Zoek in Kastelen Nederland
Kasteel De Raephorst

Het terrein, waarop vroeger het kasteel Raephorst heeft gestaan, maakt nu onderdeel uit van het landgoed De Horsten, dat aanvankelijk eigendom was van prins Frederik der Nederlanden. Hij heeft het landgoed De Horsten samengevoegd tot wat het nu is. Het was in zijn tijd zelfs groter dan nu, want ook het landgoed De Paauw maakte er deel van uit.
Raephorst
Huis Ravensberg

Het huis Ravensberg is een van die huizen in Limburg waarvan maar weinig bekend is. Het is duidelijk dat het gebouw meer is dan alleen maar een villa, maar de geschiedenis brengt hier weinig uitkomst.
Huis Ravensberg
Kasteel Ravesteyn of Heenvliet

Omstreeks 1250 moet op het eiland Voorne in Zuid-Holland het kasteel Heenvliet of Ravesteyn door een lid uit het geslacht Van Voorne zijn gebouwd, misschien als opvolger van een houten voorganger. Heenvliet is vermoedelijk het grootste kasteel geweest van een groep van kastelen, die ter verdediging van dit gebied waren gebouwd.
Kasteel Heenvliet of Ravesteyn
Kasteel Ravenstein

Vanaf de Maasdijk in het Brabantse Ravenstein heb je een fraai gezicht op de plaats waar vroeger het kasteel van Ravenstein heeft gestaan. Er is niets meer van over, dan wat grachten en een toegangspoort tot de voorburcht, die nu in de bebouwing van het stadje Ravenstein is opgenomen.
Kasteel Ravenstein
Kasteel Rechteren
Ten zuidoosten van Dalfsen, op de linkeroever van de Overijsselse Vecht, ligt het fraaie slot Rechteren in de buurtschap Rechteren in de gemeente Dalfsen. Het huidige slot werd omstreeks 1320 gebouwd door Herman en zijn neef Roderik van Voorst.
Kasteel Rechteren
Regelink te Hengelo

Het Regelink te Hengelo (Gld) is van oorsprong, zoals vele adellijke woningen in deze streek, een boerderij, die overigens al uit veertiende eeuw dateert. Van de oorspronkelijke bewoners is eigenlijk niet zo veel bekend. In 1650 wordt een Jonker van Leeuw als eigenaar genoemd.
Regelink te Hengelo
Kasteel Renswoude

Kasteel Renswoude werd door Johan van Reede gebouwd op de fundamenten van een middeleeuwse voorganger. Dit kasteel, de Borgwal werd in 1534 op de lijst van ridderhofsteden geplaatst. Kasteel Renswoude is nu van het Utrechts Landschap.
Kasteel Renswoude
Rheebruggen

Rheebruggen is een oud landgoed in Drenthe. Het huis werd in 1616 een havezate toen Roelof van den Clooster in de Drentse ridderschap werd opgenomen. Het landgoed werd in 1973 overgedragen aan Het Drentse Landschap.
Rheebruggen
Rhederhof

Jonkvrouw Johanna Henrietta Engelen, weduwe van Daniel Francis Schad (1772-1848) met wie ze in 1814 was getrouwd, kocht in Rheden, nabij de Snippendaalseweg, een aantal percelen bouwland. Hierop liet zij omstreeks 1855 het landhuis Rhederhof bouwen.
Rhederhof
Rhederoord

Vanaf het terras van de buitenplaats Rhederoord heeft men, van alle landgoederen en kastelen van de zuidoostelijke Veluwezoom, het mooiste uitzicht. Het landhuis is hoog tegen de heuvels gebouwd en kijkt wat minzaam neer op de plaats waar vroeger het befaamde hotel 'De Engel" stond. Dit hotel was in trek bij vele bekende Nederlanders: Wim Kan en Simon Carmiggelt kwamen hier graag.
Rhederoord
Het Koningshuis in Rhenen

Frederik van Bohemen vond Rhenen een aardig stadje. Hij kocht daar het oude agnietenklooster en liet het slopen. De bij de Oranjes bekende architect Bartholomeus van Bassen (1590-1652) ontwierp een paleis voor hem.
Rhenen, het Koningshuis
Ridderzaal en Binnenhof

De Ridderzaal in Den Haag is jaarlijks in september het middelpunt van de tv-reportages, die de opening van de Staten-Generaal verslaan. In de gouden koets rijdt de Koningin dan naar het Binnenhof, het plein voor de Ridderzaal. Daar verlaat zij de gouden koets om in de Ridderzaal de troonrede voor te lezen, waarin de plannen van de regering voor het komende jaar uit de doeken worden gedaan. Het is ieder jaar weer een plechtige gebeurtenis die vele bezoekers naar de Ridderzaal en omgeving trekt.
Ridderzaal en Binnenhof
Havezate Rijck in Zevenaar

Dichtbij het station van Zevenaar staat de voormalige havezate Rijck. Het huis lijkt nietig tegenover de voormalige fabrieksgebouwen van de Turmacfabrieken. Deze gebouwen maken sinds 2013 deel uit van het gemeentehuis van Zevenaar.
Havezate Rijck in Zevenaar
Huis Rijs

Het Rijsterbos bij het Friese dorpje Rijs in Gaasterland werd al in de zeventiende eeuw aangelegd door de Amsterdamse regentenfamilie De Wildt. Het Rijsterbos ligt tussen het dorpje Rijs en de kust van het IJsselmeer.
Huis Rijs
Landgoed Rijsselt en Mettray

In 1850 werd het landgoed Rijsselt door de familie van Neukirchen, genaamd Nyvenheim aan de Stichting Nederlandsche Mettray verkocht.
Landgoed Rijsselt en Mettray
Schloss Rimburg

Het kasteel Rimburg (Schloss Rimburg in het Duits) is onmiskenbaar een Duits kasteel, want het ligt op Duitse bodem. De geschiedenis van het kasteel is echter zo verweven met Nederland, dat we het hier als andere Nederlandse kastelen bespreken.
Schloss Rimburg
Rinia-State in Oudemirdum

De Rinia-State is geen oude state, want het huis dateert pas uit 1843. Het huis is dus een gewoon landhuis. Vermoedelijk had het nieuwe huis geen voorganger. Een Amsterdamse koopman liet het huis bouwen voor zijn dochter. Het was een ontwerp in neoclassicistische stijl van de hand van de stadsarchitect Thomas A. Romein.
Rinia-State in Oudemirdum
Rode Toren te Heteren

Tegenover kasteel Doorwerth, aan de overzijde van de Rijn in Heteren, in de Betuwe dus, werd in de veertiende eeuw voor het eerst als bezitter van kasteel de Rode Toren Johan van Heteren genoemd. De Rode Toren bestond toen dus al, maar de bouwdatum is in nevelen gehuld.
Rode Toren te Heteren
Huis Rolland

Het huis Rolland in Overveen dat door Jan de Beijer werd getekend ziet er uit als een buitenhuis dat in de zeventiende eeuw werd gebouwd, maar hier stond al veel eerder een huis.
Huis Rolland
Kasteel Rosande

Ten westen van Arnhem, in Oosterbeek in de gemeente Renkum, ligt aan de noordoever van de Rijn de Rosandepolder. Juist ten westen van de spoorlijn tussen Arnhem en Nijmegen ligt een heuvel waarop in vroeger dagen het kasteel Rosande heeft gestaan.
Kasteel Rosande
Kasteel Rosendael

De laatste Heer van Rozendaal, Willem Frederik Torck, Baron van Pallandt overleed op 15 september 1977. Hij was geboren tegenover het kasteel in de villa Rozeneath, de plaats waar nu het gemeentehuis van de nog steeds zelfstandige gemeente Rozendaal staat. Met zijn verscheiden eindigde een tijdperk. Een tijdperk, waarin altijd een Heer van Rozendaal op het kasteel 'regeerde'.
Kasteel Rosendael
Kasteel Ruurlo

Het huidige kasteel Ruurlo dateert voor een deel uit de zestiende eeuw, maar het werd al veel eerder gesticht. Voor het eerst wordt het kort na 1300 vermeld als een bezit van de familie Van Roderlo, naar welke familie het kasteel ook vernoemd zal zijn. De naam Ruurlo zou ook 'gerooid bos' kunnen betekenen, want de uitgang 'lo' betekent bos en 'roden' houdt het begrip rooien, het omhakken van bomen dus, in.
Kasteel Ruurlo
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze
gewaardeerde nieuwsbrief schenken we veel aandacht aan kastelen. Lees
Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.
Ontvang elke werkdag
gratis geschiedenis per e-mail