beschuldigd werd dat ook hij betrokken zou zijn geweest bij de moord op Floris V in 1296.
Huys Warmont te Warmond
Landgoed De Warnsborn

Op het landgoed De Warnsborn heeft nooit een kasteel gestaan. Wel staat er een, inmiddels herbouwd, landhuis, dat evenwel pas dateert uit de achttiende eeuw. Oorspronkelijk was het gebied dat nu de Warnsborn heet in de vijftiende eeuw het eigendom van de Gelderse vorst Reinald IV. Het is onderdeel van het landgoederencomplex Marienborn in Arnhem Noord.
Landgoed De Warnsborn
Watermeerwijk

In Berg en Dal bij Nijmegen stond in de middeleeuwen het mottekasteel van de heren van Groesbeek. Er bestaan verschillende theorieën over de geschiedenis van kasteel Watermeerwijk.
Watermeerwijk
De Wedderborg

De Wedderborg of het Huis te Wedde is een van de weinige in Groningen overgebleven borgen. Van het huidige gebouw dateren de fundamenten voornamelijk uit de veertiende eeuw. Het werd op een strategische plaats gebouwd omstreeks 1370 en werd betrokken door de Addinga-familie. De toren was van steen en daarom werd het huis ook wel aangeduid als het Steenhuis, want de muren van de meeste gebouwen in die tijd waren gebouwd van houten balken met lemen wanden.
Wedderborg
Weerestein te Nieuwersluis

In Nieuwersluis staat langs de rivier de Vecht het zeventiende-eeuwse buiten Huize Weerestein. Het staat dicht bij de grens van de plaats Breukelen. Er is veel verwarring in de literatuur over de plaats waar het huis nu eigenlijk staat. De ene auteur zegt Loenen, een andere Breukelen.
Weerestein te Nieuwersluis
Het Wegdam

In de middeleeuwen lag op de latere plaats van het kasteel Wegdam al een boerderij die behoorde tot de goederen van het huis te Goor. In het jaar 1400 werden de gebroeders Reinolt en Wolter van Coeverden door de bisschop van Utrecht beleend met het goed 'Weecdam', het latere Wegdam.
Het Wegdam
Kasteel Weldam

In 1992 vond in de kapel van de Anglicaanse kerk, de kapel van het kasteel Weldam, de inhuldiging plaats van een sprookjeshuwelijk. Alfred, graaf van Solms-Sonnenwalde, die al jaren alleen op Weldam woonde, trad in het huwelijk met Christine Hüsmert, een arts uit het Duitse Herne. Het burgerlijk huwelijk was al eerder in Duitsland gesloten.
Kasteel Weldam
Paviljoen Welgelegen te Haarlem

Henry Hope zal niet hebben vermoed dat er twee eeuwen na zijn dood veel verkeer bijna door zijn voortuin zou rijden. Die 'tuin' is nu dan ook een veelbaanse asfaltweg in de stad Haarlem tussen het stadscentrum en de terreinen van de Hout. Omstreeks 1770 liet Henry Hope zijn oog vallen op de boerderij Welgelegen met het omliggende land in het zuiden van de stad Haarlem. Hoewel de hoeveelheid grond er eigenlijk te klein voor was, liet Henry, die wel poogde zijn bezit uit te breiden met de er naast liggende gronden, enige jaren later de boerderij slopen.
Paviljoen Welgelegen
Kasteel Well te Bergen

Kasteel Well is een fraaie waterburcht. Het huidige kasteel werd pas gebouwd in de vijftiende eeuw, maar kreeg pas later, in de zeventiende eeuw, zijn huidige aanzicht. Achter het huidige kasteel liggen de resten van een torenmolen uit de vijftiende eeuw. Lang is verondersteld dat hier ook de resten van een voorganger van het kasteel van Well aanwezig zouden zijn.
Well te Bergen
Slot van Well

Aan de Maasdijk in Well staat het slot van Malsen, dat ook het Slot van Well wordt genoemd, te koop. Het Gelderse Well is deel van de gemeente Maasdriel.
Slot van Well is te koop
Huis De Werve in Voorburg

Het huis De Werve ziet er niet als een kasteel uit. Een echt kasteel, zoals bij voorbeeld het Muiderslot, is het ook nooit geweest, maar een voorganger van het huidige huis is toch wel veel ouder dan men zou denken. Het wordt al genoemd in de tijd van graaf Floris V, der keerlen god, die door zijn ridders in 1296 vermoord werd.
Huis De Werve te Voorburg
Te Werve te Rijswijk

Kasteel Te Werve in Rijswijk in Zuid-Holland werd al vermeld in de dertiende eeuw. De eerst bekende eigenaar van het kasteel was Diederik van den Werve. Waarschijnlijk stond er hier toen een enkele woontoren. Het kasteel werd bewoond door verschillende eigenaren, die zich naar het kasteel Van den Werve noemden.
Te Werve te Rijswijk
Wesenthorst

Aan de Wesenthorstlaan in Ulft, maar op het grondgebied van Gendringen, staat het oude adellijke huis de Wesenthorst. In het verleden was het kasteel ook bekend of werd het aangeduid met afwijkende spellingen als Wietenhorst, Wisenhorst, Wissenhurst en Wezenhorst.
Wesenthorst
Westerflier

In de zestiende eeuw was het landgoed Westerflier in Diepenheim in het bezit van het geslacht Van Warmelo. In 1569 overleden de echtelieden Johan van Warmelo tot Westerflier en Elsabe van Ittersum. Zij hadden twee dochters.
Westerflier
Westerveld

Ten noordwesten van Zwolle lag vroeger het kasteel Westerveld. Op de tekening van A. de Haen uit 1729 zien we dat het een imposant kasteel moet zijn geweest. Het kasteel lag binnendijks aan het Zwarte Water.
Kasteel Westerveld
Kasteel Westhove in Domburg

Aan kasteel Westhove is nog goed te zien, dat het ooit een machtig kasteel moet zijn geweest. En inderdaad wordt die indruk bevestigd, als je de vele prenten bekijkt, die het kasteel in de loop der tijden uitbeelden. Maar van het middeleeuwse kasteel, met voorburcht en hoofdgebouw, met slotgrachten, wallen, bruggen, poorten en torens is niet erg veel overgebleven, eigenlijk alleen de onderste delen van enkele torens en enkele delen van muurwerk.
Kasteel Westhove
Hof ter Weyde

Hof Ter Weyde bij Utrecht zou al in de veertiende eeuw bestaan hebben. Het komt echter pas in de zestiende eeuw in een akte voor. De Hof ter Weyde zou een jachtslotje zijn geweest van de bisschoppen van Utrecht.
Hof ter Weyde
De Wientjesvoort

Het huis de Wientjesvoort werd pas rond 1850 gebouwd. Het is dus niet oud en kan ook niet bogen op een oudere voorganger. Het huis onleent haar naam aan een herberg, die er in de buurt heeft gestaan. De naam Wientjesvoort wijst, zoals veel van dit soort namen, op een doorwaardbare plaats in een beekje of riviertje, maar een watertje met die naam komt hier niet meer voor.
Wientjesvoort bij Vorden
Kasteel Wijchen

Vele jaren al is het kasteel van Wijchen in gebruik als raadhuis. Door de groei van de gemeente Wijchen werd het als gemeentehuis tegen het einde van de twintigste eeuw te klein. Tegenover het kasteel van Wijchen werd daarom een nieuw, modern huis voor de gemeente gebouwd.
Kasteel Wijchen
Wijenburg

De laatste adellijke familie, die op het kasteel de Wijenburg of het Huis te Echteld verbleef - de derde generatie -, waren leden van het gezin van Willem Frederik Hendrik, baron van Balveren. Deze baron was heer van Leur en woonde met zijn gezin op het Huis te Leur in het Land van Maas en Waal.
Van Balverens op de Wijenburg
Motte Wijnandsrade

In de dorpskern van Wijnandsrade liggen de resten van een middeleeuws mottekasteel. De heuvel is ongeveer zes meter hoog en wordt omgeven door een kasteelgracht. Wijnandsrade is een mooi voorbeeld van een mottekasteel in Nederland. Naast deze motte bestaat in dit dorp bij Nuth ook een kasteel met de naam Wijnandsrade.
Motte Wijnandsrade
Kasteel Wijnandsrade bij Nuth

Bij de middeleeuwse motte Wijnandsrade staat het kasteel dat in de zestiende eeuw werd gebouwd door de broers Wilhelm en Werner von dem Bongert. De westvleugel is het oudste deel van kasteel Wijnandsrade. Daar bevindt zich de oorspronkelijke ridderzaal met een 16-eeuwse schouw.
Kasteel Wijnandsrade bij Nuth
Wildenborch

De Wildenborch heeft eeuwenlang bekend gekend gestaan als een roofridderslot. De eerste ridders, die hier woonden waren bepaald geen lekkere jongens. Ze lagen voortdurend overhoop met de landsheren van Gelre en hun latere opvolgers. Ze waren daartoe ook in een ideale positie, want de Wildenborch lag in een moerassig gebied.
Wildenborch
Windesheim

Windesheim is een klein dorpje ten zuiden van Zwolle in de voormalige gemeente Zwollerkerspel. Ten westen van dit dorpje ligt het landgoed Windesheim. De naam Windesheim is afkomstig van het klooster dat hier tot de reformatie gestaan heeft.
Windesheim
Kasteel De Wildt

Kasteel De Wildt in Gendringen werd al aan het begin van de veertiende eeuw genoemd. Diederick van Bylant kreeg toen van de graaf van Gelder een landgoed met de verplichting om hierop een versterkt huis te bouwen.
Kasteel De Wildt
Kasteel Wisch in Terborg

De Gelderse plaats Terborg is vernoemd naar het kasteel dat hier in de dertiende eeuw door Dirk I van Wisch werd gesticht. Dirk bouwde zijn kasteel op een strategische plek dicht bij de Oude IJssel en de handelsweg van Anholt naar Doetinchem en Doesburg.
Kasteel Wisch in Terborg
Kasteel Wittem

Als men van Gulpen naar Vaals rijdt, ziet men, direct na het verlaten van het dorp, de brug over de Geul. Direct ten noorden hiervan kan men dan aan de linkerzijde van de weg het kasteel Wittem zien liggen.
Kasteel Wittem
Kasteel Woerden

Het huidige kasteel van Woerden is zeer waarschijnlijk niet de eerste burcht, die in Woerden heeft gestaan. Er zijn aanwijzingen dat er al veel eerder, en wel rond 1300, een kasteel zou hebben gestaan. Op die burcht zouden dan de Heren van Woerden hebben gezeteld. Het bestaan van een kasteel van Woerden blijkt uit een akte van verzoening tussen Herman van Woerden en Floris V van maart 1288, waarin Floris V aan Herman toestaat zijn 'steenhuis' te Woerden te behouden.
Kasteel Woerden
Kasteel Wolfrath

Kasteel Wolfrath ligt ten oosten van het dorpje Holtum bij Born in midden Limburg. Wolfrath werd voor de eerste maal als ridderlijk goed vermeld, toen in 1386 het geslacht Van Haaren eigenaar van Wolfrath werd. Hoe het middeleeuwse kasteel er heeft uitgezien weten we niet; het huidige huis werd in de zeventiende eeuw gebouwd.
Kasteel Wolfrath
Kasteel Wylre

Het huidige kasteel Wylre heeft een oudere voorganger. Die voorganger dateert uit de twaalfde eeuw en werd gebouwd door de heren van Scavendries, heren van Wylre. Het kasteel ligt in het plaatsje Wijlre in het Geuldal in Zuid-Limburg.
Kasteel Wylre
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze
gewaardeerde nieuwsbrief schenken we veel aandacht aan kastelen. Lees
Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.
Ontvang elke werkdag
gratis geschiedenis per e-mail